A mióma tünetei és kezelése | Nagyobb baj is lehet belőle

A mióma tünetei és kezelése | Nagyobb baj is lehet belőle 1

A mióma az egyik leggyakrabban előforduló daganatos betegség, a termékeny korú nők 25-30 százalékát érinti, általában harminc év felett alakul ki. Bár 98 százalékban jóindulatú, a tünetek jelentkezésekor mindenképpen orvoshoz kell fordulni: az időben elkezdett kezeléssel megakadályozható a mióma elrákosodása.


A mióma valójában méhfibróma, egy könnyen elmozdítható, rugalmas, jóindulatú daganat. Mérete rendszerint nem haladja meg a rizsszemét, de gyakori a paradicsom nagyságú, sőt akár dinnyényire is megnőhet. Amikor nem tapad teljes felületével a szövethez, kocsányos miómának nevezik. Eleinte nem okoz panaszokat, a mióma tünetei azonban idővel megkeseríthetik a beteg életét. Ezért lényeges a mióma kezelésének mielőbbi megkezdése.

Egyszerre több helyen is lehet

Általában a méh vékony izomrétegében, a méhtesten − myometrium−alakul ki, ami sima felületű izomsejtekből áll. Feladata az, hogy szükség esetén biztosítsa az összehúzódó és a táguló mozgást, például a menstruációs ciklus, vagy a szülés alatt. A mióma akkor alakul ki, amikor a méhfalon az izomrétegben vagy a hámrétegben a sejtek túl-, vagy abnormális módon szaporodnak. Nem ritka, hogy egyszerre, több helyen, a méh külső részén, a méhfalon, illetve a nyálkahárty alatt, többféle és más-más méretű mióma jelenik meg. A termékeny korú nők közül a 30-40 évesek a leginkább veszélyeztetettek, a húsz és ötvenévesek sincsenek biztonságban.

Túl sok ösztrogén, kevés vitamin

A miómás nők szervezetében nagyon alacsony a progeszteron szintje, miközben a méh szöveteiben a sejtosztódást fokozó ösztrogénből, a normálisnál lényegesen nagyobb mennyiség található. Éppen ezért, a progeszteron bevitele csökkenti a mióma kialakulásának kockázatát, valamint a már meglévő méhfibrómák méretét. Hozzájárulhat a mióma tüneteinek kialakulásához az örökletesség, az elégtelen zöldségfogyasztás, valamint a zsírban oldódó D-vitamin és a vízben oldódó B-vitamin komplex hiánya.

A mióma tünetei

  • A szokásosnál lényegesen erősebb menstruációs vérzés

  • Sokáig –akár egy hétig, vagy tovább− tartó menstruáció

  • Puffadás

  • Gyakori vizelés vagy vizelési inger

  • Erős kismendecei fájdalom

  • Hasi görcsök

  • Gyakori székrekedés

  • Hát és lábfájás

Előfordulhat, hogy a mióma tünete a szúró alhasi fájdalom: ennek oka, hogy a miómát tápláló vér mennyisége nem elegendő. Ilyenkor a mióma magától elhal, a lebomló sejtek pedig beszivárognak a közeli szövetekbe. Ennek következménye a fájdalom, amelyet gyakran magas láz kísér. Az erős menstruációs vérzésért a nyálkahártya szövetében –főként a méhüregben− felelős mióma súlyos vérszegénységet okozhat, és a megtermékenyülés esélyét is csökkenti.

Mit mondanak a tudósok?

Az American Gynecological & Obstetrical Society (Amerikai Nőgyógyász Társaság) adatai szerint, a meddő nők egy százaléka a mióma miatt nem tud teherbe esni.

Gyógyszerek, műtét, gyógynövények

Elősegíti a mióma korai felismerését, illetve sikeres kezelését, hogy általában igen lassan növekszik. A megelőzés érdekében ajánlott a D-vitamin és a B-vitamin komplex pótlása, valamint, ha bebizonyosodik, a felborult ösztrogén-progeszteron egyensúly helyreállítása. Utóbbi mindenképpen orvosi felügyeletet igényel. Segíthetnek a progeszteron szintjét beállító gyógynövények is, mint amilyen a jamszgyökér, a fekete üröm, a csalán vagy a barátcserje. A már kialakult betegség esetén alkalmazott műtéti beavatkozások a myomectomia, azaz a miómák eltávolítása, illetve hysterectomia, ami a méh teljes vagy részleges kioperálását jelenti. Utóbbit csak akkor végzik el, ha túl sok és nagyméretű fibróma alakult ki. Sokkal kevésbé drasztikus kezelés az embolizáció, a daganathoz vezető artériák elzárását a has felnyitása, és altatás nélkül végzik. A véráramba juttatott szemcsék gátolják a mióma vérellátását, ezért a daganat mérete akár a felére csökkenhet. Hatékony lehet a hormonális −gyógyszeres− kezelés, például a progreszteron tartalmú fogamzásgátlók használata.

Tudtad?

Az első sikeres mióma eltávolítást 1840-ben végezte el Jean Zulema Amussat Párizsban.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email