Szuperélelmiszerek nőknek | 8 hatékony szuperétel

Szuperélelmiszerek nőknek | 8 hatékony szuperétel 1

Az egészséges táplálkozás, és különösen a szuperélelmiszerek fogyasztásának fontossága független a kortól és a nemtől. Ennek ellenére is igaz, hogy léteznek olyan szuperélelmiszerek, amelyek kifejezetten nőknek ajánlottak, mert női problémákat előzhetünk meg, vagy kezelhetünk a segítségükkel, illetve a várandósság időszakában vehetjük hasznukat.


Szuperélelmiszernek nevezzük azokat az ételeket és italokat – elsősorban gyümölcsöket, zöldségeket -, amelyek kimagasló mennyiségben és változatosságban tartalmazzák a szervezet számára létfontosságú tápanyagokat. Ezek természetesen minden embernek ugyanolyan fontosak, azonban léteznek a nők számára kiemelkedő jelentőséggel bíró összetevők, hiszen a terhesség alatt, illetve a kifejezetten női betegségek, elváltozások esetén (mellrák, csontritkulás) tehetnek jó szolgálatot.

Ilyen tápanyagokat tartalmaznak a következő, nőknek különösen előnyös szuperélelmiszerek.

  • Kelkáposzta

Ha a csontritkulás folyamatának lassításáról, megelőzéséről és a tünetek enyhítéséről van szó, az érelmeszesedést megelőző és rákellenes tulajdonságú K-vitamin az egyik legfontosabb szövetségesünk. A K-vitamin ugyanis fokozza a kalcium beépülését a csontokba, stimulálja az ásványi anyagokat a csontokban megkötő osteocalcin nevű fehérjét, valamint lassítja a természetes csontvesztést. Szintén elengedhetetlen a csontok, valamint a fogak egészségének és szilárdságának megőrzéséhez az A-vitamin. Egy csésze kelkáposzta a napi K-vitamin szükséglet közel hétszeresét, az A-vitamin javasolt bevitelének dupláját tartalmazza. A szuperélelmiszer kelkáposzta bővelkedik C-vitaminban is, amely általános immunerősítőként a rákkal is felveszi a harcot.

  • Spárga

Igaz, nem akkora mennyiségben, mint a kelkáposzta, de a spárga is bővelkedik K-vitaminban. 200 grammban annyi található, amennyire a felnőtt szervezetnek naponta szüksége van. Tartalmaz A-vitamint, ezért a spárga is egy olyan szuperélelmiszer, ami sokat segíthet a nőknek a csontritkulás elleni harcban. Érdemes várandóság alatt gyakran fogyasztani ezt a szuperélelmiszert, ugyanis gazdag folátban, ami rendkívül fontos az embrió számára, hozzájárul a nyílt gerinc megelőzéséhez.

  • Spenót

Mindössze 30 gramm spenótban a napi K-vitamin szükséglet közel duplája, az A-vitamin előírt mennyiségének pedig a fele megtalálható. Nem véletlen tehát, hogy a spenót egyike a legjobb csontritkulás elleni növényeknek. Folsavból és C-vitaminból is jelentékeny mennyiséget tartalmaz ez a nőknek jó szívvel ajánlható szuperélelmiszer, ami hozzájárul a szívbetegségek, a demencia és a vastagbélrák megelőzéséhez, védi a szemet és lassítja a bőr öregedését.

  • Grapefruit

A flavonoidok mérsékelheti egyes nőkre jellemző agyi katasztrófák kockázatát, jelentős mértékben hozzájárulnak a szív és az erek egészségének megőrzéséhez, antioxidáns tulajdonságuknak köszönhetően a rák elkerülésében, illetve kezelésében is hasznát vehetjük. A grapefruit egyike azoknak a nők számára kifejezetten javallott szuperélelmiszereknek, amelyek nagyobb mennyiségben tartalmaznak flavonoidokat, valamint bővelkedik a szintén antioxidáns C-vitaminban.    

  • Kék és piros gyümölcsök

Kiváló K-vitamin- és C-vitamin-forrás a legtöbb, szuperélelmiszernek számító, kék és sötétpiros gyümölcs, köztük a málna, a szeder és az áfonya. Ezek a szuperélelmiszerek ráadásul magnéziumot is tartalmaznak, ami azért fontos, mert ez az ásványi anyag nélkülözhetetlen a magzat megfelelő fejlődéséhez. Ide sorolhatjuk az epret, amelyben kimagasló mennyiségben raktározódik a C-vitamin, ahogyan a folsav utánpótlásában is számíthatunk rá.

  • Avokádó

Ha az erdei gyümölcsök jót tesznek a várandós anyának, az avokádó fogyasztása szinte kötelező. Az avokádó ugyanis amellett, hogy bővelkedik C-vitaimban és K-vitaminban, tehát erősíti az immunrendszert és a csontokat, valamint nagyobb mennyiségben tartalmaz a magzat fejlődéséhez elengedhetetlen magnéziumot, a születési rendellenességek megelőzéséhez elengedhetetlen folsavban is gazdag. Fél kiló fedezi a szervezet napi folsav szükségletét. Ráadásul ez a szuperélelmiszer az alakformáláshoz is hozzájárul, mivel hatékonyan bontja le a hasra lerakódott zsírt.  

  • Lenmag

A lenmag bővelkedik rostokban, de ennél is fontosabbak a benne található lignánok, amelyeknek a szezámmag mellett a legjobb természetes forrása. A lignánok antioxidáns hatású fitoösztrogének, amelyek jelentősen csökkentik a daganatok, elsősorban a mellrák kockázatát. Ehhez elegendő napi 2-3 teáskanállal enni ebből a női szuperélelmiszerből nyersen, vízben vagy akár salátában elkeverve. Kúraszerű használata előtt kérdezzük meg orvosunkat, mert bizonyos gyógyszerek szedése mellett a lenmag napi fogyasztása nem javasolt.

  • Joghurt

Ötven éves kor felett a nők esetében különösen fontos a kalciumbevitel növelése, hiszen ezzel mérsékelhető a csontritkulás. Napi 100 gramm sovány joghurt a szükséges mennyiség 20 százalékát fedezi. A nőknek érdemes a D-vitaminnal dúsított készítményeket választani, mert ezek javítják a kalcium hasznosulását.

Tudtad?

A szuperélelmiszerek jótékony hatásaikat legtöbbször porított, illetve szárított formájukban sem veszítik el, ezért táplálékkiegészítő formájában is hasznunkra lehetnek. 

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email