Terhességi magas vérnyomás

Terhességi magas vérnyomás 1

A terhesség egy elképesztően izgalmas időszak a leendő szülők számára, megszámlálhatatlan páros szívdobbanással. A várandóság egy viszonylag rövid időszak, amely nagyon sok mindent megváltoztat. Súlygyarapodás, gerinc fájdalmak, fáradékonyság, és sok esetben vérnyomásproblémákkal is meg kell küzdeniük. Terhességi magas vérnyomás betegségről akkor beszélünk, ha a várandóság 20. hete után jelentkezik a magas vérnyomás, a vizeletben pedig fehérje is megtalálható.


Ideális esetben a terhesség második trimesztere alatt esni kezd a vérnyomás, majd a terhesség végét követően áll vissza a korábbi értékre. Előfordulhat, hogy egyes nőknél pont az ellenkezője történik, ami azt jelenti, hogy a második vagy harmadik trimeszterben szokatlanul magas lesz a vérnyomás. Ezt hívjuk terhességi magas vérnyomásnak, ami néhány esetben preeklampsziához vezet.

Terhesség előtt és után

A terhesség alatt jelentkező magas vérnyomás a szülést követően általában magától elmúlik. Amennyiben a várandóság előtt is fennállt a betegség, akkor az esetek többségében a szülést követően is magas marad a vérnyomás. Jelen esetnél a preeklampszia kockázata is fokozottabb lesz. Abban az esetben, ha túl magassá válnak az értékek, érdemes folyamatos vérnyomás-ellenőrzést csinálni, ilyenkor azt is megnézik, hogy a preeklampszia bekövetkezett-e, hiszen súlyos formájában igen komoly veszélyforrást jelenthet. Ha túl magassá válik a vérnyomás, akkor nem kap elegendő vért és oxigént a magzat. Ez kihat a baba növekedésére, mindemellett a méhlepény túl korai leválását is okozhatja. Sajnos ilyen esetekben a koraszülés kockázata is megnőhet. A preeklampszia kizárólag a terhesség ideje alatt alakul ki, a magas vérnyomás mellett fehérje jelentkezik a vizeletben, esetenként pedig ödméma kialakulása is felléphet. A preeklampszia enyhe, középsúlyos, valamint súlyos formában jelentkezhet, a sima terhességi magas vérnyomáshoz hasonlóan az esetek többségében magától elmúlnak a szülést követően. A terhesség alatt azonban halálos veszélyt is jelenthet a magzatra és az anyára nézve egyaránt. Súlyos esetben a terhesség megszakítása is megtörténhet, annak érdekében, hogy az anya életét megmentsék.

Sokakat érint a terhességi magas vérnyomás

A terhességi magas vérnyomás a várandós nők 25%-át érinti, általában a fiatal nők körében gyakoribb a betegség kialakulása, a szülést követően pedig 15%-nál nem szűnik meg. – nyilatkozta a terhességi magas vérnyomás cikkemhez feltett kérdéseimre Johannes Hinrich von Borstel, a Szívügyek című könyv írója, aki Marburgban dolgozik mentőorvosként, jelenleg molekuláris kardiológiából írja disszertációját.

Mi váltja ki?

A terhesség alatt jelentkező magas vérnyomás és a preeklampszia pontos mechanizmusa még nem ismert, a kiváltó ok viszont igen. Jelen betegség esetén magzati sejtek jutnak az anya keringésébe, melyet a kismama immunrendszere már nem tud tolerálni. Feltételezhető, hogy a méhlepény nem kellően kifejlett érhálózata miatt alakul ki a preeklampszia. Az erek nem szövik át kellő sűrűségben a méh falát, ami a méhlepény csökkent mértékű vérellátását indukálja.

Szakfordítás:

http://www.tandfonline.com/doi/pdf/10.3109/10641950109152635

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S014067368691891X

A cikkemhez felhasználtam Johannes Hinrich von Borstel szakorvossal folytatott telefonos interjúm anyagát.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email