Mennyit hízhatok a terhesség alatt – A normális súlygyarapodás

Mennyit hízhatok a terhesség alatt – A normális súlygyarapodás 1

A várandóság hónapjaiban jelentkező súlygyarapodás természetes, és egészséges állapot, hiszen a magzat fejlődéséhez szükség van plusz energiára. Mégis sok kismamát aggasztja a terhesség alatti hízás, pedig ez csak akkor baj, ha a súlygyarapodás túllép bizonyos határon.

 

Sokáig tartotta magát az elképzelés, hogy a terhesség alatt „kettő helyett kell enni”, azaz még a jelentős súlygyarapodás, hízás is megengedett. Természetesen erről szó sincsen, hiszen a magzatnak nincsen annyi tápanyagra szüksége, mint egy felnőtt embernek. Ennek ellenére, sokan még mindig hajlamosak arra, hogy a várandóság alatt, kivánósságra, vagy az „így is, úgy is elhízom” kifogásokra hivatkozva, elveszítsék a kontrollt. Pedig a terhesség alatti hízás nem csupán esztétikai probléma. A túlzott kalóriabevitel miatti súlygyarapodás hajlamosít a terhességi diabéteszre, és komplikálhatja a szülést is: gyakran emiatt kell császármetszést alkalmazni.

 

Meghízás terhesség alatt: de mennyit?

A terhesség alatti hízás akkor normális, ha a szülés után könnyen leadható. Az elfogadott súlygyarapodás meghatározott értékek között mozog, figyelembe kell venni a kismama életkorát, alkatát, és a „kiindulási” súlyát is. Amennyiben normál súlyról indulunk, a nőgyógyászok szerint az ideális túlsúly 11-15 kg. Túl vékony hölgyek esetében a felvett kilók száma elérheti 12-18 kg-ot, míg a túlsúlyos kismamáknak a súlyfeleslege legfeljebb 5-10 kg lehet. Minden esetben meghatározó az első trimeszter, ebben az időszakban az optimális súlygyarapodás 0,5 kg – 2,5 kg, ezt követően hetente fél kg.

 

A hízás okai

A terhesség alatti túlzott hízásnak elsősorban hormonális okai vannak. Ez azonban teljesen normális, a hormonváltozás miatt kialakuló éhségérzettel a szervezet azt jelzi, melyek azok a tápanyagok, amire a magzatnak szüksége van. Túlzott súlygyarapodás akkor történik, ha ezeket a jeleket a kismama félreértelmezi, és az egészséges ételek helyett inkább franciakrémessel csillapítja az éhségét. A várandósság alatti fokozott vitamin és ásványi anyag szükségletet, megfelelő táplálkozással –esetleg táplálékkiegészítőkkel– kell pótolni. Különösen oda kell figyelni a szénhidrát és cukor bevitelére, mert a terhesség idején a szervezet másképp működik: a legtöbb esetben mindent automatikusan „elraktároz”, ezzel is felkészül a szoptatási időszakra. A mérleg nyelve leglátványosabban a 7-8 hónapban lendül ki, azonban aggodalomra semmi ok: ezt a hormonháztartás változása okozza, mely ebben az időszakban hajlamosít a vízvisszatartásra. Az ilyenkor észlelt súlygyarapodás tehát nem zsír, ez a fajta meghízás a szülés után rövid idővel megszűnik

 

Mi hajlamosít a jelentősebb terhességi hízásra?

A helytelen táplálkozáson kívül, nagyobb az esélye az esetleges elhízásnak, ha a kismama betöltötte a 35. évét, illetve az első trimeszterben túlzott a súlygyarapodás. Genetikai okai is lehetnek: aki az első terhessége folyamán nagy súlyfeleslegre tett szert, valószínű, hogy a következő várandóságok alkalmával még jobban meghízik. Az a tény sem elhanyagolható, hogy sok kismama félti a babát, ezért felhagy a sportolással, a rendszeres testmozgással. Amennyiben valaki egészséges, számos mozgásforma áll rendelkezésére vérmérsékletének és „pocakméretének” függvényében: jóga, úszás vagy a rendszeres, kiadós séta a jó levegőn mindenképp a mama és a baba hasznára válik.

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email