Szimbiotikum: probiotikum és prebiotikum egyben

Szimbiotikum: probiotikum és prebiotikum egyben 1

Emésztési zavarok, gyakori hasfájás és puffadás, legyengült immunrendszer, fáradékonyság esetén, mindenképpen érdemes elvégezni egy probiotikum kúrát, amihez a prebiotikumok fogyasztása is hozzátartozik. Ezért érdemes a szimbiotikum mellett dönteni, ami az ideális mennyiségben tartalmaz pro- és prebiotikumokat.


A probiotikumoknak, azaz probiotikus baktériumoknak, lenyűgöző hatásuk van a szervezetünkre, alapvetően meghatározzák annak működését. Ezek a jótékony mikroorganizmusok (a káros baktériumokkal, vírusokkal együtt) építik fel a bélflórát, amely ugyanott helyezkedik el, ahol az immunsejtek 70-80 százaléka, azaz a vastagbélben. Ez az oka annak, hogy a bélflóra közvetlenül befolyásolja az immunrendszer hatékonyságát. Amikor a probiotikus baktériumok száma lecsökken, a bélflóra egyensúlya felborul, ennek következményeként gyengül testünk védekezőképessége. Ezen kívül, a probiotikumok emésztőenzimeket, B7-vitamint, B12-vitamint, K-vitamint termelnek, ha számuk lecsökken ezekből is hiányt szenvedhetünk. A probiotikus baktériumok mennyisége kapcsolatba hozható a bélgyulladások kialakulásával, ugyanis részt vesznek a nyálkahártyát védő vajsav előállításában.

Hogyan juthatunk probiotikumokhoz?

Megfelelő étkezéssel elvileg pótolható a hiányzó pobiotikum mennyiség, azonban a gyakorlatban ez nehezen kivitelezhető. Ehhez minden nap, több adag, kovászos uborkát, savanyú káposztát, erjesztett tejtermékeket, miso levest (erjesztett szója) vagy almaecetet kellene fogyasztanunk. Az élelmiszereket a jó minőségű probiotikum táplálékkiegészítőkkel is kiválthatjuk. És ez még nem minden, hiszen önmagában a probiotikus baktériumok pótlása még nem éri el a kívánt hatást. Ahhoz, hogy a jótékony baktériumok életképesek maradjanak és elszaporodjanak, tápanyagra is szükségük van. Ezek a mikroorganizmusok prebiotikus rostokkal, prebiotikumokkal táplálkoznak (ilyen a béta-glükán, a fructo-oligoszacharidok (FOS), az inulin, a laktulóz, a pektin, és a cellulóz), amiket célszerű a probiotikum kúra idején még nagyobb mennyiségben fogyasztani. A prebiotikumok pótlása érdekében együnk minden nap almát, articsókát, banánt, csicsókát, diót, shiitake gombát, spárgát, zablisztet, és igyunk tejet.

Válasszuk a szimbiotikumot

Lássuk be, hogy a pro- és prebiotikus étrend megtartása hosszú távon egyáltalán nem egyszerű feladat, még akkor sem, ha probiotikus táplálékkiegészítőket fogyasztunk. Van azonban egy sokkal hatékonyabb megoldás a bélflóra egyensúlyának helyreállítására, illetve megőrzésére. A varázsszó a szimbiotikum, ami nem más mint a pro- és prebiotikumokat, a megfelelő összetételben, arányban és mennyiségben tartalmazó készítmény. Ebben rejlik a szimbiotikum nagyszerűsége, hiszen egyszerű és gyors megoldást kínál a bélflóra rendezésére. Arra viszont figyeljünk, hogy mindig olyan terméket válasszunk, amely legalább 9-10 féle probiotikus baktériumtörzset tartalmaz.  

Mikor segíthet a szimbiotikum?

A bélflóra egyensúlyának felbomlásakor esetén jelentkező panaszokat a szimbiotikum jó eséllyel megszünteti, vagy legalábbis mérsékli az alábbi tüneteket:

  • gyakori hasmenés,

  • gyakori székrekedés,

  • krónikus hasfájás,

  • krónikus puffadás,

  • általános gyengeség,

  • alvászavarok,

  • szájszag,

  • visszatérő pattanások.

Számíthatunk a szimbiotikum támogatására, ha gyakran betegszünk meg (szezonális)fertőzésekben, mert az elszaporodó probiotikus baktériumok valósággal felpörgetik az immunrendszert. Orvosunkkal történő egyeztetést követően, olyan nehezen kezelhető betegségek esetén, mint amilyen az irritábilis bél szindróma, a vastagbélgyulladás, a Candida-fertőzés vagy a Crohn-betegség is segítségünkre lehet.

Megelőzésre is alkalmas

Mivel nem lehet túladagolni, a szimbiotikum szedésének gyakorlatilag nincsen korlátja, a bélflórába beépülni már képtelen baktériumok, a feldolgozatlan rostokkal egyetemben, egyszerűen kiürülnek a szervezetből. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy megelőző jelleggel is érdemes szimbiotikum kúrát tartani, vagy akár rendszeresen fogyasztani, mert ezzel folyamatosan fenntarthatjuk a bélflóra egyensúlyát. Sőt, ha így teszünk, a szervezet természetes méregtelenítő funkcióit is felerősíthetjük.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email