Alzheimer-kór kezelése | Új gyógyszer adhat reményt

Alzheimer-kór kezelése | Új gyógyszer adhat reményt 1

Világszerte több mint 50 millióan szenvednek Alzheimer-kórban, a betegek száma a WHO előrejelzése szerint húszévente megduplázódhat. Bár a szellemi leépüléssel járó betegség egyelőre gyógyíthatatlan, az Alzheimer-kór kezelése egy ígéretes gyógyszerfejlesztésnek köszönhetően minden eddiginél hatékonyabb lehet.


Az Alzheimer-kór neurodegeneratív betegség, mely eleinte memórizavarral, majd a kognitív funkciók teljes körének hanyatlásával jár, ami a beteg viselkedésének és személyiségének fokozatos megváltozásához vezet. A végstádium a teljes szellemi leépülés az önellátás képességének elvesztésével. Jelenleg gyógyíthatatlan, a tünetek enyhítésére, illetve az Alzheimer-kór kialakulásának lassítására nyílik csupán lehetőség.

Biztató eredmények

Jelentős bejelentést tett a nizzai neurológus kongresszuson –12th International Conference on Alzheimer’s and Parkinson’s Diseases and Related Neurological Disorders– az Alzheimer-kór elleni gyógyszert fejlesztő Biogen Idec. A vizsgálatok azt mutatják, hogy a kísérleti antitest (aducanumab) hatékonyan enyhíti az Alzheimer-kór tüneteit, illetve kezeli a betegséget. Az eredményeket klinikai és PET elemzések is alátámasztják. A kísérletben 166 beteg vett részt, őket 54 héten át kezelték placebóval, illetve különböző mennyiségű aducanumabbal, az egyik csoport 30 héten át kapta a hatóanyagot. Az eredményekből kiderült, hogy aducanumab –egészséges idősekből és olyan Alzheimer-kórban szenvedő, de stabil állapotú betegekből kinyert antitest– hatására egyrészt a kúra ideje és a beadott dózis arányában csökkent a betegség tüneteit kiváltó, amiloid fehérjékből kialakuló plakkok mennyisége. Másrészt a szer jelentősen lassítja a kognitív (felfogás, megértés) és funkcionális hanyatlást. Mindezt úgy, hogy csupán a betegek 3 százalékánál jelentkezett átmeneti immunreakció.

Több tízmillió érintett

Rendkívül gyakori betegségről van szó, a WHO adatai szerint ugyanis közel 50 millió embert érint a demencia, az Alzheimer-kórban szenvedők száma mintegy 30-35 millió és folyamatosan emelkedik, húsz év múlva megduplázódik. Ezért kap különös figyelmet világszerte az Alzheimer-kór kezelése.

Van mód a megelőzésre: fókuszban a természetes megoldások

Az Alzheimer-kór kezelésére is igaz, hogy a legjobb gyógyítás a megelőzés. A szellemi hanyatlás, illetve a memóriavesztés lassításának, vagy akár megállításának legjobb módja az agyi torna. Ennek lényege, hogy idősödve fokozott figyelmet kell fordítani az agyat megmozgató tevékenységek végzésére. Serkenti az agyműködést az olvasás, a szellemi és logikai játékok –ilyen a sakk, a bridzs, a mahjong, a dáma, vagy bármilyen gondolkodást igénylő társasjáték– és a rejtvényfejtés. Rendkívül fontos a rendszeres mozgás, ami a test mellett a szellemet is karbantartja. Jótékonyan hatnak az agyműködésre és a memóriára a C-vitamin, a B-vitaminok és a folsav, az antioxidánsokban gazdag zöld leveles zöldségek, valamint az acai bogyó, a zöld tea, a zsálya, a fagyöngy. Növeli a szellemi kapacitást a spirulina alga, és a keringést javító, így az agyat is karbantartó omega-3 zsírsavakat tartalmazó olajos magvak, az avokádó vagy akár a szőlőmag. Ha pedig étkezések, a mediterrán étrend kifejezetten ajánlott az időskori demencia kialakulásának késleltetésére.

Tudtad?

Alois Alzheimer német neurológus, az 1900-as évek elején írta le először betegségként a szellemi leépüléssel járó időskori memóriazavart.

 

 

 

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email