Antidepresszáns szedése terhesség alatt

Antidepresszáns szedése terhesség alatt  1

Mintegy kétszeresére növeli a születési rendellenességek kockázatát a terhesség alatti antidepresszáns szedés – derül ki a Montreáli Egyetem (University of Montreal) kutatásából. A leggyakoribb elváltozás az alacsony születési súly és az autizmus, míg az anya esetében, a gyógyszerek miatt, nagyobb az esély a magas vérnyomás kialakulására.


Átlagosan a terhességek 5-10 százaléka okoz depressziót, ilyenkor sok esetben valamilyen nyugtatót, antidepresszánst ír fel a kezelőorvos. Ennek veszélyeiről megoszlanak a vélemények, egy nemrégiben, a British Medical Journal szaklapban közétett kutatás azonban egyértelműbben fogalmaz: a kanadai kutatók szerint az antidepresszáns szedése terhesség alatt növelheti a születési rendellenességek előfordulását, ráadásul az anya egészségét is károsíthatja.

Duplájára nő a kockázat

A tanulmány azt állítja, hogy a terhesség alatt antidepresszánst szedő nők esetében a születési rendellenesség kialakulásnak kockázata 6-10 százalék, míg a nyugtatókkal és más hasonló gyógyszerekkel nem élőknél ez az arány 3-5 százalék. Ráadásul, az antidepresszánsok sokszor nem is hatásosak a terhességi depresszió kezelésében, ez pedig azt jelenti, hogy a gyógyszeres kezelés miatt vállalt veszély magasabb, mint az ezzel elérhető előnyök – hangsúlyozza Anick Bérard professzor, aki korábban már kapcsolatot talált az antidepresszánsok és az alacsony születési súly, a terhességi magas vérnyomás, a vetélés és az autizmus között. A mostani tanulmány, amelynek a szakember a vezető szerzője, az elsők között talált összefüggést a születési rendellenességek és a depresszió között.

A szerotonin a kulcs

Évente mintegy 135 000 nő esik teherbe Quebec-ben (Kanada), körülbelül hét százalékuknál mutatható ki többnyire enyhe vagy közepesen súlyos depresszió. Lényegesen kevesebben, a terhes nők alig egy százaléka szenved súlyos depresszióban.

A kutatásban Bérard és munkatársai az 1998 és 2009 közötti, nyilvántartott 289 688 terhességet vizsgálták. Ezek közül 18 487 esetben mutattak ki depressziót, a nők húsz százaléka szedett valamilyen antidepresszánst a várandóság első három hónapjában. Ebben az időszakban, azaz az első trimeszterben, fejlődik ki a teljes szervrendszer, ezt a kritikus folyamatot zavarhatja meg, hogy az antidepresszánsok befolyásolják a szerotonin szintjét, aminek következményeként fejlődési rendellenességek jöhetnek létre.

Erre utal a tanulmány is, ami arra hívja fel a figyelmet, hogy a szerotonin a terhesség korai szakaszában alapvető fontosságú az embrionális sejtek egészsége és működése, így a belső szervek kifejlődése szempontjából. Az antidepresszánsok hatóanyagai a placentán keresztül bejutnak a magzatba, és megváltoztatják a szerotonin felvételét. Ez pedig – attól függően, hogy melyik szervkezdeményt érinti –, a legkülönbözőbb rendellenességeket eredményezheti.

Melyik antidepresszánsok veszélyesek?

Bérard és csapata úgy találta, hogy az egyik gyakori antidepresszáns összetevő, a sejtek szerotonin felvételét szelektíven gátló citalopram bevitelének – az első trimeszterben – hatására, a szülési rendellenességek esélye ötről nyolc százalékra emelkedett. Összességében ez annyit jelent, hogy a citalopramot tartalmazó antidepresszánsok szedésének következtében, 88 csecsemő jött világra születési rendellenességgel. Az antidepresszáns összetevő a paroxetin kardiológiai elváltozásokat, míg az venlafaxin a tüdő elégtelenséget és ezért légzési zavarokat okozhat. Az úgynevezett triciklusos antidepresszánsok mint amilyen amitriptilin, a szem, fül, arc és nyak elváltozásaival hozhatók összefüggésbe. Szintén az antidepresszánsok tehetők felelőssé az emésztőrendszeri problémák és craniosynostosis – a koponyavarratok idő előtti csontosodása, ami kisfejűséget eredményezhet – kialakulásáért.

A depresszió veszélyes

Világszerte folyamatosan nő a depressziósok száma, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a betegség ma már egyike a vezető halálokoknak. Különösen veszélyes a várandós anyakára nézve, nem véletlen, hogy az orvosok – főként pszichiáterek egyre több antidepresszánst írnak fel a terhesség alatt. Az elmúlt évtizedben a felmérésben szereplő Quebec-ben duplájára nőtt az antidepresszánst szedő terhes nők száma. Míg 1998-ban 1000 terhességre 21 ilyen eset jutott, 2009-ben már 43. A veszélyeztetettek általában idősebbek, egyedül élnek és nagyobb eséllyel szenvednek betegségekben: magas vérnyomásban, asztmában, cukorbetegségben. A szakember arra a megállapításra jutott, hogy mivel az enyhe és a középsúlyos depresszió esetében az antidepresszánsok szedése kevésbé hatékony, ugyanakkor jelentősen növeli a születési rendellenességek kockázatát, a terápia során nagyfokú gondossággal kell eljárni, illetve előtérbe helyezni az alternatív módszerek alkalmazását.

 

Források:

https://www.sciencedaily.com/releases/2017/01/170118103923.htm

http://bmjopen.bmj.com/content/7/1/e013372

http://montrealgazette.com/news/local-news/study-antidepressants-in-early-pregnancy-doubles-risk-of-birth-defects

 

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email