A terhességi mérgezés autizmust okozhat

A terhességi mérgezés autizmust okozhat  1

Az autizmus egyre gyakoribb betegség, szinte járványszerűen terjed. Egyelőre nem lehet pontosan tudni, mi okozza, egy új kutatás szerint kialakulásában jelentős szerepe lehet a terhességi mérgezésnek.

 

Szinte népbetegségnek számít az autizmus, amely minden 150 újszülöttből egyet érint, ráadásul az ez arány folyamatosan nő. Az autizmusban szenvedő kicsiken esetében egyértelműen kimutathatók többek között mitokondriális diszfunkciók, emésztési rendellenességek, valamint a központi idegrendszer zavarai. Immunrendszerük sem működik megfelelően, gyakran vírusos, gombás vagy baktériumfertőzésben szenvednek, magas a szervezetükben a nehézfémek és más toxikus anyagok szintje. Egy összetett betegségről van szó, aminek pontos kiváltó oka egyelőre nem ismert, egy új kutatás azonban kapcsolatot talált az autizmus és a terhességi mérgezés között.

 

Autizmust okozhat a preeklampszia

A University of California-Davis MIND Intézet kutatása arra jutott, hogy a rendszerint a várandóság késői szakaszában előforduló, gyakran magas vérnyomással és vesekárosodással járó terhességi mérgezés (preeklampszia), duplájára növeli az autizmus kockázatát. Szintén megállapították, hogy az autista gyermekek esetében, a terhességi mérgezés miatt nagyobb valószínűséggel alakult ki placenta elégtelenség, ami akadályozza a magzat vér-, oxigén- és táplálékellátását, valamint oxidatív stresszt okoz a magzatban. A felmérésbe ezer olyan kisgyermeket vontak be, akiknek édesanyja a várandóság alatt átesett a terhességi mérgezésen. Ötszáz gyermeknél diagnosztizálták az autizmus tüneteit, közel kétszáz gyermek mutatott valamilyen fejlődési zavart, a többiek egészségesnek bizonyultak. Mindezek alapján a kutatók szerint egyértelmű, hogy a terhességi mérgezés összefüggésbe hozható az autizmus, valamint más fejlődési zavarok kialakulásával. Kiderült az is, hogy a terhességek több mint öt százalékában előforduló preeklampszia következményeként nagyobb az esély a koraszülésre, illetve a kisebb születési súlyra.

 

Óvintézkedések

Az autizmus megelőzése érdekében döntő fontosságú, hogy az édesanya ne legyen kitéve káros anyagoknak, sem a terhesség előtt, sem közben, amennyiben természetes úton táplálja az újszülöttet, a szoptatás ideje alatt sem. Erre azért van szükség, hogy ne kerüljenek a baba szervezetébe toxinok, hiszen ebben az esetben saját szervezetének méregtelenítő folyamatai sem tudnak hibátlanul kialakulni. Tervezett terhesség előtt, nem árt elvégezni egy alapos méregtelenítő kúrát, hiszen senki nem lehet teljesen biztos abban, hogy minden szerve kifogástalan állapotban van.

 

A terhesség alatt

Lehetőleg kerüljük a gyógyszerek szedését –főleg a paracetamol alapúakét−, mivel gátolják a méregtelenítő folyamatokat. Étrendünkbe iktassunk be cinkben, kalciumban, esszenciális zsírsavakban, vitaminokban és ásványi anyagokban bővelkedő táplálékot. Használjunk fluor mentes fogkrémet, a flour ugyanis befolyásolja a jód metabolizmust, ami értelmi fogyatékosságot okozhat.

 

Tudtad?

A terhesség előtt és alatt különösen kerüljük a nehézfémtartalmú –higany, ólom, arzén és alumínium− tartalmú szereket/tárgyakat, valamint azokat, amelyek kémiai anyagokat –rovarirtó szer, lágyítók, perclorátok stb.− tartalmaz.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email