Depresszió ellen: működő kezelések

Depresszió ellen: működő kezelések 1

Negatív lelkiállapot, kiüresedettség érzése, rossz hangulat, kedvetlenség, a motiváció hiánya, levertség, fáradékonyság, általános passzivitás: ezek a leggyakoribb jelei a depressziónak, ami idővel még súlyosabb panaszokat okozhat. Ezért kell mielőbb tenni a depresszió ellen, hogy elkerüljük a komolyabb szervi és mentális betegségek kialakulását.


A depresszió az első időszakban általában könnyen összetéveszthető az általános levertséggel, aminek sokszor vírusfertőzés, emésztési zavarok, vagy más betegségek állnak a hátterében. Többek között összefüggésbe hozható a depresszióval a stroke, a rák, az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór, a krónikus fájdalom, az álmatlanság és a szívbetegségek. Valójában akkor beszélhetünk depresszióról, ha a jellemző tünetek többsége minden nap jelentkezik, és legalább hat hónapon keresztül fennáll: ilyenek például az állandó pesszimizmus, az érdeklődés hiánya, zárkózottság, rossz hangulat, levertség stb. A legtöbb esetben a beteg fáradékonysággal, alvászavarokkal küszködik, ez még inkább hozzájárul a közérzet romlásához. Általában rossz emésztés, étvágytalanság (gyakori az anorexia és a bulimia), vagy túlevés kíséri a depressziót, idővel súlyos mentális zavarok, alkoholizmus, gyógyszer- vagy drogfüggőség, és az ezekkel járó betegségek alakulnak ki. A depresszió ellen mindenképpen fel kell lépni, ehhez ráadásul nincs szükség feltétlenül gyógyszerekre.

Működő módszerek a depresszió ellen

1, Problémamegoldás: fogadjuk el, hogy nem minden probléma oldódik meg egy csapásra, sőt, léteznek megoldhatatlan (például egészségügyi gondok, szeretett személy elvesztése, anyagi csőd, stb.), vagy csak részben megoldható gondok. Ahhoz, hogy ilyenkor ne törjünk össze, meg kell tanulnunk megszüntetni azokat a negatív helyzeteket, amelyekre hatással lehetünk. Vegyük sorra, mik azok a kisebb gondok, amik megkeserítik a napjainkat? Próbáljuk őket egyenként felszámolni, és szép lassan visszatér majd az erőnk a nagyobbak megoldásához is. Gyakorlati tippek depresszió ellen:

  • Tűzzünk ki egy célt, és tervezzük meg az eléréséhez szükséges feladatokat. Az egész lakás a feje tetején áll? Készítsünk egy −reális− ütemtervet, szobáról szobára haladva. Minden munkafázis elvégzésével egyre jobban érezzük majd magunkat. Az összes problémánkkal próbáljunk meg hasonló szisztéma szerint „elbánni”.
  • A változtatás érdekében tett lépéseket, és a fejlődés folyamatát dokumentáljuk: az eredményeket látva visszaigazolást kapunk, hogy jó úton járunk a depresszió elleni harcban.

2, Merjük felvállalni magunkat: a depressziós betegek hajlamosak kizárni magukat a világból, nem kommunikálnak szinte senkivel, ám az érzések és a problémák ilyen fajta elnyomása csak ront a betegségen. Jó szolgálatot tesz a depresszió ellen, ha megtaláljuk a módját, hogy ezen változtassunk.

  • Ne töltsünk túl sok időt egyedül. Naponta beszélgessünk barátainkkal, rokonainkkal, munkatársainkkal, osztálytársainkkal, ismerőseinkkel. A téma ne a depresszió legyen, egyszerűen csak beszélgessünk a minket foglalkoztató dolgokról.
  • Előfordul, hogy senkivel nem vagyunk igazából jó beszélő viszonyban. Ilyenkor megoldás lehet, ha beiratkozunk valamilyen, ízlésünknek megfelelő tanfolyamra, ahol kellemes ismeretségekre tehetünk szert.
  • Ne féljünk attól, hogy kimutassuk a szomorúságunkat, az aggodalmunkat, vagy a haragunkat, és a többi, a depresszióra jellemző negatív érzést. Ezek a negatív érzések a nem betegek esetében is előfordulnak. Ha nem merjük magunkat olyannak mutatni, mint amilyenek vagyunk, a számos, negatív érzéshez a szégyen is társulni fog, ami ront az állapotunkon.

3, Legyünk magunkkal megértőek: a depresszió elleni kezelés teljesen eredménytelen lesz, ha állapotunkért magunkat hibáztatjuk. Ezzel egyre jobban elveszítjük önbizalmunkat, egyre tehetetlenebbnek érezzük majd magunkat. Koncentráljunk inkább pozitív tulajdonságainkra, előre nézzünk, és ne a megváltoztathatatlan, elmúlt, rossz dolgokon rágódjunk.

4, Depresszió ellen kétkezi munka: annak érdekében, hogy ki tudjuk kapcsolni kínzó gondolatainkat, végezzünk valamilyen kétkezi munkát. Legyen az kertészkedés, barkácsolás, festés, vagy főzés: a kreatív feladatok végeredménye megelégedéssel tölt el, endorfint szabadít fel szervezetünkben.

5, Segít a természet: egy növény vagy egy állat gondozása is segíthet abban, hogy eltereljük figyelmünket a negatív gondolatokról. Főként a kutya és a macska tartása ajánlott, segítségükkel jobban ki tudjuk mutatni a szeretetünket, közvetlenebbé  és barátságosabbá válunk.

6, Sportoljunk: a depresszió ellen kifejezetten hatékony eszköz a sportolás. Mozgás közben kiereszthetjük a felesleges energiáinkat, miközben szervezetünkben endorfinok, dopamin, szerotonin és norepinefrin termelődik, amelyek természetes módon, hangulatunk javításával veszik fel a harcot a depresszió ellen.

7, Táplálkozzunk egészségesen: a helyesen megválasztott étrend hatékony depresszió elleni fegyver. Különösen fontos ilyenkor a magnézium, a triptofán, a folsav, az omega-3 zsírsavak és a B-vitaminok megemelt bevitele. 

Mit mondanak a tudósok?

Nyolcvan, enyhe és közepesen súlyos depresszióban szenvedő beteg részvételével vizsgálták a testmozgás depresszióra gyakorolt jótékony hatásait az amerikai Cooper Intézet (Cooper Institute) szakemberei. Megállapították, hogy a rendszeresen elvégzett aerobic gyakorlatokkal hatékonyan kezelhető a betegség.

Tudtad?

Részben az ösztrogénnak köszönhető, hogy a nők kétszer nagyobb valószínűséggel lesznek depressziósok, mint a férfiak.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email