Orrspray miatt marad hűséges a férfi? – Segíthet az oxitocin

Orrspray miatt marad hűséges a férfi? - Segíthet az oxitocin 1

Az oxitocint eddig a szeretet hormonjaként tartották számon, most a legújabb kutatás szerint ez a hormon támogathatja a spiritualitást és segíthet hűségesnek maradni. Fújjuk be magunkat oxitocinnal és máris hűségesek leszünk? No, álljunk meg egy szóra! Ilyen egyszerű lenne? 


A szakemberek azzal álltak elő, hogy a titok az oxitocinban keresendő. Ez a hormon voltaképp szexuális együttlétek alatt szabadul fel, és segíti a társas kötődés érzését! A kutatás során olyan férfiakat vizsgáltak, akik oxitocin orrspray-t használtak.

Íme a kutatás eredménye, a tesztelés két részből állt:

  • egyik alkalommal olyan képeket mutogattak ezeknek a férfiaknak, amelyeken a párjuk, idegen nő, vagy épp egy ház volt látható. Az ismeretlen nőkről készült fotók egytől-egyig vonzóak és csábítóak voltak.
  • másik alkalommal szintén a saját partnerükről készült fotókat kellett nézegetniük, illetve olyan hölgyek képeit, akikkel bár nem volt szexuális kapcsolatuk, de ismerték őket.

Értékelés:

A kiértékelés után a kísérletben résztvevő férfiak többsége a saját párjukat találta a legvonzóbbnak, ami valljuk be, a férfiakat ismerve, elég meglepő nekünk, nőknek. Az oxitocin spray folytonos használatával megfigyelték az agy működését, amely a következő eredményeket hozta: Az oxitocin hatására, amikor ezen férfiak a saját párjuk fotóit nézegették, az érzelmek, valamint a jutalmazásért felelős részek léptek aktivitásba az agyban. A többi, ismeretlen nő fotóit nézegetve jelen érzések nem indultak be. Dr. Rene Hurlemann pszichiáter az alábbiakat nyilatkozta az oxitocin és a monogámia közötti összefüggésről: „ A szexuális monogámia költséges dolog minden férfi számára, ezért mindenképp kell valami plusz ahhoz, hogy megállapodjanak egy nő mellett”. A cikk folytatása itt érhető el angol nyelven.

Mikor termelődik az oxitocin?

A kutatásban részt vett férfiak tesztelése tehát arra próbál ösztönözni bennünket, hogy a rendszeres intimitás a kulcsa a hűségnek. Kezdeti fázisban a párok jóval gyakrabban szeretkeznek, mint az idő múlásával. Tehát ebből az következik, hogy kezdetben a rendszeres intimitás hatására jóval több oxitocin termelődik a szervezetben, így a „hűség” is sokkal valószínűbb. De mit tehetünk, ha a párunk már nem kíván úgy, ahogy az elején? Ki a hibás? Tehetünk ellene? Azt gondolom, igen! A párkapcsolati problémák, ezen belül az intimitás elhalványulása sok esetben orvosolható lenne. Bizony egy párkapcsolat állandó „munka”, soha meg nem szűnő aktivitást, figyelmet igényel. Merjen beszélni a párjával. Tárja fel a problémáit és igényeit, de közben azt se felejtse el, hogy az elhidegülés mögött sokszor a nem kellő odafigyelés bujkál.

Spiritualitás és életcélok

A lelkünk igen összetett és számos tényező befolyásolja, azonban úgy tűnik, hogy az oxitocin nemcsak a hűségérzetet befolyásolja, hanem azt is, hogyan látjuk a világot, és mit hiszünk, olvasható a Science Daily oldalán. A kísérlet során megfigyelték, hogy azon páciensek, akik oxitocint kaptak, fontosabb lett a spiritualitás, illetve az élet értelmének megértése, az életcélok meghatározása. A kutatás során arra is fény derült, hogy pozitívabban kezdték el látni önmagukat és a világot. Boldogabbak és nyugodtabbak voltak. Ez azt jelenti, hogy az oxitocin, amely szexualitás közben termelődik, nemcsak hűségessé tehet bennünket, hanem nyugodtabbá, boldogabbá és pozitív gondolkodásúvá!

Cikkem fordítása és megírása közben végeztem egy kis kutató munkát. Bizony találtam oxitocin spray-t. Azt írják ez a hormon nemcsak a szeretetért felelős, hanem az antiszociális viselkedésért is. Az orrspray formájában kapható oxitocin növeli az embertársak iránti bizalmat, valamint azt a képességet is, hogy felismerjük mások érzelmeit a mimikájuk alapján, így kimondható, hogy ez a spray óriási segítség lehet az autisták számára.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email