Párkapcsolati játszmák és ego harcok, mert „győzni akarunk”!

Párkapcsolati játszmák és ego harcok

Miért is taktikázunk? Valóban szükség van párkapcsolati játszmákra? De miért alakulnak ki? A párkapcsolati játszmák egyik jellemvonása, hogy szinte mindig csali bevetésével indulnak. Olyan kijelentést tesz, vagy kérdez az egyik fél, melyre a másik azonnal „ráharap”.  A párkapcsolati játszmákat nem gonoszságból indítjuk, vagy játsszuk. Gondolná, hogy egy olyan rejtett szükségletünket elégítjük ki ezzel, melyről talán még mi magunk sem tudunk?


Ez a „győzedelmeskedés”, ezért játszmázunk.

Bipoláris emóció, hát ki érti ezt?

Egyszer úgy érezzük, képtelenek lennénk a másik nélkül élni, máskor pedig elfog bennünket egy másik érzés, a menekülés. Igazából ahhoz, hogy ezt a két szélsőséges érzést képesek legyünk akceptálni, első körben tudnunk kell, hogy az igazán mély érzésű párkapcsolatok széles érzelmi amplitúdókon mozognak. A kérdés egyszerű! Ezek a kilengések természetesek?

A párkapcsolat emocionális kilengései lényegesen jól kezelhetőek abban az esetben, ha párunkkal teljesen őszintén és türelemmel kommunikálunk.  Párkapcsolati probléma lehet, amikor például a nő azt hiszi, hogy a férfi a ki nem mondott szavakból is mindent ért. Sajnos egy férfi sem gondolatolvasó, éppen ezért fontos a kommunikációba érzéseket beépíteni. Viszont ez igaz a férfiakra is, hiszen néma gyereknek anyja se érti a szavát!

„A párkapcsolati problémák zöme rossz kommunikáció miatt következik be. Nem lehet úgy érdemben kommunikálni, hogy mindeközben az „iPhone”-t nyomkodjuk, a tv-t nézzük, vagy épp pótcselekvésekkel kötjük le a figyelmünket. „ – nyilatkozta Brunilda Nazario MD a WEBMD oldalán.

Brunilda Nazario MD ( medical doctor ) tanácsai:

  • Beszélje meg előre párjával mikor lenne alkalmas mindkettőjük számára a kommunikáció, amikor valóban tudnak egymásra figyelni. Tegyék el a telefont, mindenképp kapcsolják ki a tv-t, fektessék le a gyermeket aludni és teljesen zárják ki a külvilágot a beszélgetés idejére.
  • Soha ne emelje fel a hangját a párjával szemben, legyen Önben tisztelet, és türelmesen hallgassa meg a párját. Ha úgy érzi, kezd felmenni Önben az a bizonyos „pumpa”, gondoljon gyorsan arra, hogy könyvtárban, vagy nyilvános helyen van, hiszen így a szégyenérzetet manipulálva képes lesz önkontrollt gyakorolni a türelmetlensége felett.
  • Soha ne szakítsa félbe a partnere beszédét olyanokkal, mint például a „ te mindig „ vagy „ te soha„!

„Se veled, se nélküled..”

Amennyiben tudatosan odafigyelünk egymásra, nagyon sokat segíthetünk a kapcsolatunk konfliktusainak kezelésében. Hogyan? Jelezzük a párunk felé, ha elindulna egy újabb játszma. Az a kapcsolat, amelyben az egyik fél nem képes türelmet gyakorolni a problémák megoldásához, ott bizony mélyen el kell gondolkozni azon, vajon tisztel, vagy csak harcol a győzedelmeskedés által felszabaduló érzésért. Beszéljünk őszintén, nyugodtan és bizalommal, hiszen ahol vannak érzelmek, ott van türelem is! A férfi és a nő közti kapcsolat nem versenyhelyzet, ha a nemi szerepek a helyükön vannak, sokkal színesebb és gazdagabb személyiséggé válhatunk, ami lássuk be, roppant módon pozitívan befolyásolhatja a párkapcsolat minőségét. Ha elfogadjuk, hogy szükségünk van a pozitív visszajelzésekre, és az érzelmek kimondására, akkor elérhetjük, hogy a párkapcsolatunk meghitt, bensőséges és harmonikus legyen.

 

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email