Sclerosis multiplex | Forradalmi gyógyszert engedélyeztek

Sclerosis multiplex | Forradalmi gyógyszert engedélyeztek 1

Először engedélyezett az USA Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyeleti Hatóság (FDA) a sclerosis multiplex elsődlegesen előrehaladó formájának (primer progresszív sclerosis multiplex, PPSM) kezelésére szolgáló gyógyszert. Az Ocrevus ráadásul a betegség relapszáló-remittáló változata esetén is rendkívül hatásos, így a scelrosis multiplexes betegek legszélesebb köre számára jelenthet segítséget.


A sclerosis multiplex (SM) a központi idegrendszer krónikus, gyulladásos megbetegedése. Autoimmun folyamat eredménye, amikor a szervezet önmaga ellen fordul, és az idegsejteket, illetve a sejtnyúlványt burkoló myelinhüvelyt károsítja ezért az ingerületátvitel nem lesz megfelelő. Ilyenkor a szervezet megpróbál kompenzálni, és más szövetekkel pótolja ki a sérüléseket. Ezekre a szklerotikus szöveti részekre utal a betegség nevének első tagja a sclerosis, míg a multiplex kifejezés arra utal, hogy az idegi károsodás a központi idegrendszer több pontján is kialakulhat. Világszerte mintegy 2 millióra becsülik a scleloris multiplexes betegek számát.

Javuló, visszaeső, előrehaladó

Alapvetően háromféle sclerosis multiplexes állapotot különböztetnek meg. Az első az úgynevezett relapszáló-remittáló (visszaeső-javuló) sclerosis multiplex (RRSM). Ennek jellemzője, hogy rohamszerű állapotromlásokat (shubok) részleges, vagy akár teljes gyógyulás, tünetmentes időszak követ. Előfordul, hogy a rosszabbodási folyamat két alkalmat követően évtizedekig nem jelentkezik, ez a sclerosis multiplex jóindulatú változata. Másodlagos előrehaladó sclerosis multiplexnek nevezik az az állapotot, amikor az RRSM kizárólag részleges gyógyulással jár, majd a kisebb javulások is megszűnnek, helyüket átveszi az egyre gyorsuló egészségromlás. A legsúlyosabb típus, a betegek 15-20 százalékátérintő elsődlegesen előrehaladó, azaz primer progresszív sclerosis multiplex (PPSM), amire a kezdetektől a folyamatos állapotromlás jellemző, az egymás után kialakuló panaszok rövid időre sem állnak helyre. A sclerosis multiplex leggyakoribb tünetei a zsibbadás, az általános gyengeség, a látásproblémák, az izomgörcsök, a mozgászavarok, illetve az általános fizikai és szellemi leépülés.

Mindenkin segíthet az új gyógyszer

Egészen mostanáig, a primer progresszív sclerosis multiplex ellen nem volt forgalomban megfelelő gyógyszer, ezért nagy jelentőségű, hogy az USA Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyeleti Hatósága (FDA) engedélyezte az Ocrevus nevű készítmény forgalmazását. A gyógyszer ráadásul a relapszáló-remittáló SM esetében is hatékonyan alkalmazható, a kísérletekbe bevont betegek mintegy felénél megállította a krónikus folyamatokat.

Másképp gyógyít

A kutatók rájöttek, hogy az idegsejteket, illetve az idegsejteket védő myelinhüvelyt a T-sejtek mellett a B-sejtek (immunsejtek) is komolyan károsítják, különösen azok, amelyekhez a CD20 fehérjemolekula kapcsolódik. Sőt, vizsgálatok során azt is kimutatták, hogy a gyulladásos állapotért együttesen felelős T- és B-sejtek közül utóbbi szerepe sokkal jelentősebb, mint azt korábban gondolták. Éppen ezért, egy olyan hatóanyagot -ocrelizumab- hoztak létre, ami a CD20 molekulára hatva (ennek az antiteste) támadja meg a B-sejteket. Méghozzá rendkívül sikeresen: a placebo használatával elvégzett felmérések szerint (a résztvevők félévente 600 mg-t intravénásan kaptak a gyógyszerből) az elsődlegesen előrehaladó sclerosis multiplexes betegek közel felének nem súlyosbodott az állapota, negyedüknél csökkent a progresszió.

A visszaeső-javuló betegek esetében a Rebif nevű gyógyszerrel hasonlították össze az Ocrevus hatását. Kiderült, hogy az új készítmény mintegy felére csökkentette az egy éven belüli visszaesések számát, a betegek jóval több, mint fele maradt tünetmentes. Minél hosszabb ideig tartott a kezelés, annál jobban nőtt a tünetmentes betegek aránya. Az Ocrevus további előnye, hogy bár gyengíti az immunrendszert, csak az immunsejtek egy részére hat, ezért kevesebb a mellékhatása, mint más hasonló gyógyszereké. Használatakor gyakrabban fordulhat el herpesz és megfázás, ugyanakkor a placebóhoz és a Rebif-hez képest kétszeresére növeli a rák kockázatát. Mivel az Ocrevus gyártója már elindította az engedélyeztetési eljárást az Unió gyógyszerügynökségnél (European Medicines Agency) valószínűleg hamarosan Európában is elérhető lesz a készítmény.                                        

Ellenjavallatok

Az FDA jelentése szerint, az új gyógyszer nem használható hepatitisz B és más aktív fertőzés jelenlétekor, valamint a hatóság arra figyelmeztet, hogy növelheti a rák, és különösen a melldaganat kockázatát.

 

Forrás:

https://multiplesclerosisnewstoday.com/2017/03/28/fda-approves-ocrevus-as-1st-ms-treatment-for-both-relapsing-and-primary-progressive-forms/

https://multiplesclerosisnewstoday.com/2017/03/25/5-things-know-new-ms-drug-ocrevus/

http://www.webmd.com/multiple-sclerosis/news/20170329/new-ms-drug-approved-by-fda?ecd=soc_fb_170402_cons_news_newmsdrug&linkId=100000000258614#1

 

 

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email