Stresszkezelés: gyógyszermentes otthoni praktikák

Stresszkezelés: gyógyszermentes otthoni praktikák  1

A stressz nem csupán kellemetlen panaszokat okoz, hanem számos, akár súlyos betegség kiinduló oka is lehet. Ezért nagyon fontos, hogy megszüntessük a stresszes állapotot, és megszabaduljunk az idegi feszültségtől. Szerencsére ehhez nem kell feltétlenül a gyógyszerekhez nyúlni, a stresszkezelés néhány egyszerű szabály betartásával természetes módszerekkel is megoldható.

1. Betegségeket okoz

A stressz mindannyiunknál más és más tüneteket okoz, ezért a stresszkezelésre érdemes többféle módszert kipróbálni. Van, akinek a gyomorszájában alakul ki gyakori fájdalom, mások állandó fejfájásra panaszkodnak, vagy szívritmus rendellenességeket észlelnek, esetleg izomgörcsöktől szenvednek. Ennek oka, hogy amikor stresszelünk hormonháztartásunkban változások következnek be: megnövekszik például a kortizol mennyisége, melynek hatására a szívdobogás felgyorsul, levegő után kapkodunk, vérereink összeszűkülnek. Ezek okozzák a magas vérnyomást, a szédülést, a fejfájást és még számos kellemetlen tünetet, ráadásul ennek hatására a már meglévő betegségek, például az asztma, az IBS, a depresszió is súlyosbodhat. A stressz miatt reflux, székrekedés vagy hasmenés alakulhat ki, idővel fekélyeket is okozhat, a szív- és érrendszerre gyakorolt hatása pedig gyakran halálos kimenetelű. Ezért létkérdés a hatékony stresszkezelés.

2. Sétáljunk

Már napi tíz perc rendszeres séta is hozzájárul a stresszkezeléshez. A lényeg az, hogy nyugodt, kellemes helyen történjen, például parkban vagy bármilyen zöld területen: ezzel beindul az „önkéntelen figyelem”, az a mechanizmus, amikor valami elvonja a figyelmünket a stresszt kiváltó problémáról. Furcsának tűnhet, de pont ezek a pillanatok azok, amikor agyunk magától megtalálja a megoldást. Szervezetünkben megnő az endorfin hormon szintje, ami hozzájárul a stresszkezeléshez.

3. Lélegezzünk mélyeket!

Aki tisztában van a jóga alapjaival jól tudja, hogy helyesen lélegezni nem is annyira egyszerű, mint azt sokan hisszük. A mély, lassú légzés plusz oxigénhez juttatja sejtjeinket, ezzel támogatja a stresszkezelést. Ha kapkodjuk a levegőt, csak „hergeljük” az idegrendszert, ellenben a lassú légzéssel pont az ellenkező hatást érjük el, azaz megnyugszunk. Így lehet a helyes lélegzés hatékony stresszkezelés.

4. Relaxáljunk

Ha van egy kis időnk, vagy akár elalvás előtt, helyezkedjünk el kényelmesen, hunyjuk le a szemünket, és képzeljünk el valami nyugtató, különösen nagy örömöt okozó helyzetet. Képzeletben sétálhatunk mezőkön vagy tengerparton, de akár arról is ábrándozhatunk, hogy elakadunk a lifttel, kedvenc színészeinkkel körülvéve. Az sem baj, ha mindezt egy forró fürdő közben tesszük, és kedvenc zenéinket hallgatjuk, hiszen még hatékonyabb lesz a stressz kezelése.

5. Nassoljunk

A javaslat kicsit ellentmondásosnak tűnhet, hiszen a folyamatos nassolás elhízáshoz vezet. Az is igaz ugyanakkor, hogy a gyomor és az agy között igen szoros a kapcsolat, a nyomás alatt lévő idegrendszer leggyakrabban az emésztőrendszeren keresztül próbál megszabadulni a felgyülemlett stressztől. Ám nem mindegy, mit eszünk, ha feszültek vagyunk: jót tehet az olajos magvak elrágcsálása, hiszen B-vitamin-tartalmuk erősíti az idegrendszert. Nyugodtan ehetünk egy keménytojást, vagy friss citromlével meglocsolt fél avokádót, ahogyan egy-két kocka csokoládé, vagy gyümölcsturmix is engedélyezett: fogyasztásuk hozzájárul a glükokortikoid termeléséhez, amely kordában tartja a stresszhormonokat, fokozza a stresskezelés hatékonyságát. Ha ügyelünk vonalainkra, rágógumizhatunk is, ám csak mértékkel: a folyamatos rágás serkenti a gyomornedvek termelődését, és nem használ a stresszkezelésnek.

6. Ajándékozzuk meg magunkat egy növénnyel

A Washington University kutatói megállapították, hogy a növények jelenléte nyugtató hatással van idegrendszerükre, jó szolgálatot tesz a stresszkezelés során. Megállapították, hogy a számítógépes teremben elhelyezett növények hatására a vizsgálat résztvevőinek csökkent a szisztolés vérnyomása, csökkent a stressz szintjük, és a számítógépes feladatra 12 százalékkal gyorsabban reagáltak.

7. Csókolózzunk

A Northwestern University, Laura Berman professzorasszony vezetésével elvégzett felmérése szerint azok a párok, akik csak a szexuális aktus során csókolóztak, nyolcszor gyakrabban szenvednek stressztől vagy depressziótól, mint azok, akik napközben, ok nélkül is puszit, vagy csókot váltanak. A csókolózás tehát stresszkezeléskor kifejezetten ajánlott.

8. Kerüljük a felesleges kommunikációt

A felmérések szerint a sokáig tartó telefonbeszélgetések, valamint az unalomból végzett internetes keresgélés során a vérnyomás megemelkedik. Amennyiben ez minden napjaink része, hosszú távon stresszelheti idegrendszerünket. A stresszkezelés még hatékonyabb, ha kikapcsoljuk mobilunkat és a computerünket, így nem érezzük folyamatosan a nyomasztó kényszerét annak, hogy hívásokra, üzenetekre, e-mailekre válaszoljunk.

9. Nevessünk

Semmi nem annyira hatásosab a stresszkezelés alatt, mint egy kiadós nevetés. Ennek igen egyszerű a magyarázata: nevetés közben mélyebbeket lélegzünk, serkentjük szívünk, tüdőnk és izmaink működését, szervezetünkben több endorfin termelődik. A nevetés hatására először szervezetünk a stresszhez hasonló állapotot produkál –nyomás alatt sokszor „hisztérikus” nevetés jön ránk− majd a folyamat a visszafordul (bumeráng effektus), és ha végre megnyugszunk, ellazultnak, kipihentnek és nyugodtnak érezzük magunkat. A nevetés tehát azegyik legjobb stresszkezelés!

10. Barátkozzunk

A felmérések szerint –és ez a gyerekekre is érvényes−, a barátokkal vagy a szeretteinkkel, de akár kedvenc háziállatunkkal töltött idő alatt a légzés szabályossá válik, a vérnyomás kiegyensúlyozott lesz, mivel csökken a kortizol termelődés. A stressz kezelésekor erről se feledkezzünk meg!

11. Alkossunk

Nem csak a váratlan helyzetek, vagy a megoldatlan problémák okozzák a stresszt. Sokszor pont a változatlan, „minden nap egyforma” mókuskerék a kiváló ok. Találjunk magunknak hobbyt: kössünk, agyagozzunk, varrjunk, rajzoljunk, kísérletezzünk új receptekkel. Alkotás közben kiszakadunk a megszokott állapotunkból, az eredmény pedig megelégedéssel tölt el, valamint növeli az önbizalmunkat, ami szintén segíti a stresszkezelést.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email