Hangulatnövelő aminosav – Stresszre is jó a triptofán

Hangulatnövelő aminosav - Stresszre is jó a triptofán 1

A triptofán egy esszenciális aminosav, tehát a szervezetünk nem képes előállítani. Fontos szerepe van két hormon, a melatonin és a szerotonin termelésében, ezért a tripofán befolyásolja a hangulatot, illetve a szervezet stressz válaszát.


1967-ben felfedezték, hogy az esszenciális triptofán aminosav alvás segítőként működik, pontos mechanizmusa azonban még ma sem teljesen ismert. A triptofán a szerotonin neurotranszmitter előfutára a központi idegrendszerben. A szerotonin szabályozza az alvásciklust és a hangulatot, újabban táplálékkiegészítőként is fogyasztják alvászavarok, depresszió, pánikbetegség esetén. Az elmúlt években a kutatók egyre komolyabban foglalkoznak a triptofán szervezetre gyakorolt hatásával, és úgy találták, hogy a triptofán segíthet azoknak a betegeknek, akiket mentális betegségek kínoznak. Így a triptofán alkalmazása szóba jöhet a pánikbetegség, a depresszió, vagy a kényszerbetegek és az alvászavar kezelésekor. Bizonyos antidepresszánsok ugyanis úgy fejtik ki hatásukat, hogy növelik a szerotonin mennyiségét az agyban azáltal, hogy gátolják a visszavételt. A melatonin hormon bioszintézisében is elengedhetetlen a triptofán. A melatonin hormon jelentősége, hogy az álmosság érzésért felelős és szabályozza az alvás-ébrenlét ciklust. Megfigyelték, hogy a triptofán adagolása segít megküzdeni az alvászavarral, stresszel, szabályozza az étvágyat és javítja a hangulatot. Ugyanakkor a vér alacsony triptofán szintjét összefüggésbe hozták a figyelemhiányos hiperaktivitással és a szorongással is.

Jótékony hatások

A triptofán hatékony segítség alvászavarok esetén, segíti az elalvást, enyhíti a szorongást és a feszültséget, illetve előnye, hogy nem gyógyszeres antidepresszánsként hat.

Hogyan juthatunk hozzá?

Elsősorban a csokoládéban, banánban, zabpehelyben, szárított datolyában, tejben, joghurtban, túróban, vörös húsokban, tojásban, halakban, baromfihúsban, szezámmagban, napraforgómagban, tökmagban, földimogyoróban fordul jelentősebb mennyiségű triptofán.

Alkalmazása

1000-3000 mg javasolt egész napra elosztva, éhgyomorra fogyasztva. Javasolt a B-vitamin komplex párhuzamos szedése is, méghozzá reggel evés közben, ez ugyanis meghosszabbítja a triptofán hatását.

Mit mondanak a tudósok?

A Life Extension Magazine szaklapban megjelent amerikai kutatás szerint –melyet felnőtteken végeztek, akik magukat „civakodó, veszekedő” személyiségként jellemezték– napi 3X1000 mg triptofán bevitele hozzájárul a hangulat javításához, ezzel segítve elő a barátságosabb, kellemesebb viselkedést.

Tudtad?

A triptofán tabletta akkor szívódik fel a legjobban, ha szénhidráttal együtt vesszük be, például gyümölcslével. Általánosan elmondható, hogy a triptofán tablettát a legjobb felszívódás és a legjobb eredmény érdekében az étkezések között, éhgyomorra ajánlatos bevenni, valamilyen szénhidráttal.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email