Migrén és fejfájás ellen | Segít a szex

Migrén és fejfájás ellen | Segít a szex 1

“Drágám ma ne, fáj a fejem” – így hangzik a világ talán legősibb kifogása, miközben a rendszeres nemi életnek éppen ezzel ellentétes a hatása. Csökkentheti vagy akár meg is szüntetheti a fejfájást és a migrént. Aki tehát gyakran szenved valamelyiktől, jobban teszi, ha a fenti kifogást inkább nem hangoztatja!


A migrén és a fejfájás már kisgyermekkorban jelentkezhetnek, bár a leggyakrabban a középkorúakat és főként a nőket érintik. Tapasztalatok szerint a krónikus fejfájásban szenvedők nemcsak a nemi életről mondanak le az állandósult panaszok miatt: a betegek életminősége jelentősen romlik. Egy idő után már napi rutinfeladataikat is csak nagy nehézségek árán vagy egyáltalán nem képesek elvégezni. A hirtelen és erőteljesen jelentkező görcsök a fájdalom mellett számos más tünetet is kiválthatnak. A migrén miatt szenvedők jelentős része érzékeny a fényre és a zajokra, illetve akár az illatokra vagy az érintésre, és az erős fejfájás sok esetben hányingerrel vagy hányással párosul. Sajnos a betegségtől nem csak az érintett szokott szenvedni, hanem környezete is. Ezért nem árt, ha megfigyeljük, mivel tudjuk összekapcsolni a fejfájás megjelenését. Számos kiváltó ok létezik: ilyen többek között a kialvatlanság, az emésztési nehézséget okozó táplálékok fogyasztása, az időjárás-változás, nőknél a menstruáció körüli, illetve a terhesség alatti egyébként teljesen normális hormonális változások. Ha számon tartjuk ezeket a megelőző állapotokat és ismerjük érzékeny pontjainkat, több esélyünk lesz arra, hogy megelőzzük a fejfájás jelentkezését.

A szex segíthet

Jó hír, hogy az erős fejfájás szexszel „gyógyítható” vagy legalábbis a kellemetlen tünetek hatékonyan enyhíthetők. Felmérések szerint a migrénes betegek több mint felénél a szexuális aktus előtt fellépő fejfájás és migrénes görcsök az intimitás hatására jelentősen csökkentek, míg ötből egy betegnél pedig teljességgel megszűntek.  A krónikus fejfájás miatt szenvedők 37 százaléka jelezte, hogy állapotuk javult, 90 százalékuk már a nemi élet alatt tapasztalta a fájdalmak enyhülését, sokuknál teljesen elmúlt a fejfájás. A szex különösen a férfiak esetében bizonyult hatékonynak. Sajnos a kedvező eredmények ellenére a szex sem mindenható: a vizsgálatokba bevont migrén, illetve krónikus fejfájás miatt kezelt betegek egy része ugyanis a szexuális érintkezést követően, illetve alatta a panaszok súlyosbodására panaszkodott. A kutatók szerint a pozitív változás a szexuális aktus alatt felszabaduló endorfinoknak köszönhető. Az endorfinok agyban termelődő neuro-transzmitterek, amelyek csökkentik a fájdalomérzetet, de akár euforikus élményt is képesek kiváltani. Természetesen endorfinok nem csak a szex közben termelődnek: Hasonló hatást érhetünk el egy kiadós edzéssel, bizonyos ételek fogyasztásával, valamint bármely olyan tevékenységgel, amelyben örömünket leljük.

 

 

 

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email