Csipkebogyó, a varázslatos mindenes

Csipkebogyó

A csipkebogyó az illatos vadrózsa közkedvelt gyümölcse. Élénkpiros, fényesen csillogó bogyójának húsa nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint. Ennek köszönheti a csipkebogyó áldásos hatásainak java részét. Azt viszont kevesebben tudják viszont, hogy levele is egészségünket szolgálja.


A vadrózsa – Rosa canina –, népies nevein: gyepűrózsa, bicskefa, ebcsipke, a rózsafélék családjába tartozó, fás szárú, tüskés cserje. Általában 2-3 méter magasra nő, szinte mindenhol megél, de legjobban a napsütötte helyeken érzi jól magát. „Ál”” termése, a csipkebogyó akkor szüretelhető, ha színe élénkpiros, esetleg barnás, ami általában szeptember és november tájékán következik be. A csipkebogyó magas C-vitamin-tartalommal rendelkezik, ezen kívül jelentős mennyiségű A-, B1-, B2-, P- és K-vitamin, valamint nikotinsav, cseranyag, cukor, karotin, szerves savak, illóolaj is megtalálható benne. A csipkebogyó az ásványi anyagok közül főleg vasban és magnéziumban bővelkedik.

Mire jó a csipkebogyó?

Gazdag C-vitamin-tartalmának köszönhetően a csipkebogyó erősíti az érfalakat, így segít megelőzni a szív- és érrendszeri elváltozásokat, javítja a kötőszövetek állapotát, fokozza a csontképződést és csökkenti a stressz tüneteit. Segíti a vérkeringést, elősegíti a toxinok kiürülését, ezért tisztító és méregtelenítő kúrák alkalmával, táplálékkiegészítőként is ajánlott. A Nobel-díjas Nobel Linus Pauling kutatásai bizonyítékokat szolgáltattak arra vonatkozóan, hogy a nagy dózisban fogyasztott C-vitamin megelőzheti a rosszindulatú daganatok kialakulását, a már meglévő betegség esetén, pedig hozzájárul a kóros sejtburjánzás lassításához. A csipkebogyó hatékonyan támogatja az immunrendszert, ezáltal segít megelőzni – főleg lég- és húgyúti – fertőzéseket, és egyéb betegségek kialakulását. Jó választás az ízületi gyulladások és reumás fájdalmak kezelésér. Rendszeres fogyasztásával a csipkebogyó nem csak a fájdalmakat csökkenti, hanem ellazítja a merev izmokat is. A csipkebogyó ezen kívül erős vízhajtó és székletfogó, csökkenti a gyulladásokat, antioxidáns hatóanyagai megkötik a rákot,gyulladásokat, érrendszri betegségeket, valamint a sejtek idő előtti öregedését okozó szabad gyököket. Oldja a görcsös hasfájást, megelőzi a vesekő kialakulását és a felvizesedést, valamint szabályozza a pajzsmirigy működését.

Levelei is egészségesek

A csipkebogyó leveleit nyáron szedjük, frissen vagy szárítva, kiváló főzet készülhet belőle, mely csillapítja az emésztési bántalmakat. Erős vízhajtó hatása miatt, azonban nem szabad túl sokat fogyasztani belőle: mellékhatásai között előfordulhat hányás vagy hányinger, alvási zavarok, hasmenés.

Tudtad?

A növény neve latinul „kutyarózsát” jelent. Állítólag Caius Plinius római polihisztor nevezte el azt követően, hogy egy veszett kutya harapása következtében megbetegedett katona, a növény gyökeréből készített főzettől teljesen felépült.

 

 

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email