Fahéj – A tél királynője

Fahéj – A tél királynője 1

Napjainkban egészségügyi és gasztronómiai célokra egyaránt alkalmazzák a fahéj kérgét, amely jellegzetes illatának és ízének köszönhetően, különösen a téli időszakban közkedvelt. A fahéjfa kérgéből készült fűszer jótékony hatásai közül legfontosabb koleszterincsökkentő és emésztésserkentő képessége. A fahéj hatása ezen kívül az is, hogy csökkenti a vércukor mennyiségét, valamint nagyszerű gyulladáscsökkentő.


A fahéj már az ókorban is rendkívül keresett volt, Indiából és Srí Lankáról több mint 2000 éve exportálják. Ez nem véletlen, hiszen a fahéj nem csupán élvezeti cikk, hanem jótékony hatásainak köszönhetően, egészségünk fenntartásához is hozzájárul.

A fahéj jótékony hatásai

Egészségügyi szempontból, a fahéj többféle előnyös hatással rendelkezik. Hatékony emésztésserkentő, étvágyjavító és gyomorerősítő, jó szolgálatot tesz felfújódás és hányinger esetén. A népi gyógyászat baktérium- és vírusölő hatását kihasználva, a légúti megbetegedések kezelésére is igénybe veszi. Kiváló szer az öregedés lassítására, a benne található fenolok ráadásul antioxidáns tulajdonságúak. Jó hír a fogyókúrázók számára, hogy a fahéj, nyálka- és cseranyagjai, valamint illóolajai serkentik a gyomor-béltraktus működését, felgyorsítva ezzel az emésztést és a salakanyag távozását a szervezetből.

Szív-érrendszerre gyakorolt hatása

Amerikai kutatók szerint a fahéj képes a javítani a sejtek inzulinérzékenységén. Az erre bizonyítékul szolgáló felmérés résztvevői, 4-18 héten át napi legalább 12 gramm, de legfeljebb 6 gramm fahéjat fogyasztottak. Az elemzések azt mutatták, hogy a fahéj hatására, a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő alanyok esetében csökkent az éhgyomri vércukorszint, javult a szervezet inzulinválasza, valamint az összkoleszterin és az LDL (rossz) koleszterin szintje is. Mindez a fahéjban lévő fahéjaldehidnek köszönhető.

Fahéj a szépségápolásban

Napjainkban a szépségipar is előtérbe helyezi a fahéj használatát, amely főképp a narancsbőr elleni küzdelemben látszik rendkívül hatásosnak. Mivel a fahéj fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő, külsőleg alkalmazva, a pattanások kezelésére is kiváló.

Tudtad?

A fahéj egyes alkotóelemei nagy mennyiségben mérgezőek: az őrölt fahéjban található olajak (eugenol, kumarin) irritálhatják a száj, a gyomor és a belek nyálkahártyáját vagy vérzékenységet okozhatnak. Természetesen ettől még nem kell lemondani a fahéjról, hiszen káros hatásai csak akkor érvényesülhetnének, ha több kilót fogyasztunk el belőle – méghozzá egyszerre.

Fahéjas receptjeink itt olvashatók!

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email