A tél csemegéje, a gesztenye

A tél csemegéje

A tél egyik legkedveltebb csemegéje a szelídgesztenye. Sülve, főve, süteményben, húsok töltelékében vagy pástétomban – bárhogyan nagyszerű. De azt talán kevesen tudják, hogy gyógyító hatásai is figyelemreméltóak, ráadásul a gluténérzékenyeknek sem kell lemondani róla.

 

 

A gesztenye, és a belőle készített hagyományos gesztenyemassza, illetve püré is rendkívül gazdag E-vitaminban. Meglehetősen magas a gesztenyében a B1-, B2-, valamint a B6- vitamin mennyisége is. Első hallásra talán meglepő, de a C-vitamin-tartalma megközelíti, a málnáét vagy a ribizliét, ami magas koncentrációt jelent. A gesztenye ásványi anyag tartalma miatt is kiemelkedő növényünk: gazdag nátriumban, káliumban, kalciumban és foszforban. Továbbá kiváló élelmi rost forrás, ennek köszönhetően többek között csökkenti az éhségérzetet, elősegíti a jó bélműködést, így jó szolgálatot tehet a méregtelenítő- és fogyókúrák során.

Sokoldalú gyógyító hatásai

A népi gyógyászat már régen is használta belsejét, mely nyersen sikerrel gyógyítja a hasmenést. A nyáron szedett leveléből főzött tea kiválóan alkalmas légcsőhurut, köhögés kezelésére. Levele serkenti a vénás vérkeringést, porrá tört kérge pedig mézzel összekeverve enyhíti a köhögést. Termése is gyógyító hatású, az eszcin (szaponinkeverék) jótékony hatása révén. Bár készíthetünk belőle mézet, kesernyés íze miatt azonban sütésre nem alkalmas. Magában fogyasztva vagy akár hideg ízesítőként értékes táplálék.

Gluténérzékenység esetén is használható

Mivel a gesztenye -hasonlóan a mogyoróhoz és a mandulához- gluténmentes, így a belőle készült lisztet, illetve más termékeket, a gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják!

Tudtad?

A szelídgesztenye mellett, a vadgesztenye gyógyító hatásai is jelentősek. A NYU Langone Medical Center orvosai kimutatták, hogy külsőleg alkalmazva, jó eredményekkel használható az aranyér és visszér kezelésére.  

Receptek itt olvashatók!

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email