Ezekre a bajokra jó a hársfatea

Ezekre a bajokra jó a hársfatea 1

Megfázásra már évszázadok óta a hársfatea az egyik leggyakrabban alkalmazott, megfázás elleni, természetes gyógyital, de nemcsak emiatt érdemes, akár rendszeresen fogyasztani. Elöljáróban csak annyit, hogy a hársfateával még a bőrünket is szebbé tehetjük.


A hársfa (Tiliae platyphyllos) főként Európa, Ázsia és Amerika mérsékelt éghajlatú területein, főként a dombokon, spontán növő fa. Botanikai neve a görög ptilon szóból ered, amelynek jelentése „szárny”. Ez a megnevezés a magokat körülvevő, és terjedésüket elősegítő szárnyakra utal. Roppant hosszú életű, ezért az antik népek körében, a halhatatlanság szimbólumaként is tisztelték. Ennek ellenére népszerűségét a növény virágaiból, esetleg leveleiből készített hársfatea gyógyító hatásainak köszönhette. Már a régi időkben is szívesen használták nyákoldóként, köptetőként és a köhögéscsillapítóként, valamint szezonális betegségek, elsősorban a megfázás, ellenszereként. Levelei és virágai számos, az egészségre jótékonyan ható összetevőt tartalmaznak. Ezek közül a legfontosabbak az antioxidáns flavonoidok, a véralvadásgátló kumarin, az illóolajok, a tanninok, valamint a különféle nyálkák és a cukrok

Nyugtató és szívvédő

Alvászavarok, stressz, szívritmuszavar, szorongás vagy fejfájás esetén, a hársfatea gyorsan enyhítheti a tüneteket. Ez elsősorban annak tudható be, hogy jótékonyan hat a keringési rendszerre, csökkenti a vérnyomást, pozitívan befolyásolja a szívműködést. Mivel mindezt gyengéden teszi, anélkül, hogy egyéb szervekben alterációt okozna, ezért a hársfatea fogyasztása még terhes nők és kisgyermekek részére is ajánlott. A Journal of Ethnopharmacology szaklapban megjelent tanulmányokban, a hársfatea nyugtató hatását, állatkísérletek is alátámasztják.

Megfázásra hársfatea

Egy pár bögrényi hársfatea elkortyolgatása kiváló gyógyír – felnőttek, de gyermekek esetében is – a légúti megbetegedésekre. A benne lévő nyálkák, amelyek főként a hársfa virágaiban vannak jelen, jelentős nyákoldó és gyulladáscsökkentő hatásokkal bírnak. A hársfatea kiváló köptető és köhögéscsillapító, szabaddá teszi a légutakat, ezáltal a légzés is könnyebbé válik. Ezen kívül izzasztó hatással is rendelkezik, ami a láz csökkentésében, illetve a méregtelenítésben lehet segítségünkre.

Rüggyel is főzhetjük

Kevésbé közismert, hogy a hársfatea nemcsak kizárólag virágokból és/vagy levelekből állhat. A friss rügyekből készített ital főként a belső szervek akarattól független vezérlését szabályozó, neurovegetatív rendszerre fejti ki. Nyugtató és feszültségoldó, csökkenti a magas vérnyomást, a heves szívdobogást. A hársfatea, főként, ha a rügyek kivonatával keverjük, elősegíti a helyes emésztést, valamint nyugtatja az irritált bélrendszert, ezért az irritábilis bél szindróma (IBS) tüneteinek egyik legjobb természetes ellenszere.

Hársfatea külsőleg

Ha a fent említett hársfatea főzetet megháromszorozzuk, és a fürdővizünkbe öntjük, ezzel máris sokat tettünk az álmatlanság és az idegesség elűzése érdekében. Elég egy tízperces csobbanás, és minden gondunk távolinak tűnik.

  • A hársfatea szemeinket is nyugtatja. Elég belemártani a főzetbe egy vattakorongot, vagy steril gézt. Tíz perc alatt eltünteti a fáradság okozta sötét karikákat, a „táskákat”, megnyugtatja a kivörösödött szemet.
  • Ha illatos, de feszes bőrt szeretnénk, a hársfatea ebben is segíthet. A smink lemosása után paskolgassuk arcunkat a hársfatea főzetében áztatott vattakoronggal.
  • Hatékonyan fertőtlenít, pattanásos, gyulladt vagy aknés bőr esetén kifejezetten jó szolgálatot tehet a hársfateás átmosás, ami ráadásul nem szárítja a bőrt. Zuhanyozás, fürdés után szintén érdemes alkalmazni ezt az eljárást.

A hársfatea elkészítése

Hozzávalók:

  • 1 csapott evőkanál hársfavirág;
  • 1 csapott evőkanál hársfalevél;
  • 1 bögre (200 ml) víz. 

Elkészítés:

Forraljuk fel a vizet, tegyük bele a virágokat és a leveleket, majd azonnal zárjuk el. Fedjük le, és hagyjuk állni tíz percig. Szűrjük le. A hársfateát 12 órán belül mindenképpen fogyasszuk el, heves szívdobogás, szorongás esetén azonnal kortyolgassunk belőle, még mielőtt fellangyosítottuk. Ügyeljünk arra, hogy ne forraljuk fel! Ha közvetlenül alvás előtt fogyasztjuk, elősegíti a nyugodt pihenést. A hársfalevelet helyettesíthetjük a virágokkal, ám ebben az esetben a hatása enyhébb.

Amikor nem ajánlott

Gyakorlatilag a hársfatea fogyasztására nincsenek ellenjavallatok. Nagyon ritka az allergiás reakció, a figyelmeztető jelek pedig igen egyértelműek: fogyasztása esetén jelentkezhet hányás, hányinger, valamint hasmenés. Külsőleg alkalmazva csalánkiütést okozhat.

Tudtad?

Az ókori görög legenda szerint Zeusz parancsára, Filemon tölgyfává, felesége, Baukisz, édes illatú hársfává változott. Ők voltak azok, akik egyszerre távozhattak az élők sorából, és a főisten templomát őrizték. Ezért az ókorban a hársfát a házastársi összetartozás jelképének is tekintették.

Források:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2322858/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17405038
http://realanxietyhelp.net/natural-relaxants-linden-flower-tea/
Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email