Egyszerűen elkészíthető az izzadásgátló házilag, egészségesebb a boltinál

Az izzadás ellen természetes módszerekkel is védekezhetünk

Nem bízik az alumíniumot és más kémiai anyagot tartalmazó bolti izzadásgátló készítményekben? Jobban hisz a természetes megoldásokban? Akkor tegye le a voksát a házi izzadásgátló mellett, amit ízlése szerint illatosíthat.


A nyári meleg és a megemelkedett páratartalom egyik velejárója a fokozott izzadás, valamint az ezzel együtt járó kellemetlen testszag. A normális mértékű izzadás fontos élettani folyamat, részt vesz a testhőmérséklet szabályozásában és a méregtelenítésben. Ha nem lennénk képesek izzadni, rövid időn belül a testünk annyira túlmelegedne, hogy belehalnánk. A verejtékezés ellen azonban természetes módszerekkel is védekezhetünk.

Izzadásgátlás természetesen

Nincs rá egyértelmű bizonyíték, hogy az izzadásgátlókban található alumínium közvetlenül károsíthatja az egészséget, vagy növelheti a rosszindulatú daganatok kialakulásának kockázatát, sokan mégis inkább kerülik ezeket a termékeket, ahogyan azokat is, amelyek más vegyi anyagokat tartalmaznak. Nekik jelent megoldást az izzadásgátló házilag készítve, amely biztosan mentes ezektől az adalékoktól. Ilyen a kókuszolajból, kukoricakeményítőből és szódabikarbónából álló keverék, ami saját kezűleg is gyorsan elkészíthető.

A legtöbb készen kapható izzadásgátlóhoz alumíniumot, vagy valamilyen alumínium származékot adagolnak, ezzel akadályozzák meg a verejtékezést. Vásárlás előtt érdemes megbizonyosodni arról, hogy valójában mit és milyen mennyiségben tartalmaznak ezek a termékek.

Kicsit sem nem túlzó a körültekintés, a dezodor és az izzadásgátló összetevői (ftalátok, formaldehid, naftalén para-diklór-benzol) ugyanis bőrirritációt, illetve allergiás reakciókat válthatnak ki.

Alapanyagok:

  • 30 g kókuszolaj (hatékony antioxidáns, gyulladáscsökkentő, bőrfiatalító és nyugtató hatása mellett baktérium-, vírus- és gombaölő tulajdonságokkal is rendelkezik),

  • 2 kanál kukoricakeményítő,

  • 2 kanál szódabikarbóna (a személyi higiénében is fontos szerepet kaphat, a hónaljra, lábfejre és talpra szórva a szódabikarbóna elveszi az izzadságszagot, csillapítja a gombák miatti viszketést, valamint csökkenti a rovarcsípések tüneteit),

  • 20-25 csepp illóolaj, a kedvenceink közül válogatva.

Elkészítése:

Keverjük össze alaposan az első három összetevőt, majd csöpögtessük hozzá a kiválasztott illatanyagot. Figyeljünk arra, hogy az alapanyagok összeálljanak. Töltsük a kész keveréket egy kiürült golyós dezodor flakonjába. A saját készítésű, vegyszermentes és garantáltan jó illatot kölcsönző házi dezodor nagyjából három hónapig tárolható. Amennyiben szeretnénk tartóssá tenni az eredményt – ne felejtsük el, hogy a kémiai adalékoktól mentes, házi dezodor nem ígérhet 24 órás szagmentességet –, meghosszabbíthatjuk a hatást, ha keverékünket pár csepp borókabogyó, levendula, rózsa, vagy bergamott illóolajjal gazdagítjuk. A levendula illóolaj nagyszerű bőrápoló, gyorsítja a sebgyógyulást, jól használható a bőrgyulladás kezelésére.

A hozzávalókat egy szórófejes üvegbe öntjük, minden használat előtt felrázzuk

A hozzávalókat egy szórófejes üvegbe öntjük, minden használat előtt felrázzuk.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email