Érnek az őszi bogyós gyógynövények

Érnek az őszi bogyós gyógynövények 1

Ősszel a bogyós gyógynövények számos fajtáját kínálja a természet. Ilyenkor érik többek között a boróka bogyója, valamint leszüretelhetjük a bodza és a galagonya termését. Vegyük sorra, milyen gyógyhatásaik vannak a frissen szedett terméseknek.


Megóv a fertőzésektől a baktérium- és vírusölő borókabogyó

A borókabogyó többek között jelentős mennyiségben tartalmaz antioxidáns hatású flavonoidokat, valamint cseranyagokat. Bővelkedik C-vitaminban is, azonban ezt csak akkor tudjuk kihasználni, ha frissen fogyasztjuk: leszedése után ugyanis a borókabogyó C-vitaminja gyorsan lebomlik. Serkenti a máj és az epe működését, javítja az emésztést, hatékony vértisztító, izzasztó és vízhajtó, így járul hozzá a szervezet méregtelenítéséhez. A borókabogyó baktérium – a Natural Products Communications-ben publikált német tanulmány kimutatta, hogy a boróka olaj gátolja egyes baktériumok szaporodását – és vírusellenes tulajdonságokkal rendelkezik, antiszeptikus hatása révén, segít leküzdeni a gyulladásokat és húgyúti fertőzéseket. Hatékonyan alkalmazható a gyomor és bérrendszeri problémák kezelésében, illóolaja belélegezve mérsékli a hörghuruttal járó légúti fájdalmakat. A Université Tunis El-Manar egyik tanulmánya szerint a borókabogyó magas telítetlen zsír és antioxidáns tartalma miatt hasznos lehet az agy és az érrendszer megbetegedéseinek megelőzésére és gyógyítására.

Meghűlés ellen jó a bodza

Az őszi gyógynövények szintén fontos tagja a bodza bogyója. Számos létfontosságú vitamin –A-, C-, B1-, B2-, és B6-vitamin–, vas, kalcium, magnézium, foszfor és kálium forrása, valamint jelentős mennyiségben tartalmaz szerves savakat –almasav, ecetsav,–, cseranyagokat, cukrokat és illóolajakat. Főzete izzasztó hatású ezért sikerrel alkalmazható meghűléses megbetegedések esetén. A University of Maryland Medical Center tanulmána arra jut, hogy a bodza enyhítheti az influenza lefolyását. Ezen kívül, csillapítja a rekedtséget és a köhögést, oldja a hurutokat, valamint enyhíti a különféle–fej, fül, fog– fájdalmakat, valamint a reumás panaszokat is. Stimulálja a veseműködést, enyhe has-, és vizelethajtó hatással is rendelkezik, így a méregtelenítő-, illetve fogyókúrák esetében is hatásos kiegészítő. Az izraeli Hasassah’s Oncology Lab munkatársai megállapították, hogy a bodza erősíti az immunrendszert, ennek köszönhetően eredményesen alkalmazható a rák kezelésére, míg a Grazi Egyetem vizsgálatai bebizonyították, hogy a növény bogyójának fogyasztása csökkenti az LDL (rossz) koleszterin szintjét, ezáltal hozzájárul a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzéséhez.

Szívvédő galagonya

A galagonya az őszi gyógynövények „szívspecialistája”, a belőle készült főzet vagy lekvár hatékonyan szabályozza a vérnyomást, valamint serkenti a szívműködést. Erős antioxidáns, rugalmasan tartja és erősíti a szívizomzatot és az érfalakat, megóv az érelmeszesedéssel szemben. A Memorial Sloan Kettering Cancer Center kutatásai szerint, a galagonya megnöveli a szív összehúzódásának erejét, növeli a pulzusszámot. Mivel javítja a véráramlást, az amerikai National Center for Complementary and Alternative Medicine (NCCAM) szakemberei szerint bizonyítottan enyhíti az anginás (mellkasi fájdalom) panaszokat. A galagonyalekvárt gyakran alkalmazzák a hasmenéses állapot megszüntetésére is, kalóriaégető tulajdonsága révén a fogyókúrák során tehet jó szolgálatot.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email