Pókcsípés, szúnyogcsípés, méhcsípés: hogyan kezeljük?

Pókcsípés

A nyári időszakban sokan a vízpartokon, mások inkább az árnyas tájakon keresik a felfrissülést. Bárhova is megyünk a szabadlevegőre, jelentősen nő a pókcsípés, szúnyogcsípés vagy méhcsípés kockázata. Ezért fontos tudni, mint tehetünk rovarcsípés ellen.


A legtöbb rovar, támadásra vagy védekezésre használt, fullánkkal, csáprágóval és más „fegyverekkel” rendelkezik. Szerencsére az Európán élő rovarok döntő többségének csípése az ember számára csak átmeneti kellemetlenséget okoz. Kivételt ez alól mindössze néhány pók, skorpió, illetve kullancs jelent, míg az allergiások számára a méhcsípés vagy a darázscsípés lehet különösen veszélyes.

Csípés vagy harapás

Általában, a legtöbb rovarcsípés hasonló tüneteket mutat: a bőr többé-kevésbé felduzzad, kipirosodik, viszket, tapintása fájdalmat okoz. A köznyelv ezeket a tüneteket csípésként könyveli el, ám a megfogalmazás nem egészen pontos. A pókok, vagy a kullancsok csáprágójukkal ejtenek sebet a bőrünkön, míg a szúnyogok, méhek, darazsak, pilleszúnyogok fullánkjukkal szúrnak meg. A legtöbb rovar korlátlan mennyiségű csípésre képes, a méheknek viszont ez rendszerint csak egyszer adatik meg, fullánkjuk ugyanis beletörik áldozatukba: a méhcsípés jó eséllyel vézetes a rovarra nézve. Előfordulhat azonban, hogy rövid időn belül ismét támadnak, aminek az eredménye akár anafilaxiás sokk is lehet. Szintén számos veszélyt rejt a kullancscsípés, a lesből az emberre ugró vérszívók a Lyme-kór és a fertőző agyhártyagyulladás terjesztői.

Rovarcsípés megelőzése

A rovarok általában késő tavasztól az első őszi hideg napokig aktívak, életciklusuk csúcspontja azonban a nyár közepére tehető. Ebben az időszakban legyünk különösen óvatosak, ha betartunk néhány alapvető szabályt, jó eséllyel elkerülhető a leggyakrabban előforduló pókcsípés, szúnyogcsípés és méhcsípés.  

  • A szúnyogok és más repülő rovarok szívesen keresik fel a folyó- és tópartokat. Amikor ilyen helyekre látogatunk, mindenképp viseljünk zárt ruhákat: a vérszívó rovarokat főleg a fedetlen bőrfelületek vonzzák. Mivel előszeretettel táplálkoznak alkonyatkor, a szúnyogcsípés elkerülése érdekében, ebben az időszakban ne tartózkodjunk a nedves, meleg, párás területeken.
  • Felesleges tanácsnak tűnhet, azonban a figyelmeztetések ellenére sokan mégis elkövetik azt a hibát, hogy megpiszkálják a méhek és darazsak fészkeit. Ezt soha se tegyük, a kaptárt védő rovarok ugyanis szinte mindig összehangoltan, csoportosan támadnak, aminek könnyen méhcsípés vagy darázscsípés lehet az eredménye.
  • A szabadban ne mászkáljunk mezítláb: a fűben méhek, darazsak is lehetnek, amelyek a léptekre csípéssel reagálhatnak.
  • Ne szedjünk virágot, leveleket, sem a földről, sem a bokrokról, sem a fákról, valamint kerüljük a komposztálókat és a farakásokat, amelyekben számtalan rovar bújhat meg.
  • Hagyjuk a fákon és a bokrokon a túlérett gyümölcsöket, mert magas cukortartalmuk miatt szinte vonzzák magukhoz a rovarokat. Ezért fordul elő gyakran méhcsípés és darázscsípés gyümölcsszedés közben.
  • Szabad ég alatt az ételeket mindig fedjük le, ne hagyjuk nyitva a gyümölcsleveket, üdítő italokat, evés után pedig alaposan mossunk kezet. Ezzel elkerülhetjük, hogy az ételekre „rárepüljenek” a méhek, a böglyök és a darazsak.
  • Lehetőleg semleges színű ruhákat hordjunk: a rikító, vagy túl sötét színek magukhoz vonzzák a rovarokat.
  • Fák között, erdőben, parkban vagy mezőkön járva ne használjunk parfümöt, illatosított fényvédő krémet vagy dezodort, mert ezek a rovarok számára csábító illatanyagokat tartalmaznak.

Pókcsípés, szúnyogcsípés, méhcsípés: hogyan kezeljük?

A patikákban számos termék kapható rovarcsípés ellen, ezek elsősorban a kellemetlen tüneteket enyhítik. Jó szolgálatot tehetnek a körömvirág, vagy Aloe vera alapú krémek és zselék. Általában azonban nincs ezekre szükség, a csípések ugyanis maguktól elmúlnak. Nagyon fontos, hogy a csípést azonnal fertőtlenítsük, de sose nyomkodjuk, a bőrben maradt fullánkot viszont mindenképpen vegyük ki – ehhez csipeszt használjunk. A gyógyulási folyamatot felgyorsíthatjuk, ha az érintett területet hideg vízzel, jégkockával lehűtjük: csillapítja a viszketést és lelohasztja a duzzanatot. Érdemes kipróbálni a hagyma levét, ami pókcsípés, szúnyogcsípés és méhcsípés ellen egyaránt hatásos szer.

Mit mondanak a tudósok?

A Plos One szaklapban megjelent tanulmány tudományos bizonyítékokkal szolgál arról, hogy a szúnyogokat –a kutatók a Stegomyia aegypti fajt vizsgálták– az emberek szaga vonzza. Ez pedig a kutatók szerint genetikailag meghatározott.   

Tudtad?

Ha nem vakarjuk el a szúnyogcsípés helyét, a duzzanat fél óra alatt eltűnik.

Szakirodalom:

http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0122716

http://www.healthline.com/health-slideshow/spider-bites

http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/bee-stings/basics/treatment/con-20034120

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email