Télen is lehet egészséges a gyerek

Télen is lehet egészséges a gyerek 1

A télnek talán a gyerekek örülnek a legjobban, a szülők azonban már kevésbé, hiszen ilyenkor a leggyakoribb a megfázás, a nátha és az influenza. Van azért jó hír is: odafigyeléssel télen is megóvhatjuk gyermekünk egészségét, elkerülhetjük a légúti megbetegedéseket.


A káros mikroorganizmusok kihasználják, hogy testünk nem képes hirtelen alkalmazkodni a termikus változásokhoz. Télen éppen ezen a „kiskapun” jut be a szervezetbe a baktériumok és vírusok jelentős része, ezért akkor járunk el helyesen, ha nem féltjük annyira a hidegtől a gyermekünket. Az állandóan –felesleges body-kkal sálakkal, sapkákkal, stb.– túlöltöztetett kicsik folyamatosan melegben vannak, ami becsapja a természetes hőszabályozásukat: hiába akarunk jót, a szükségesnél melegebb és zártabb ruhákkal a kórokozók dolgát könnyítjük meg. A hideg és meleg hirtelen váltakozásának veszélye, nem csak az öltözetre érvényes. Ha a gyermek folyamatosan túlfűtött helységben tartózkodik, nehezebben birkózik meg a hideggel: a száraz levegő kiszárítja a légzőszerveket beborító nyálkahártyát, amely a felületi antitestek segítségével, az első védelmi vonal a légutakat támadó kórokozókkal szemben. A nyálkahártya kiszáradása –roncsolódása– megsemmisíti ezt a természetes pajzsot.

Csak langyosan!

Gyermekeink –és saját magunk- védelmében, a téli időszakban a lakásban tartsuk 18°C körül a hőmérsékletet, míg az ideális páratartalom legyen 50-60% között. Minden nap szellőztessünk alaposan, jól kitárt ablakokkal: ezzel felfrissítjük a szobák levegőjét, és utat nyitunk a napfénynek is, amely számos baktérium halálos ellensége.

Városi legendák

  • Sokan szinte rettegnek a huzattól, a gyermekeket még „a széltől is óvják”, pedig erre nem lenne szükség: az egészséges, megfelelő hőháztartású szervezetnek nem árthat a huzat. Más a helyzet  a túlöltöztetett –ezért kimelegedett és megizzadt– gyermekek esetében, hiszen ilyenkor a kicsik szervezete nem tudja tolerálni a gyors hőváltozást.

  • Még makacsul tartja magát az a hiedelem, hogy csak a gyapjú melegít, pedig ennek éppen az ellenkezője igaz: inkább csökkentsük a gyerekekre adott, gyapjút tartalmazó ruhadarabok számát. Nagyon hidegben kiváló a gyapjú, de csak felsőruházatban –pulóver, kabát, kardigán–, hiszen meleg helyiségbe lépve, ezeket könnyen levehetjük. Arra mindenképpen ügyeljünk, hogy a közvetlenül a bőrrel érintkező ruházat, mindig pamutból legyen.

  • A body maradjon csak a Barbie babákon! Jobb, ha a kicsikre inkább alsót és trikót adunk. A body megakadályozza a bőr szabad lélegzését, az oxigénnel való érintkezését –ahogy a szintetikus pelenkák, de még a „gumibugyik” is–, így a bőr szárazzá, érzékenyebbé válik, könnyebben áldozatul eshet a fertőzéseknek. Ha kilóg a poci, vagy a derék, semmi baj: talán nem a legszebb látvány egy nadrágra rálógó trikó, de a „rendetlen” viselet biztosan nem árt a bőrnek!

Annak érdekében, hogy gyermekünk télen is egészséges maradjon, átvészelje a nátha és az influenzás megbetegedések időszakát, nagyon fontos a helyes táplálkozás. Az immunrendszer erősítése érdekében, a nagymama „finom meleg kompótja”, illetve a főtt zöldség és gyümölcs helyett, ezeket inkább nyersen adjuk csemeténknek, hiszen ezek tartalmazzák a télen fokozottan szükséges vitaminokat, nyomelemeket és ásványi anyagokat.

Tudtad?

A légúti megbetegedésekre jó lehet a húsleves is, igaz, elsősorban tüneti kezelésre alkalmazható.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email