A rostok hatása szervezetünkre

A rostok hatása szervezetünkre 1

A rostok szerepét nem lehet eléggé hangsúlyozni. A rosthiányos táplálkozás számos betegség kialakulásáért felelős, elsősorban a bélrendszeri megbetegedésekért. A rosthiányos táplálkozás következménye a széklet megkeményedése, ami székrekedéshez vezet. Emellett az elhízás, a cukorbetegség és egyéb gyomorpanaszok is megelőzhetőek rostgazdag táplálkozással.


Az élelmi rostok növényi sejtalkotó komponensek. Olyan szénhidrátok, amelyek emésztetlenül haladnák át szervezetünkön. Megtalálhatók a zöldségekben, a rostos gyümölcsökben és nagy mennyiségben a gabonafélékben, például a zabban. A zab olyan hasznos tápanyagunk, amely rendkivül értékes rostokat tartalmaz. A rostok megkötik a koleszterint, a béltartalom térfogatát is növelik, így a káros anyagok gyorsabban ürülnek ki az emésztőrendszerünkből Ennek hatására könnyebben helyreáll az anyagcsere. A vékonybélben lassítják a glükóz felszívódását, ami segítheti a fogyást is. Segítenek a salakanyagok és a lerakódott egyéb mérgek eltávolításában, tehát tisztítják a beleket. A rostok fogyasztása önmagában még nem elég. Minél nagyobb a rostbevitel, annál több folyadékot kell innunk. A rostok nedvességet szívnak magukba, így térfogatuk megnő. Ha nem iszunk eleget, a rostok a nedvességet a bélfalból fogják elvonni, ez pedig még inkább a székrekedéshez vezet.

Kevés rostot eszünk

Az átlag felnőtt lakosság manapság az ajánlott (30 gramm) rostmennyiségnek körülbelül a felét fogyasztja. Tegyünk meg mindent azért, hogy szerepeljenek magas rosttartalmú ételek a tányérunkon minden étkezéskor. Ha változatosságra törekszünk, válogassunk a következő alapanyagokból:

– gabonák: zabkorpa, zabpehely, búzakorpa, búzacsíra, árpa, rozs

– zöldségek: bab, lencse, mák, csicseriborsó, sárgaborsó, szója, brokkoli, karfiol, paradicsom uborka, petrezselyem, stb.

– gyümölcsök: dió, mogyoró, mandula, szilva, málna, füge, alma, ananász, narancs, citrom, grépfrút, stb.

Az is fontos, hogy a fentiek közül, amit lehet nyersen fogyasszunk. A főzés és egyéb feldolgozás ugyanis csökkenti a vitamin- és tápanyagtartalmat.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email