Béta-glükán a jótékony rost | Immunerősítő és emésztésjavító

Béta-glükán a jótékony rost | Immunerősítő és emésztésjavító 1

Kevés egészségesebb rost létezik, mint amilyen a béta-glükán. Számos altípusa létezik, függően attól, hogy gomba, növény vagy baktérium szintetizálja. Különösen hatékonyak az élesztő sejtfalából, illetve a shiitake gombából kivont béta-glükánok.


Valamennyi béta-glükán, függetlenül attól, hogy vízben oldódó, vagy oldhatatlan, az emberi szervezet számára emészthetetlen. Ezek a poliszacharid rostok ugyanakkor rendkívül fontosak a bélflóra egyensúlya szempontjából, hiszen táplálékul szolgálnak a bélrendszerben élő, jótékony baktériumok számára, valamint számos egészségvédő hatással is rendelkeznek.

A bélflóra barátja

Prebiotikus rostról lévén szó, a béta-glükán támogatja a bélflóra egyensúlyának fenntartását, illetve, szükség esetén, visszaállítását. Egyrészt fontos tápláléka a jótékony baktériumoknak – elsősorban bifidobaktériumok, laktobacillusok –, másrészt akadályozza a káros (patogén) mikroorganizmusok szaporodását. Van egy további tulajdonsága is, ami hozzájárul a bélflóra egyensúlyának megőrzéséhez, mégpedig az, hogy megtisztítja a vastagbelet a káros lerakódásoktól.

Javítja az emésztést

Az előzőekből követezik, hogy a béta-glükán előnyösen befolyásolja az anyagcserét, mivel a lerakódásoktól megszabadított bélrendszerből a tápanyagok könnyebben felszívódnak, míg a kiegyensúlyozott bélflóra jótékony baktériumai több emésztőenzimet termelnek. Nemcsak az emésztést javítja, hanem rendezi a széklet állagát: hatékony ellenszere a hasmenésnek és a székrekedésnek.

Felerősíti az immunrendszert

Amikor a rostokról hallunk, általában nem az immunerősítés jut az eszünkbe. Pedig erre is alkalmasak, sőt, a béta-glükán rendkívül hatékonyan fokozza szervezetünk védekezőképességét. Javítja a fagociták működését, ami azért lényeges, mert ezek a falósejtek képesek „csapdába ejteni”, és elpusztítani a szervezetbe jutó kórokozókat, vírusokat, baktériumokat, parazitákat. Valamint, a már említett, bélflóra regeneráló képességén keresztül is támogatja az immunrendszert. Az immunsejtek mintegy 80 százaléka ugyanis a vastagbélben található, hatékonyságukat a bélflóra állapota alapvetően meghatározza. Mivel a béta-glükán hozzájárul a probiotikus törzsek szaporodásához, fogyasztásával közvetve ugyan, de jelentős mértékben javíthatjuk immunrendszerünk működését. Immunerősítőként érdemes a járványos időszakok előtt és alatt is alkalmazni.

Rákellenes hatás

Általánosságban elmondható, hogy a vastagbélben megtapadó mérgek, és a salakanyagban megbúvó paraziták anyagcseretermékei, növelhetik a vastagbélrák és végbélrák kockázatát. A béta-glükán segít eltávolítani ezeket a lerakódásokat, ezáltal csökkenti a daganat kialakulásának esélyét. Szintén a vastagbél egészségét védik a lebontása (ezt a probiotikus baktériumok végzik) során keletkező rövidláncú zsírsavak. Nemcsak a bélrákok esetében igaz, hogy a feldolgozásakor képződő anyagok alkalmassá teszik a CR3 receptorral rendelkező fehérvérsejteket, az ennek megfelelő markerrel jelölt daganatsejtek elpusztítására.

Csökkenti a koleszterinszintet

A béta-glükán egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy csökkenti a káros LDL koleszterin szintjét. Ezt úgy éri el, hogy akadályozza az ételekkel a szervezetbe kerülő koleszterin felszívódását, illetve az erjedése során termelődő, rövid molekulaláncú savak, mérséklik a koleszterin szintézisét a májban. Ennek köszönhetően a béta-glükán óvja az erek, valamint a szív egészségét. Ha elegendő mennyiséget fogyasztunk belőle, segít megelőzni az érelmeszesedést, valamint az ezzel járó keringési betegségeket. Javítja az LDL koleszterin és a HDL koleszterin arányát.

További hatások

Teltségérzetet okoz, ezért fogyókúra alatt érdemes növelni a béta-glükán fogyasztását, ami ráadásul béltisztító hatása révén, néhány felesleges kilótól is gyorsan megszabadíthat. Szabályozza az étkezés utáni vércukorszintet, lassítja, és egyenletessé teszi a cukrok felszívódását, hozzájárul az inzulin termelődéséhez, ezért diabéteszesek számára (orvosi felügyelet mellett) ajánlott lehet a napi bevitele. Ezen kívül a béta-glükán javítja a pattanásos bőr állapotát, mérsékelheti az ekcéma, az atópiás dermatitisz, az asztma és az allergiák tüneteit.

A legjobb béta-glükán-források

Jelentős mennyiségben tartalmaz béta-glükánt az árpa, a zab, a korpa, az élesztők, a különféle gombák és az algák.

A béta-glükán adagolása

Egy egészséges, elnőtt ember napi béta-glükán szükséglete – testtömegtől függően – napi 100-200 mg. Amennyiben gyakran szenvedünk valamilyen fertőzésben, vírus, baktérium, vagy gomba okozta betegségben, esetleg allergiában szenvedünk, akkor ennek a dupláját is szedhetjük. Ha a betegség akut formában jelentkezik, vagy kritikussá válik az állapotunk, orvosi felügyelet mellett, az alapadagot meg is háromszorozhatjuk. Hogy a legtöbbet hozzuk ki a béta-glükán áldásos hatásaiból, a legjobb éhgyomorra, reggel, ébredés után bevinni a napi teljes adagot. Lehetőleg bő vízzel tegyük, ne teával, kávéval, vagy gyümölcslevekkel. Az étkezésig várjunk legalább fél órát. A béta-glükán aránylag gyorsan hat, már 72 óra elteltével, jelentős javulás állhat be egészségi állapotunkban.

Lentinán, a legfontosabb béta-glükán

Koleszterincsökkentő hatása miatt, az élesztő béta-glükánt szokták ezzel a kitüntető címmel illetni, azonban valójában a shiitake gombából kivont lentinán az, ami minden szempontból kimagasló egészségvédő hatásokkal rendelkezik. Rendkívül erős antioxidáns, sikeresen felveszi a harcot a szuperbaktériumokkal, a HPV és a HIV vírussal szemben is. A rák kiegészítő kezelésében is fontos szerepet kaphat. Nem véletlen, hogy Japánban a lentinánt hivatalosan is gyógyszerként alkalmazzák a kórházi gyakorlatban a rák kezelése során. A lentinánról további érdekességek ide kattintva olvashatók.

Mit mondanak a tudósok?

A Saccharomyces cerevisiae élesztőgombából kinyert béta-glükán hatásait vizsgálták a Lodzi Egyetemen. Megállapították, hogy a béta-glükán fokozott bevitele hozzájárulhat a túlzott vérlemezke (trombocita) aktivitással kapcsolatba hozható szív- és érrendszeri betegségek, valamint gyulladások megelőzéséhez.

Tudtad?

Mellékhatásai nincsenek, azonban a kevésbé erős gyomrúaknál, a béta-glükán túlzott bevitele, kellemetlen gázképződést, puffadást, alhasi görcsöket, hasmenést okozhat.

Források:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20446807
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19906249
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19571787
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2704234
Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email