Citrom diéta | A mesteri méregtelenítő

Citrom diéta | A mesteri méregtelenítő 1

A citrom diéta (vagy limonádé diéta) a hetvenes években született, Stanley Burroughs természetgyógyász fejlesztette ki, majd elnevezte Master Cleanse kúrának. Bár megalkotása óta számos más méregtelenítő kúra látott napvilágot, a Master Cleanse népszerűsége töretlen. Nem véletlenül, hiszen a citrom diéta az egyik legjobb fogyasztó, méregtelenítő és testtisztító módszer.


A citrom diéta –ami valójában juharsziruppal és Cayenne-borssal kevert limonádé– az egyik legbiztosabb fogyási módszer, ráadásul nem csak a súlycsökkentésre használható. Kiváló méregtelenítő, hiszen megszabadít a felgyülemlett toxinoktól és salakanyagoktól, valamint megszünteti a puffadást

Mi is az a Master Cleanse citrom diéta?

A citrom diéta tulajdonképpen egyfajta léböjt, a lényege, hogy a kúra alatt kizárólag a megadott módon elkészített limonádét vehetjük magunkhoz. Ennek elkészítése rendkívül egyszerű: 30 cl szénsavmentes ásványvizet –még jobb a friss forrásvíz− összekeverünk két kanálnyi frissen facsart citromlével, két kanál juharsziruppal és egy csipetnyi Cayenne-borssal. Utóbbi, a nevével ellentétben nem bors, hanem egy nagyon csípős paprikafajta.

Akár 8 kiló 10 nap alatt

A citrom diéta korlátozás nélkül alkalmazható, a limonádéból bármennyit lehet inni, az ajánlott napi mennyiség 2 liter. Ha még jobb eredményre törekszünk, reggel fogyasszunk sima sós vizet, esete ízesítetlen, hashajtó gyógyteát. A citrom diéta eredetileg 7-10 napos, ennyi idő alatt 6-8 kiló az átlagos súlyvesztés. Sőt, minél több a plusz kiló, annál nagyobb a fogyás.

Ez azonban nincsen ingyen: a Master Cleanse diéta meglehetősen emberpróbáló, aki még nem tapasztalta meg a léböjtkúrák nehézségeit, csak akkor vágjon bele, ha lelkileg és fizikailag egyaránt felkészültnek érzi magát. Cserébe, a citrom diéta nem csupán a felesleges kilóktól szabadít meg, hanem az egyik leghatékonyabb méregtelenítő és testtisztító módszer is egyben.

Még több citrom diéta

A Master Cleanse diétának számos variációja létezik. A tíz napos, hagyományos citrom diéta egyik változata, hogy ebédre minden nap elfogyaszthatunk egy tányérnyi –rántásoktól és zsíroktól mentes− zöldséglevest. Ez egyrészt megtöri a limonádé monotonitását, másrészt fokozza a citrom diéta méregtelenítő hatását.

Népszerű megoldás az egy napig tartó, ám akár hetente megismétel citrom diéta. Bár ilyenkor fogyásra, látványos súlyvesztésre nem számíthatunk, a 24 órás citrom diéta viszont gyorsan megszabadít az akut puffadástól, kellemetlen telitettség érzéstől, valamint hozzájárul a bélrendszer megtisztításához és a méregtelenítéshez.

A citrom diéta könnyített változata: egy napra szóló menü

Ébredés után fogyasszuk el a frissen elkészített Master Cleanse citromos italunkat (két kanál frissen facsart citromlé, két kanál juharszirup, egy csipet Cayenne-bors).

Reggeli: vörös gyümölcsökből álló gyümölcssaláta almával, körtével és egy maroknyi pörkölt mandulával, valamint citromlével.

Tízórai: Master Cleanse citromos ital, egy banán, egy maroknyi tökmag.

Ebéd: főtt bab vagy lencsesaláta, amit egy kanálnyi extra szűz olíva olajjal és frissen facsart citromlével ízesítünk.

Uzsonna: Master Cleanse citromos ital, nyers zöldség (retek, zellerszár).

Vacsora: sovány, grillezett hal párolt zöldséggel. Kerüljük a kukoricát és a zöldborsót.

Lefekvés előtt: egy pohár langyos Master Cleanse citromos ital.

Ne vigyük túlzásba: a citrom diéta veszélyes is lehet

A University of Padua diabetológus professzora, Nicola Sorrentino, tanulmányában kimutatta: a citrom diéta hosszú távú alkalmazása nem ajánlott, mivel az egyoldalú tápanyagbevitel miatt hiányállapot alakulhat ki.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email