Cukkini: a fogyókúrázók álma

Cukkini: a fogyókúrázók álma 1

Nem olyan régen még azt sem tudtuk mi fán terem a cukkini. Pedig ez az első pillantásra éretlen kis töknek tűnő növény magas ásványianyag- és vitamintartalmának köszönhetően, jó szolgálatot tesz a betegségek megelőzésében, illetve kezelésében. Ráadásul a cukkini még a túlsúly ellen is hatásos.

 

 

 

A cukkini, azaz a Cucurbita pepo a tökfélék – Cucurbitaceae – családjába tartozó kúszónövény. Termése a zöld minden árnyalatában pompázhat, és bár többnyire uborkaszerű sötétzöld Black Beauty nevű változatát ismerjük, valójában rengeteg formában létezik akár gömbölyű is lehet. Utóbbi típusba tartozik a Dél-Európában elterjedt nizzai kövér cukkini. Eredetileg Amerikából származik manapság viszont már a világ minden részén termesztik. Mivel a cukkini nem kedveli a hideget és a hirtelen hőmérsékletváltozásokat, főleg a mediterrán vidékeken érzi jól magát. Általában tavasszal szüretelik, az üzletekben azonban hála az üvegházaknak és a meleg éghajlatról importált fajtáinak egész évben fellelhető.

Az értékes cukkini

Összetételét tekintve, 92 százaléka víz, alig található benne szénhidrát, protein és zsír, ráadásul koleszterinmentes. Rostokban gazdag, energiaszegény és könnyen emészthető, így fogyókúrázók, diétázók, illetve cukorbetegek számára kifejezetten ajánlott. Gazdag ásványianyagokban magas a foszfor, nátrium, magnézium, kalcium, kálium, vas, cink, réz és mangán tartalma, bővelkedik B1, B2, B3, B5, B6, E és C-vitaminban. A cukkini számos jótékony hatással rendelkezik. Nagyobb mennyiségben fogyasztva, víz és hashajtóez is hozzájárul ahhoz, hogy sikerrel használható a fogyókúrák során – ezen kívül remek gyulladáscsökkentő, kiválóan enyhíthetjük vele húgyúti vagy gyomorfertőzésünk kellemetlen tüneteit. Segítséget nyújthat a magas vérnyomásban szenvedőknek, egyensúlyban tartja a vízháztartást, hatékony az érelmeszesedés és a keringési megbetegedések megelőzésében. Ha gyakran fogyasztjuk, nemcsak testünk élvezi majd áldásos hatásait, hanem elménk is: a cukkini elősegíti a nyugodt alvást, ahogyan kiválóan alkalmazható fáradtság vagy levertség esetén is. A cukkiniben megtalálható E-vitamin, hasznos szövetségesünk lehet a szabadgyökök megkötésében, folsav tartalma miatt pedig jótékonyan hat emésztésünkre.

Jó tanács

Amikor cukkinit vásárolunk igyekezzünk a zsengébb, sérülésmentes, és minél keményebb húsú darabokat kiválasztani. Ehetjük nyersen, párolva, töltve, köretként vagy salátában, az ínyencek pedig virágát is bátran megkóstolhatják. Adhatják leveshez vagy akár ki is ránthatják: biztosan nem fognak csalódni!

Tudtad?

A középkorban a tökféléket igencsak lenézték. Úgy tartották, kizárólag a pórnép jóllakatásában van hasznuk.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email