Forralt bor recept | Gyors, finom és felmelegít

Forralt bor recept | Gyors

Kevés ital esik jobban a borongós időben, mint egy pohár finom forralt bor. Már a középkorban is felfigyeltek jótékony hatásaira, kellemes íze mellett főként a megfázások és a légúti megbetegedések megelőzése, és kezelése érdekében fogyasztották. Lássunk egy klasszikus forralt bor receptet, amiből az is kiderül, mitől lesz igazán finom ez a különleges téli ital.


megfázást, valamint felgyorsítja a gyógyulást. Fahéjtartalmának köszönhetően kiváló fertőtlenítő, hatékonyan csökkenti a makacs köhögést, valamint serkenti az emésztést. A szegfűbors kiváló érzéstelenítő és fájdalomcsillapító, jól használható a légúti megbetegedések tüneteinek enyhítésére, valamint a puffadást is enyhíti. Ne feledkezzünk meg a legfontosabb alapanyagról, a vörösborról sem, amely antioxidáns, szívvédő és méregtelenítő hatását forralva is megőrzi. Klasszikus változata testes, minél magasabb alkohol tartalmú vörösborból készül, tájegységektől függően más és más fűszer- és gyógynövényekkel megbolondítva, melyek még jobban fokozzák a vörösbor áldásos hatásait. Eredeti neve a vin brûlé égetett bort jelent, ami a forralt bor készítésére utal.

Citrus illatú vin brûlé

Hozzávalók:

  • 1 liter testes vörösbor
  • 2 darabka fahéj
  • 200 g cukor
  • 8 db szegfűbors
  • 1 db citrom
  • 1 db narancs
  • Ízlés szerint 1/2 frissen reszelt szerecsendió

Elkészítés

A citromot és a narancsot megmossuk, hámozzuk, majd vékony szeletekre csíkozzuk ügyelve arra, hogy a belső, fehér részüket maradéktalanul eltávolítsuk, ellenkező esetben kesernyéssé teszi a forralt bort. Egy nem túl magas edényben, lassú tűzön felolvasztjuk a cukrot, hozzáadjuk a citrus héjakat és a fűszereket. Mielőtt a cukor karamellizálódna, hozzáadjuk a vörösbort, és az egészet nagyon alacsony lángon, lassan összeforraljuk. A forrástól számítva öt percig kevergetjük, majd óvatosan megbillentjük az edényt, hogy a borban lévő alkohol egy pillanatra lángra kapjon –ne ijedjünk meg, magától elalszik−, ám ezzel csak az ügyesebbek próbálkozzanak! Ha nem vagyunk biztosak magunkban, az utolsó lépést hagyjuk el: az ízhatás így is szinte tökéletes lesz. Amikor kész, a forralt borunkat átszűrjük, és minél melegebben, gőzölögve kínáljuk. És még egy tipp: még hatékonyabban kezeli a megfázás tüneteit, ha erős paprikát adunk hozzá.

Tárolása: csatos, jól zárható üvegben a hűtőszekrényben 2-3 napig eláll, fogyasztás előtt azonban pár percre mindig forraljuk át.

Tudtad?

Bár a forralt bor szó szerint itatja magát, ne feledjük, hogy bizony tartalmaz alkoholt. Ezért jobban tesszük, ha egy-két pohárnál többet nem iszunk meg belőle.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email