Húsleves megfázás ellen

Húsleves megfázás ellen  1

Évszázados megfigyelés, hogy megfázás, vagy akár az influenza esetén a forró húslevesnek gyógyító hatása van. Sokan esküsznek erre a módszerre, mások viszont azt mondják, a leves ilyenkor egyáltalán nem segít. A University of Nebraska kutatói arra jutottak, hogy a klasszikus csirkehúsleves, azaz a „nagymama levese” csökkenti a megfázás, különösen a felső légúti megbetegedések tüneteit.


A –főleg növényi eredetű– vitaminok, fitotápanyagok, illetve antioxidánsok erősítik az immunrendszert, megszüntetik a gyulladásokat, segítenek legyőzni a fertőzéseket. Ezek a jótékony összetevők a csirkehúsleves alapanyagaiban is bőségesen megtalálhatóak, ezért gondolják sokan, hogy egy tál forró, gőzölgő leves hatékonyan kezeli a megfázás és az influenza tüneteit. Méghozzá nem alaptalanul: a XII. században élt egyiptomi zsidó orvos, Moshe ben Maimon (Maimonidész), az ókori görög megfigyelésekre hivatkozva, kifejezetten a csirkehúslevest –ezért nevezik zsidó penicillinnek is– ajánlotta a légúti megbetegedések gyógyítására. Van azonban egy másik vélekedés is, amely azt mondja, hogy hiába a gyógyító alapanyagok, ezek nem érnek semmit, hiszen a hő hatására hatóanyagaik megsemmisülnek. Részben igaz, hogy a főzés során a vitaminok egy része megsemmisül, hiszen többségük –kiváltképpen a vízben oldódó fajták- hő és fényérzékeny. Tudni kell ugyanakkor, hogy amíg a növényi eredetű C-vitamin, és B12-vitamin szinte teljesen eltűnnek, addig például a B6-vitamin-tartalom csak 57 százalékkal, a B1-, B2-, B9-vitamin 17-43 százalékkal csökken.

Húsleves vitamin nélkül: miért hat mégis?

Vitathatatlan, hogy a vitaminok részben kifőnek a csirkelevesből. Tény viszont az is, hogy a forró, sós lé és a leves fogyasztása közben belélegzett gőz, felszabadítja a légutakat, nyákoldó, izzasztó hatással rendelkezik.

Mégis gyógyít a „nagymama levese”?

Megvizsgálták a hagyományos „nagymama levese” hatását a University of Nebraska Medical Center kutatói, akik a Journal of American College of Chest Physicians  tudományos lapban megjelent tanulmányukban megállapították, hogy a csirkéből és számos zöldségből készülő leves, gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Ennek köszönhető, hogy enyhíti az elsősorban vírusok okozta felső légúti panaszokat.

Vigyázzunk a sóval

A húsleves sózás nélkül élvezhetetlennek tűnhet, pedig a hús már önmagában is jócskán tartalmaz sót: 100 gr csirkehúsban 40-110 mg található. A főzés során hozzáadott só megnöveli a leves nátrium-klorid tartalmát, minél többet eszünk belőle, annál több vizet von el a szervezetünkből. Ez különösen a megfázás esetén lényeges, hiszen ilyenkor különösen fontos a folyadékbevitel. Ha megfázásra, influenzára csirkehúslevest eszünk, és megsózzuk, utána mindig igyunk vizet vagy gyógyteát!

Receptajánlatunk itt olvasható.

 

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email