Karácsonyi gyomorrontás: tippek, hogyan kerüljük el

Karácsonyi gyomorrontás: tippek

Az év vége felé közeledve, már előre rettegünk attól, hogyan óvjuk meg alakunkat az elkerülhetetlen nagy evések miatt ránk leselkedő túlsúlytól, és az ilyenkor rendszerint jelentkező emésztési panaszoktól, különösen a gyomorrontástól. Fontos a mértékletesség, ahogyan létezik néhány apró trükk is, amelyek segítségével következmények nélkül megúszhatjuk a karácsonyi lakomákat


Sokan gondolják úgy, hogy karácsonykor felfüggesztik a diétájukat, hiszen –ahogyan mondani szokták- a sok szenvedés után, néhány nap gondtalan falatozásból biztosan nem lesz nagyobb baj. Ilyenkor pedig a fogyókúrázó rendszerint túleszi magát, ami alaposan megterheli az emésztőrendszert és számos kellemetlen panaszt, elsősorban gyomorrontást okoz.

Tippek az ünnepi gyomorrontás elkerüléséhez

  • Apró, de hatékony trükk, ha az étkezés előtt, megiszunk 1-2 pohár vizet. Ez telítettség érzést ad, nem fogunk kiéhezve rárontani a finom falatokra. Evés közben is hatásos, ezért fontos, hogy az ünnepi asztalon bőven legyen friss víz.
  • Az ünnepi ételek rendszerint kevésbé egészségesek, a vitaminok és ásványi anyagok utánpótlásáról, azonban ilyenkor sem szabad megfeledkezni. Reggelire, vagy a fő étkezések között együnk néhány szem gyümölcsöt, nyers zöldséget és persze a mozgásról se feledkezzünk meg: a délutáni kocogás, esetleg a közterületi tornaeszközök használata, vagy egy hosszabb séta hozzásegíti szervezetünket ahhoz, hogy még a nehezebb ételekkel is könnyebben elboldoguljon.
  • Vacsora helyett, inkább ebédkor „bűnözzünk”, így lefekvés előtt több időnk van a nagyobb mennyiségű táplálékot megemészteni. Amennyiben előre tudjuk, hogy a vacsora lesz a kiadósabb, késő délután fogyasszunk friss gyümölcsöt: ez lényegesen csökkenti az étvágyunkat.
  • Használjunk a főételhez is kistányért. Természetesen jóval kevesebb étel fér rá, de mivel a tányér tele van, optikailag becsapjuk agyunkat, nem lép fel hiányérzet. Ha repetázunk, hagyjuk el valamelyik következő fogást, ezzel a gyomorrontást is elkerülhetjük.
  • Az ételt mindig alaposan rágjuk meg, hiszen az emésztési folyamat már a szájban, a nyál segítségével megkezdődik. Ráadásul a jól megrágott étel kevésbé terheli a gyomrot. Az sem mellékes, hogy amíg rágunk, addig sem teszünk a szánkba újabb falatot!
  • Kerüljük a nehéz, zsíros, rántott ételek, sajtok és öntetek túlzott fogyasztását. Gyomrunk és alakunk is hálás lesz érte.
  • Étkezés után lehetőleg keljünk fel az asztaltól. Vacsora után, egy jóízű beszélgetés alatt hajlamosak vagyunk folyamatosan csipegetni, így akár több száz, felesleges kalóriát is lenyelhetünk, ami könnyen gyomorrontáshoz vezethet.
  • A karácsony és a szilveszter a nagy koccintások ideje is, ám az alkohol –fajtától függően– igen magas kalóriatartalommal rendelkezik. Az alkoholfogyasztást úgy csökkenthetjük, hogy kizárólag ebéd/vacsora közben iszunk: emésztőrendszerünk kevésbé károsodik, valamint az elfogyasztott táplálék „elfoglalja” az alkoholnak szánt helyet.
  • Amennyiben még is elrontottuk a gyomrunkat, próbáljuk meg természetes módon –teák, főzetek segítségével– kúrálni magunkat.

 

Tudtad?

Minél lassabban eszünk, annál kevesebb táplálékra lesz szükségünk, hiszen a jóllakottság érzetet okozó hormonnak –kolecisztokinin– 15-45 percre van szüksége, hogy jelezze az agynak: ennyi elég volt.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email