Keresztallergia

Keresztallergia 1

A 21. században egyre gyakoribbá válnak a különböző allergiás megbetegedések.

A kiváltó okok palettája igen széles: lehetünk allergiásak a porra, állatszőrre, (vagy éppen tollra), és a táplálékallergiák/intoleranciák sora szinte végtelen.

A táplálékallergia tünetei lehetnek: az enyhébbektől (túlzott orrfolyás, bedugult orr, csalánkiütés, könnyező szem, hőemelkedés, rossz közérzet), egészen a nagyon súlyosakig.

A tüneteket kiváltó anyagokat allergéneknek nevezzük. A szervezet ezeket mintegy „ellenségként” kezeli és az immunrendszer védekező mechanizmusa olyan mértékben aktiválódik, hogy az már magát a szervezetet károsítja.

Előfordulhat, hogy nem csak egy bizonyos dologra vagyunk érzékenyek, hanem halmozottan, több kiváltó tényezőtől szenvedünk. Ennek lehet az oka az ún. keresztallergia.

Keresztallergia:

A szervezet a különböző eredetű allergéneket azonosként ismeri fel, és ezekkel reakcióba lép („védekezik”). Amennyiben részben azonos szerkezetűek, hasonló a molekulaméretük és a biológiai funkciójuk a keresztallergia kialakulásához a feltételek adottak. Abban az esetben, ha a különböző allergének, szerkezeti hasonlóságuk miatt közös allergénként lépnek fel, létrejön a keresztallergia.

Keresztreakció kialakulhat táplálékallergén és táplálékallergén között (azaz, ha valaki például allergiás a tehéntejre, érzékeny lehet a marhahúsra is), valamint légúti allergének és táplálékallergének között is (pl. nyírfapollen és alma, körte, sárgabarack között).

Itt is van „egyéb kategória”; például a tojásra allergiás egyén a madártollra is érzékeny lehet, illetve a latexallergia adhat keresztreakciót exotikus gyümölcsökkel (avokádó, füge, stb.).

A keresztallergia kezelése:

Az allergizáló anyagot teljes egészében ki kell hagyni az étrendből. Az allergének kis mennyiségben is kiválthatnak túlérzékenységi reakciót, ezért figyelni kell azon élelmiszerekre, amelyek akár nyomokban is tartalmazzák az allergiás reakcióért felelős komponenst.

Tekintettel arra, hogy az élelmiszeripar számos adalékanyaggal, állományjavítóval (pl.: szója, tejfehérje, stb.) dolgozik, a termékek összetételét ismerni kell.

Az élelmiszercímke olvasása mellett kérhetjük a gyártó írásos igazolását, hogy az adott termék valóban mentes-e a kérdéses allergéntől, a legtöbb esetben a termék csomagolásán, vagy a honlapjukon feltüntetik az allergéntartalmat/vagy éppen a mentességet.

Keresztreakciót adhatnak például:

Tehéntej – marhaszőr, marhahús

Tojásfehérje – tojássárgája -madártoll

Nyírfapollen-alma, körte, őszibarack

Fűpollen-sárgarépa, zeller, burgonya, hajdina

Nyírfapollen – parlagfű – fekete üröm

Parlagfű – görögdinnye, banán, gyömbér, fahéj, fokhagyma, kamilla

Fekete üröm – zeller

Nyírfa- és fűpollen – szilvafélék (cseresznye, szilva, őszibarack

Tehéntej – egyéb tejet adó állatok teje, húsa (juh, kecske, marha)

Tojás – baromfi hús

Háziporatka – tengergyümölcsei

Tyúktojás – kacsatojás, libatojás, csirkehús;

Szója – bab, borsó, lencse földimogyoró;

Alma – burgonya, sárgarépa, zeller, narancs, mogyoró;

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email