Egészséges akar lenni? A maqui bogyó ne maradjon ki az étrendjéből!

Egészséges akar lenni? A maqui bogyó ne maradjon ki az étrendjéből! 1

Kellemes íz és megannyi gyógyhatás: nem véletlenül került be a maqui bogyó  a szuperélelmiszerek közé, hiszen rendkívül egészséges és sokoldalú gyümölcs. Kiváló antioxidáns, immunerősítő, méregtelenítő, ráadásul a lapos has elérése is sokkal könnyebb, ha rendszeresen fogyasztjuk. És mindez korántsem a maqui bogyó összes jótékony hatása.


Sokáig egzotikusnak számított, ám ma már bárki számára elérhető a maqui bogyó, ami egyre nagyobb rajongótábort tudhat magának. Nem egyszerű divathóbortról van szó, vagy arról, hogy a kereskedelem ügyes reklámokkal akar a vevőkre tukmálni egy újabb „csodaszert”. A Chilében őshonos maqui bogyó ugyanis valóban kimagasló egészségvédő hatásokkal rendelkezik, amit évszázadokkal ezelőtt, a termőhelyén élő, őslakos indiánok is felismertek. A rendkívül kellemes, szederre emlékeztető ízű gyümölcsöt elsősorban fizikai teljesítményük javítása érdekében fogyasztották, de betegségek gyógyítására is használták. E mellett úgy tartották, hogy a maqui bogyó segít fiatalon tartani a testet és a lelket.

Szuperélelmiszer, szuper összetevők

Az általánosan elfogadott meghatározás szerint szuperélelmiszernek nevezik azokat az ételeket és italokat, amelyek természetes formájukban, és kiemelkedő mennyiségben tartalmaznak a szervezet számára létfontosságú anyagokat. Ennek a feltételnek maximálisan megfelel a maqui bogyó, hiszen megtalálható benne A-vitamin, C-vitamin, valamint kalcium, kálium és vas.

Kiváló antioxidáns és immunerősítő

Manapság egyre többet esik szó az antioxidánsok fontosságáról, illetve arról, hogyan juthatunk hozzá ezekhez a valóban életmentő anyagokhoz. Nos, az egyik legjobb forrásuk éppen a maqui bogyó, amely az egyébként hatékony antioxidánsnak számító C-vitamin mellett polifenolokban is bővelkedik. Ezek közül a legtöbb figyelmet a gyümölcs sötétkék színéért felelős antocianidin, a kékszőlőben és az áfonyában ugyancsak megtalálható delfinidin érdemli, ami többek között rendkívül erős gyulladásgátló. Kimagasló antioxidáns hatását spanyol és chilei kutatók tudományos vizsgálattal is alátámasztották, eredményeiket a Journal of functional foods szaklapban publikálták. Ebből kiderül, hogy az Andok déli részén megtermű 120 gyümölcsfajta között a maqui bogyó antioxidáns ereje a három legjobb között van, sokszorosa az áfonyának vagy a fekete szőlőnek.

Szabad gyökök ellen

Elsősorban antioxidánsainak köszönhető az is, hogy a maqui bogyó fogyasztásával csökkenthetjük a szervezetünkben felszabaduló szabad gyökök mennyiségét. Ha a szabad gyökökből túl sok termelődik, felgyorsul a sejtek öregedése, gyorsabban ráncosodunk, egyúttal jelentősen nő a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint a rák kockázata. Részben erre vezethető vissza, hogy a maqui bogyó hatékony immunerősítő, ha rendszeresen fogyasztjuk, a szezonális, fertőzéses megbetegedéseket is kisebb eséllyel kapjuk el.

Segíti a méregtelenítést

Napjainkban sokat vitatkoznak arról, hogy van-e értelme a méregtelenítésnek. Ebben ezúttal nem foglalunk állást, az viszont biztos, hogy a maqui bogyó hozzájárulhat testünk természetes méregtelenítő folyamataihoz. Ezen kívül, rostjai a belek megtisztítását is elősegítik, ami további könnyebbséget jelent szervezetünk számára: egyrészt fokozzák a bélfalon lerakódott káros salakanyagok kiürülését, másrészt optimalizálják a felszívódást, és támogatja a jótékony bélbaktériumok szaporodását. Utóbbi azért lényeges, mert ezektől a mikroorganizmusoktól függ a bélflóra egyensúlya, és ezen keresztül az immunrendszer megfelelő működése (az immunsejtek 70-80 százaléka a bélrendszerben található!) arról nem is beszélve, hogy a probiotikus baktériumok emésztőenzimeket és vitaminokat is termelnek.

Energiaital helyett

A már említett chilei mapuche indiánok évszázadok óta fogyasztják a maqui bogyót, méghozzá kiugróan nagy mennyiségben. Ennek tulajdonítják fizikai és szellemi jóllétüket, illetve azt is, hogy ritkán betegszenek meg és sokáig élnek. De, van még egy tulajdonsága, ami miatt az őslakosok nagyra becsülik ezt a gyümölcsöt, mégpedig az, hogy gyorsan és érezhetően megemeli az energiaszintet, kitartóbbá tesz, javítja a mentális kapacitást. Ha fáradtak vagyunk, és természetes energiaitalra vágyunk, érdemes facsarva vagy turmixban kipróbálni a maqui bogyót, ami nagyszerű hangulatjavító is egyben.

Szívvédő gyümölcs

Nemcsak antioxidáns tulajdonsága miatt óvja a szívet és ez ereket A maqui bogyóról tudni kell, hogy csökkenti a vérnyomást is, ráadásul az LDL (káros) koleszterinszintet és a vérzsír mennyiségét is szabályozza. Mindez pedig mérsékli az infarktus, az agyvérzés és az érelmeszesedés kockázatát.

Még több jótékony hatás

Már az előzőekből is kiderülhet, hogy a maqui bogyó valóban rászolgált a szuperélelmiszer elnevezésre, és jól tesszük, ha beiktatjuk étrendünkbe. Annál is inkább, mert kisebb fájdalmak csillapítására, valamint bakteriális fertőzések megelőzésére, kezelésére is használhatjuk. Mivel növeli az inzulin termelődését, segíthet kordában tartani az étkezések utáni vércukorszintet, ami a 2-es típusú cukorbetegséggel küzdők számára igazi jótétemény. A maqui bogyó fogyasztása a külsőnkön is meglátszik: gyorsítja a pattanások, fekélyek és más bőrgyulladások gyógyulását.

Támogatja a fogyókúrát

Bár A maqui bogyó édes, mégis hozzájárul a súlyvesztéshez méghozzá azzal, hogy lassítja a zsírképződést és lerakódását. Éppen ezért, ajánlott étkezések előtt, vagy alatt fogyasztani. Zsírbontó képessége a fogyás mellett a sokak által áhított, és egészségügyi szempontból is fontos lapos has eléréséhez is hozzájárul.

Mit mondanak a tudósok?

A Rutgers Egyetem és az Észak-Karolinai Állami Egyetem kutatói egérkísérletekkel bebizonyították, hogy a maqui bogyó pozitív hatást gyakorol az éhomi vércukorszintre, és javítja a glükóz toleranciát.

 

Hivatkozások:

https://www.natureword.com/tag/maqui-berry-nutrition-table/

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25302660

http://repositorio.uchile.cl/bitstream/handle/2250/124141/Evaluation-of-Latin-American-fruits-rich-in-phytochemicals-with-biological-effects.pdf?sequence=1

https://news.ncsu.edu/in-the-news/maqui-berry-extract-may-help-type-2-diabetes/

https://www.emaxhealth.com/1275/maqui-berry-extract-may-help-type-2-diabetes

http://www.foxnews.com/health/2011/01/26/marvelous-maqui-berry.html#ixzz1uz1QaE65

 

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email