Tavaszi fáradtság ellen: méregtelenítés gyümölcsökkel

Tavaszi fáradtság ellen: méregtelenítés gyümölcsökkel 1

A tavasz egyik csalhatatlan jele a melegedő idő és a virágba boruló természet mellett, hogy sokan gyengének és levertnek érezik magukat. Szerencsére a tavaszi fáradtság ellen van megoldás, méghozzá a méregtelenítés gyümölcsökkel. Ebben segít a friss szezonális az eper, a meggy és a korai cseresznye.


A tavaszi fáradtság ellen sikerrel alkalmazható a gyümölcsökkel történő méregtelenítés, amelynek legnagyobb előnye, hogy csak kis mennyiségű, nehezen és lassan lebomló zsírt, illetve proteint juttat a szervezetünkbe, tehermentesítve ezzel emésztőrendszerünket. Legalább ennyire fontos a gyümölcsök előnyös cukortatalma: arról van szó, hogy alapesetben a cukor erős savasító hatással bír, azonban ezt befolyásolja az adott édesítő glikémiás indexe. Ugyanis, míg a glükóznál ez az érték 100, a gyümölcsökben és zöldségekben található fruktóz glikémiás indexe mindössze 30. Ez pedig többek között azt jelenti, hogy a fruktóz, a legtöbb édesítőszerhez képest, sokkal kisebb mértékben emeli mega a vércukorszintet. Ezért a méregtelenítés gyümölcsökkel ebből a szempontból is jótékonyan hat a szervezet működésére. Vegyük tehát sorra, mely gyümölcsöket érdemes használni méregtelenítésre, és a tavaszi fáradtság ellen.

Vizelethajtó cseresznye

Hála a benne található káliumnak, a cseresznye erős vízhajtó hatással rendelkezik. Fokozza a vesék működését, a méregtelenítés során hozzájárul a káros anyagok, illetve a húgykősav gyors kiürüléséhez. Gazdag magnéziumban is, amely táplálja és erősíti az idegsejteket, segít megóvni a stressz, illetve a depresszió kellemetlen tüneteitől. A friss cseresznye rendkívül nagy mennyiségben tartalmaz béta-karotint, a 400mg/100 g rekord közeli értéknek számít. És, ha mindez nem volna elég, ráadásként gazdag A-, B- és C–vitaminban, ahogyan az emésztést megkönnyítő rosttartalma is figyelemre méltó. A tavaszi fáradtság ellen ajánlott zöldségekben és halakban gazdag, ám csökkentett mennyiségű táplálék mellett naponta többször –ahányszor csak megéhezünk–, fogyasszunk el legalább tíz szem cseresznyét. Bátran tarthatunk a tavaszi fáradtság ellen cseresznyés napokat is, ilyenkor kizárólag cseresznyét együnk, persze ne feledkezzünk meg közben a folyadékpótlásról, ami különösen fontos a méregtelenítés idején

Meggy, a hatékony antioxidáns

A meggy vitamin, illetve ásványi anyag összetétele szinte teljesen megegyezik a cseresznyéjével, ám sokkal több szerves savat és közel tízszer annyi A-vitamint tartalmaz. Gazdag vasban, kalciumba, káliumban és magnéziumban, serkenti az emésztést, az anyagcserét, a vitaminok felszívódását, valamint remek vízhajtó tulajdonsággal bír. Tisztítja a légzőszervek nyálkahártyáját és erősíti az immunrendszert. Antocián- és bioflavontartalmának köszönhetően kiváló antioxidáns. Mindez hozzájárul ahhoz, hogy a meggy nagyszerűen használható a tavaszi fáradtság ellen. Kúraszerű méregtelenítés esetén ugyanúgy használjuk, mint  a cseresznyét, azaz a zöldségekben és halakban gazdag étrendünkbe naponta többször – amikor megéhezünk –, iktassunk be legalább tíz szem meggyet. A méregtelenítés fokozása érdekében, alkalmanként kizárólag meggyet fogyasszunk, méghozzá mennyiségkorlátozás nélkül –, így megtapasztalhatjuk, hogy a meggy a tavaszi fáradtság ellen is sikerrel alkalmazható.

Eper: méregtelenítés hatékonyan

Sokak kedvence, mégis csak kevesen tudják, hogy az eperrel a tavaszi méregtelenítés, és a tavaszi fáradtság elleni harc is hatékonyabbá tehető. Igazi egészségturmix, hiszen nagy mennyiségben tartalmaz A-, B1-, B2-, valamint C-vitamint, illetve kalciumot, káliumot, vasat, cinket és magnéziumot. Serkenti a vérkeringést, kiváló baktériumölő és vértisztító, így rendszeres fogyasztása nagymértékben hozzájárul a méregtelenítéshez. Egészítsük ki diétánkat eperrel: a cseresznyéhez és a meggyhez hasonlóan, naponta több alkalommal – akár az éhségünk csillapítására, de különösen a tavaszi fáradtság ellen – együnk meg legalább öt darab epret. A méregtelenítés szempontjából különösen előnyös, ha egész nap csak epret fogyasztunk, cukrot vagy tejszínhabot azonban akkor se tegyünk a gyümölcsre, ha egyébként savanyúnak találjuk.

Tudtad?

Mivel 90 százaléka víz, az eper gyakorlatilag kalóriamentes. Ezért népszerű kiegészítője a méregtelenítés mellett, a különböző diétáknak és fogyókúráknak.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email