Mindent a sajtokról: méreg vagy egészség, ez itt a kérdés

Mindent a sajtokról: méreg vagy egészség

A sajt összetevői köztudottan a zsír és a só, ezzel szinkronban a sajt az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás részét képezheti, ha pár szempontra odafigyelünk a vásárlás folyamán.


A sajtokat közkeletűen szinte minden egyén kedveli, így nem meglepő a fogyasztása az európai étkezési kultúrában. Természetes állapotában a sajt aránylag magas zsír- és sótartalmú, viszont ennek köszönhetően ízletes. Jogosan merül fel a kérdés a zsírtartalom csökkentésével diétásabb változat forgalmazása, viszont ezzel megváltozna az íz és az állag. A sajt az egészséges táplálkozás egyik pillére, mérsékelt fogyasztása fontos része az egészséges, kiegyensúlyozott és tudatos táplálkozásnak.

Fehérje és kalciumforrás

Megannyi európai polgárnak a sajt a fő fehérje és kalciumforrása. Mindkét tápanyag létfontosságú és pótolhatatlan a normális növekedéshez és fejlődéshez, kiváltképpen a csontokéhoz és a fogakéhoz. Egy 3×4 cm méretű kemény sajt, amely körülbelül (40-50g) pusztán egyötödét szolgáltatja egy felnőtt fehérjeszükségletének, hozzávetőleg  egyharmadát a tinédzserek mindennapi kalciumszükségletének. A sajtban és más tejtermékekben megtalálható kalcium sokkal könnyebben épül be szervezetünkbe, mint a növényi élelmiszerekből. A sajt nagyon fontos vitaminforrás. Tartalmaz A-, B2-, B12-, D-vitaminokat, niacint, cinket és foszfort. A keményebb sajtok nagyobb mennyiségben tartalmazzák ezeket.

Mindent a változó zsírtartalomról

A sajtok zsírtartalma elég széles skálán mozog, megtalálható a 10 g alattitól a mintegy 35 grammig (100 g sajtban). A túró zsírtartalma  a legalacsonyabb, ezzel ellentétben a keményebb sajtoké a felső határt közelíti meg. Akár magas, akár alacsonyabb zsírtartamú sajtról van szó, a zsír nagy része – általánosságban  60% fölött – telített. Azok, akik diétán vannak, illetve kevesebb telített zsírt fogyasztanak, érdemes alacsonyabb zsírtartalmú sajt- és tej terméket választaniuk.

A só, ami egészségi problémát vet fel az  egészséges táplálkozásban, a zsírhoz hasonló módon a sónak is fontos szerepe van a sajtban. Azt lehet mondani, szinte minden sajt készítésénél baktériumokat használnak fel, ámde vannak nem kívántak is.  A só  baktériumok szaporodását szabályozza. Az alacsony sótartalmú sajtok előállítása továbbra is kihívás marad, hiszen a sajtban lévő kalcium és a kálium segíthet ellensúlyozni a nátrium valószínűsíthető negatív egészségi hatásait.

Ács Beatrix

életmódváltás trainer

Facebook: Életmódváltás Ács Beatrix trainerrel

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email