Paleo diéta: fogyókúra és prevenció?

Paleo diéta: fogyókúra és prevenció? 1

Sok hús és tejtermék, a gabona, illetve a cukor viszont nem engedélyezett. Így lehetne röviden összefoglalni az egyik legegészségesebb étrendnek tartott paleo diéta lényegét, amit sokan fogyókúrára is használnak. Nézzük meg, mi ebből az igazság.


A paleo diéta hívei szerint az emberi szervezet – főként az emésztőrendszer − a mai napig a 11 ezer éve lezárult Paleolit kor halászó, vadászó és gyűjtögető életmódjának megfelelően működik. Ezért állítják azt, hogy a paleo diéta (étrend) az egyetlen egészséges, a szervezet számára tolerálható étrend. Legfontosabb szabálya a húsok, a tojás, illetve a hal fokozott fogyasztása, illetve az elsősorban glutént tartalmazó gabonafélék, a finomított szénhidrátok, cukrok, a hüvelyesek és a tejtermékek kerülése.

Nem kell annyi szénhidrát

Gabonafélék, fehér cukor és tejtermékek mindössze 10 ezer éve szerepelnek az étrendünkben, ez pedig nem elég idő ahhoz, hogy az emberi szervezet alkalmazkodjon az „új” ételekhez. Nem véletlen, hogy manapság egyre többen szenvednek valamilyen emésztési zavar, elváltozás miatt, a legtöbb bajt a finomított szénhidrátok és egyes fehérjék (pl. glutén, tejfehérje) okozzák.

Emésztőrendszerünk tehát, evolúciós okokból, képtelen megfelelően feldolgozni a mai élelmiszerek jelentős részét, ami számos betegség forrása lehet. Annyi bizonyos, hogy a természeti népek körében, ma is rendkívül ritka az elhízás, a szív- és érrendszeri betegségek, az agyvérzés, az allergia, a cukorbetegség, a gyulladásos kórképek, a gluténérzékenység, valamint a rák, amik visszavezethetők a táplálkozási szokásokra.

Sok hús, tojás, zöldség és gyümölcs

Mivel a Paleolit kor embere halászatból, vadászatból és gyűjtögetésből tartotta fenn magát, ezért a paleo diéta hangsúlyozza a húsok, a halak, a gombák, a zöldségek – a hüvelyesek kivételével – és mértékkel a gyümölcsök fogyasztását. Ezeken kívül, a paleo étrend a különféle gyökerek, valamint a mogyoró és szója kivételével, az olajos magvak fogyasztását is támogatja. Természetesen, a legjobb, ha bio zöldségeket és gyümölcsöket választunk, hiszen ezek a káros adalékanyagoktól is mentesek. A húsok esetében − ha hűek akarunk maradni a paleolit életstílushoz −, ragaszkodjunk a szabadban nevelt, ridegtartáson felnőtt – mangalica, szürkemarha stb. − állatokhoz, valamint a vadhúshoz.

Amit tilt a paleo diéta

A paleo diéta száműzi a gabona- és cukortartalmú élelmiszereket, az alkohol vagy koffein/tein alapú italokat, valamint a feldolgozott hús- és tejipari termékeket, a sót és a fűszereket. Nem javasolt a már említett szója, a földimogyoró, a kukorica, a rizs és a krumpli. Sőt, a szigorúbb változat követői tartózkodnak minden olyan gyümölcstől és zöldségtől is, amelyekkel a vadászó-halászó őseink nem találkozhattak. Létezik olyan paleo diéta is, amely ezen kívül a főtt és sült ételeket is egészségtelennek tartja, ezért követői mindent nyersen fogyasztanak.

Fogyókúrára és cukorbetegség ellen

Számos tudományos kutatás hívja fel a figyelmet a paleo diéta fogyókúrás hatására. Ezt bizonyítja a svédországi Karolinska Orvostudományi Egyetem és Intézetben elvégzett kísérlet is, amelyről a European Journal of Clinical Nutrition szaklapban számoltak be a kutatók. A vizsgálatba bevont 14 orvostanhallgató, három héten keresztül követte a paleo étrendet azzal a céllal, hogy megvizsgálják fogyókúrás hatását. Ezt követően megmérték a résztvevők súlyát és haskörfogatát. Kiderült, hogy átlagosan 2,3 kilót fogytak, haskörfogatuk pedig 1,5 centiméterrel csökkent. Mindez azzal magyarázható, hogy a paleo diéta egyrészt visszaállítja a szervezet kémiai egyensúlyát, másrészt alkalmazásával lényegesen alacsonyabb a testzsír növekedését elősegítő, a szervezet számára felesleges fruktóz- és szénhidrátbevitel. Egy cukorbetegek körében végzett, szintén svéd kutatás arra jutott, hogy a három hónapig tartott paleo diéta a diabétesz étrendhez képest hatékonyabban kezelte a vércukorszintet, valamint csökkentette az érrendszeri betegségek kockázatát.

Tudtad?

A mai napig léteznek a földön olyan törzsek, amelyek kizárólag halász- és vadászzsákmányukból, az összegyűjtött növényi eredetű táplálékokból állítják össze étrendjüket. Kutatások egyértelműen kimutatták, hogy étrendjük jóval több rostot, fehérjét, omega-3 zsírsavakat, valamint vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, mint amennyit a fejlett társadalomban élők fogyasztanak.

Források:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2724493/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4588744/
Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email