Miért egészséges a spárga? Tele van tápanyagokkal és energiával tölt fel

A spárga csodálatos gyógyhatásai - Nemcsak méregtelenítésre jó 1

Tele van ásványi anyagokkal, vitaminokkal és antioxidánsokkal, a spárga fogyasztása ezért szinte kötelező tavasszal. A megterhelő hideg, tápanyagokban szegény hónapok után rendkívül gyorsan képes feltölteni energiával, eltávolítja belőlünk a mérgeket, szó szerint megújulhatunk a segítségével. Hogy pontosan, milyen hatásai vannak a spárgának, a következőkben kiderül!


A közönséges spárga, vagy népies nevén a csirág, nyúlárnyék a spárgafélék családjába tartozó, évelő növény. Napjainkban használatos elnevezése a görög aszpharágosz szóból eredeztethető, ami fiatal rügyet jelent. Valójában a fokhagyma távoli rokona, föld alatti, megvastagodott hajtását fogyasztjuk, amely leginkább egy megnyúlt csírára hasonlít.  Számos egészségvédő tulajdonsággal rendelkezik, kiváló antioxidáns és méregtelenítő. Mivel rendkívül alacsony a kalóriatartalma – 100 gramm főtt spárga alig 22 kcal – és bővelkedik tápanyagokban, így a fogyókúrázóknak kifejezetten ajánlott. Nem véletlenül tartják a spárga valamennyi fajtáját (mert nemcsak egyféle létezik) szuperélelmiszernek, amiről az Életmód Magazin részletes cikket közölt.

Rendkívül alkalmazkodó növény, így a világ számos táján megterem. Egyike a tél után először termő zöldségeknek, Európában általában március végén jelennek meg az első zsenge spárgák, van, ahol még júniusban is szüretelhető. Fitoterápiára főleg a gyökereit használják, melyet ősszel vagy tavasszal gyűjtenek be.

Együnk belőle minél többet, különösen akkor, amikor még frissen lehet hozzájutni. Ásványi anyagainak, nyomelemeinek és magas vitamintartalmának köszönhetően a spárga pótolja a téli időszakban óhatatlanul kialakuló tápanyaghiányt.

A benne található aszparaginnak, a flavonidok csoportjába tartozó ruteinnek, vasnak, valamint rosttartalmának köszönhetően kiváló egészségmegőrző tulajdonságokkal rendelkezik. Védi a hajszálereket, gátolja a vérsejtek csomósodását, enyhe hashajtó és nyugtató. Ezeken kívül hatékony gyulladásgátló és féregtelenítő, ráadásul pajzsmirigy rendellenességek esetén is jó szolgálatot tehet.

Egy kis spárgatörténelem

Kínában már i.e. 5000 körül gyógynövényként tisztelték, főleg hurutos megbetegedések, hólyagproblémák és különféle fekélyek kezelésére használták. A spárga gyógyító erejét az ókori Egyiptomban is sokra tartották, Európában először Hippokratész emlékezik meg emésztésre gyakorolt jótékony hatásáról. Elsősorban gyökerének porított változatát keverték össze más gyógynövényekkel, így készítettek belőle főzeteket, borogatásokat. Az idő múlásával a konyhákban is egyre népszerűbb lett, egyre többen fogyasztják előételként, és különböző fogások alapanyagaként.

Sokszínű spárga

Hüvelykujjnyi vastagságútól, a szinte pálcika vékonyig – ez főként a vadon termő fajták jellegzetessége −, a legkülönbözőbb méretben és hosszúságban terem. Lehet sárga, lila, zöld, de függetlenül attól, hogy milyen a színe, ugyanarról a növényről van szó. Tápanyag-összetételére, és ebből adódóan egészségvédő hatásaira azonban ez már nem igaz. Ahogy változik a színe, úgy változnak a spárga értékei is – persze azért nem óriási mértékben, az alap megmarad, inkább arról van szó, hogy kiegészül bizonyos pluszokkal. Miről is van szó?

A fehér spárgát földtöltésekben termesztik, azelőtt leszedik, hogy a növény hegye elérné a szabad levegőt, és így érintkezne a napfénnyel. Nem véletlen, hogy ennek a fajtának a legenyhébb az íze. Ha hagyják, hogy a spárga feje kibújjon a földből, a növény a külső levegő hatására antociánok (ezek erős antioxidánsok) termelésébe kezd, a színe pedig kékes-lilásra változik. Érdemes többet is megtudni ezekről a vegyületekről, a Dr. Axe oldalon tudományos kutatásokra hivatkozva leírják, hogy az antociánok erősítik az immunrendszert, javítják a látást, védik az agy, a szív és az erek egészségét, segíthetnek a rák elleni küzdelemben.

A zöld spárga sík ültetvényeken és napfényes környezetben terem. Szára sötétzöld színezetű lesz, mert klorofillt állít elő, amit a növények zöld vérének is neveznek. A klorofill számtalan jó tulajdonsággal rendelkezik: méregtelenít (a nehézfémeket is segít eltávolítani), gyorsítja a sebgyógyulást, hatékony antioxidáns, megköti a káros szabad gyököket, óvja az érrendszert, fokozza az immunrendszer működését, csökkenti a vérnyomást. És ez nem minden, van itt még két tulajdonsága, amik a spárgában fokozottan megjelennek. Az egyik az energizálás, azaz, hogy a klorofillnak köszönhetően a spárga még több energiát biztosít a számunkra, a másik a fogyókúrás hatás. Írtuk korábban, hogy a spárga kalóriaszegény, ehhez járul hozzá a klorofillnak hála, hogy az étvágyat is elveszi. Így pedig méltán pályázik előkelő helyre a diétás ételek rangsorában.

Méregtelenítsünk spárgával

Mielőtt belefognánk a spárga méregtelenítő hatásának ismertetésébe, érdemes röviden kifejteni, hogy egyáltalán, miért kell, vagy kellene nekünk méregteleníteni. Nos, való igaz, hogy szervezetünk folyamatosan köti meg, semlegesíti és löki ki magából a káros anyagokat. Ha egészségesen táplálkoznánk, rendszeresen mozognánk és a levegő is teljesen mentes lenne a mérgektől, ezek a természetes folyamatok elegendőek lennének. Sajnos azonban, a modern életforma velejárójaként, annyi méreganyagot viszünk be a testünkbe, amit már nem lehet a „hagyományos” úton kiiktatni. A DrNautura szerint ezért javasolt évente legalább kétszer, tavasszal és ősszel a méregtelenítés, illetve béltisztítás, ahogyan az sem árt, ha év közben mindig vannak a tányérunkon méregtelenítő ételek. Legyen a spárga az egyik, aminek további előnye, hogy éppen tavasszal juthatunk frissen hozzá, abban az időszakban, ami amúgy is a méregtelenítés ideje.

Ez a zöldség több irányból járul hozzá a mérgek távozásához. A legfontosabb, hogy erős vízhajtó, gyorsan kitakarítja a vesékből a lerakódásokat. Ezen kívül ugyanilyen hatása van a vérre, megszabadítja a toxinoktól a májat, amit ráadásul tehermentesít. Közvetve a tüdő méregtelenítését is elősegíti. Rostokból a napi szükséglet közel 15 százalékát tartalmazza egy pohár párolt spárga, ami azért lényeges a méregtelenítés szempontjából, mert a rostok ledörzsölik a vastagbél falán megtapadt káros salakanyagot, és magukba szívják a mérgek egy részét.

A spárga tehát komplex méregtelenítő, azonban ez nem jelent egyet azzal, hogy önmagában elegendő a tökéletes kúra elvégzéséhez. Inkább arról van szó, hogy támogatja a természetes belső tisztító folyamatokat. Ha rendszeresen fogyasztjuk, már rövid időn belül megtapasztalhatjuk ezt a hatását: több lesz az energiánk, lassabban fáradunk el, javul az emésztésünk, jobban érezzük magunkat a bőrünkben – ezt hívják vitalitásnak.

Mi van benne? Rostok, vitaminok és antioxidánsok

Ahogyan már említettük, a spárga igazi szuperélelmiszer. A Supergreens meghatározása szerint a szuperélelmiszerekben nagy mennyiségben és változatosságban, valamint könnyen hasznosuló formában vannak jelen a szervezet számára létfontosságú tápanyagok és vitaminok.

Egy pohár főtt spárga elfogyasztásával a napi folát és K-vitamin szükséglet teljes egészében, az elvárt B1-, B2-, E- és C-vitamin mennyiség ötöde fedezhető. Rézből a napi szükséglet harmadához, szelénből a húsz százalékához juthatunk az egy pohár spárgával. Ezeken kívül gazdag még A-, B3- és B6-vitaminban, rostokban, cinkben, mangánban, vasban. A spárga részletes tápanyagtartalmát a Whfoods közölte. Ásványi anyag tartalmának köszönhetően kifejezetten ajánlott a fogyasztása a fizikai és szellemi fáradékonyságban, vérszegénységben, cukorbetegségben, magas vérnyomásban és makacs hörghurutgyulladásban szenvedők számára.

Megszépít, fiatalít és védi a szemet

Nem tévedés: a spárga segít fiatalon tartani. Hogyan képes erre? A titok egyrészt a klorofill, ami regenerálja a sejteket, puhává, selymessé teszi a bőrt, támogatja a haj és a körmök egészségét. További külsődleges hatása, hogy felgyorsítja a sebgyógyulást, a pattanások ellen pedig azért jó, mert antibakteriális hatású. Tehát, túl azon, hogy a pattanások hamarabb meggyógyulnak, a felülfertőződés esélye is kisebb lesz. A másik „fiatalító” összetevője a folát, ami a B9-vitamin, a folsavnál jobban hasznosuló formája, és támogatja a bőr megújulását.

És ez még mind semmi, hiszen a spárga jelentős A-vitamin-tartalma egy újabb indok fiatalító hatása mellett. Az A-vitamin ugyanis azon kívül, hogy támogatja a csontok és a fogak egészségét, szintén nagyszerű bőrmegújító, így a foláttal és klorofillal együtt különösen hatékony „csapatot” alkotnak. Ezen kívül ez a nyerő hármas a szemnek is igazi barátja: javítják a látást, késleltetik az időskori látásromlást. Ha tehát gyakran eszünk spárgát, nemcsak a bőrünk, hanem a szemünk öregedését is egy kicsit lelassíthatjuk.

Javítja az emésztést

Egy csészényi spárga a napi szükséglet 14 százalékának megfelelő rostot tartalmaz, ez pedig jó hatással van a szívműködésre, a vérnyomásra, ahogy a diabétesz kialakulásának esélyét is csökkenti. Ami pedig az emésztést illeti, oldhatatlan rostjai elősegítik a rendszeres és megfelelő bélmozgást, oldható rostjai táplálékul szolgálnak olyan probiotikus baktériumoknak (probiotikumok) mint a bifidobaktériumok és a lactobacillusok. Ezek a mikroorganizmusok rendkívül fontos szerepet kapnak a bélflóra egyensúlyának fenntartásában, és ezen keresztül az immunrendszer erősítésében. Az egészséges bélflóra és a rostok elengedhetetlen feltételei a megfelelő emésztésnek – olvasható a Healthline összeállításában.

Antioxidáns, szívvédő összetétel

Mielőtt összegeznénk a spárga antioxidáns hatását, egy pillanatra álljunk meg, és tekintsünk vissza. Igen, megint a bőrről és az öregedésről lesz szó, amit éppen az imént tárgyaltunk. Az antioxidánsok ugyanis, sok más mellett, a szabad gyökök DNS károsításától is megóvnak, ami többek között azt jelenti, hogy hozzájárulnak a bőr fiatalon tartásához. Hát, nem nagyszerű „szépségzöldség” a spárga? De, bizony az!

Most pedig folytassuk az antioxidánsok további egészségvédő tulajdonságaival, ezek közül a legfontosabban az immunrendszer erősítése, valamint a már említett szabad gyökök elleni hatásuk. Utóbbi azt jelenti, hogy akadályozzák a gyulladások, érrendszeri betegségek és a rosszindulatú daganatok kialakulását – ezek kockázatát növelik a feleslegesen szabad gyökök. Antioxidánsok bőven vannak a spárgában, ebbe a csoportba tartozik a glutation, a szaponinok, az antociánok, a B-vitaminok, az A-vitamin, a C-vitamin, a szelén és a mangán.

Szívbarát zöldség, hiszen az előbbieken kívül a benne lévő kálium és magnézium támogatja ennek a rendkívül fontos szervünknek a működését. Mivel vízhajtó, a vérnyomásnak is jót tesz, míg a spárgában található aszparagin aminosav támogatást nyújt a szervezetnek abban, hogy a felesleges nátriumtól megszabadulhasson. Ne feledjük: a túl sok nátrium magas vérnyomást, érelmeszesedést, érszűkületet, érelzáródást okozhat.

Kiemelkedően magas glutation – antioxidáns – tartalma révén, védi a májat, felgyorsítja a szervezetben zajló természetes méregtelenítési folyamatokat. Bár még folynak a kutatások, minden jel arra mutat, hogy a spárga fokozza az inzulin termelődését, ezáltal fogyasztása csökkentheti az étkezés utáni vércukorszintet.

Milyen a jó spárga?

A spárga szára legyen mindig merev, a virágcsúcsok zártak és feszesek. Azt sem árt tudnunk, hogy minél zöldebb a növény, annál magasabb a vitamin és ásványi anyag tartalma.

Mit mondanak a tudósok?

A spárgában a szervezet egészsége szempontjából két nagyon fontos szaponin is megtalálható. Az amerikai Rutgers Egyetem kutatói megállapították, hogy a spárgában található protodioscin (szaponinok közé tartozik) és rutin gátolják a rákos sejtek szaporodását, különösen a vastagbélrákkal szemben hatékonyak. A spárga szintén segíthet a leukémia kezelésében – írja a Cancer Letters. Sikeres lehet a májrák egyik fajtájának kiegészítő kezelésében is. Kínai tudósok igazolták, hogy a spárga szaponinjai, a HepG2 sejtvonalon, a beindítják a rákos sejtek programozott halálát. A vizsgálatot a Current Oncology szaklap közölte.

Nem mindig jó a sok spárga

Bár a spárga bővelkedik vitaminokban és ásványi anyagokban, magas purintartalma miatt, súlyosbíthatja egyes betegségek – vesegyulladás, köszvény, hólyaghurut, prosztatagyulladás, vesekő, izom panaszok – tüneteit. Ennek megelőzése érdekében, fogyasszunk mellé C-vitaminban és magnéziumban gazdag ételeket, vagy táplálékkiegészítőket.

A nagyobb mennyiségben elfogyasztott spárga hatására a vizelet karakteresen szúrós szagúvá változik. Ez teljesen természetes, nem kell tőle megijedni. Oka a zöldség aszpargin tartalma, mely a gyomorból szinte azonnal a véráramba és a vesébe kerül, így nagyon gyorsan távozik szervezetünkből.

Tudtad?

A spárga az egyik leghamarabb zöldellő növény. Levelei alatt szívesen tanyáznak a vadnyulak, ezért nyúlárnyéknak is hívjak.

Spárgával készült ételek receptjei itt olvashatók.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email