Tavaszi zöldségek: egészség és életerő

Tavaszi zöldségek: egészség és életerő 1

Tavasszal, amikor a természet újjáéled mi is ösztönös késztetést érzünk arra, hogy minél többet fogyasszunk a friss és érett zöldségekből. Szélesebb és színesebb belőlük a választék mint télen ezért nem olyan könnyű a választás, ráadásul azzal sem árt tisztában lenni, hogyan tudjuk a legjobb darabokat megtalálni a kínálatban.


Összeállításunkban a legnépszerűbb tavaszi zöldségek legfontosabb tulajdonságait, valamint elkészítésük és tárolásuk módját gyűjtöttük csokorba. Vásárlási praktikákkal is szolgálunk, hiszen nem mindegy, hogy a gazdag kínálatból, melyik zöldséget visszük haza.

Articsóka

Egy fej articsóka kilenc milligramm C-vitamint és 107 mikrogramm folsavat tartalmaz. A zöldség tisztításakor ügyeljünk arra, hogy teljesen távolítsuk el külső, keményebb leveleit. Ezeket lehetetlen puhára főzni, szúrós szélei ráadásul könnyedén felsérthetik nyelvünket.

• Mindig azokat a darabokat válasszuk, amelyeket ujjaink nyomására tömörnek érezünk viráglevelei pedig teljesen zártak. A külső leveleket fordítsuk ki, így ellenőrizhetjük, hogy a zöldség belseje nem indult már rothadásnak.

• Mosás nélkül, nejlonzacskóban tároljuk. Hűtőszekrényben egy hétig is eláll a lényeg az, hogy ne kapjon nedvességet, mert ennek hatására a zöldség azonnal penészedni kezd.

• Elkészítése előtt folyó vízben alaposan mossuk meg, vágjuk le és nagyjából két centi vastagra daraboljuk fel a szárát. Amennyiben a növény kisebb akár egyben is hagyhatjuk, nagyobb zöldségdarabok esetében viszont hosszanti irányban vágjuk ketté. Készülhet főzve vagy párolva, vagy akár sütőben sütve.

Brokkoli

Egy csészényi brokkoli 2 gramm növényi rostot, 66 milligramm C-vitamint, 50 mikrogramm folsavat és mindössze 20 kalóriát tartalmaz, azaz diétához és fogyókúrához az egyik legjobb tavaszi zöldség. Elutasításának leggyakoribk oka a helytelen elkészítésben keresendő. Ha ugyanis túlfőzzük, a zöldség állaga szétesik, pépessé válik üde zöldből mosott barnássá színeződik, egyébként sem kellemes illata pedig tovább rosszabbodik.

• Azokat a brokkolikat vegyük meg, amelyek szinte teljesen illatmentesek, a zöldség feje nehéz, zárt és tömött és még nem jelentek meg rajta az apró, sárga virágok.

• Mosás nélkül, nejlonzacskóban tároljuk. A hűtőben pár napot bír csak ki, ezért ne vegyük meg őket túl hamar.

• Párolhatjuk és főzhetjük, amennyiben rántani szeretnénk, előtte pár percre dobjuk be lobogó vízbe. Főzés közben ne hagyjuk magára, mert pillanatok alatt túlfőhet.

Spárga

Már egy csészényi spárga is remek antioxidáns, ráadásul ez a zöldség biztosítja a szervezet napi A- és C-vitamin szükségletének jelentős részét. Ezen kívül gazdag még folátokban, béta-karotinban és növényi rostokban. És ami a fogyókúrázók számára különösen fontos: igazi fogyókúrás tavaszi zöldség, hiszen egy adag csupán 27 kalória!

• A spárga kiválasztásakor ügyeljünk arra, hogy a zöldség színe üde, virágcsúcsai szorosan zártak legyenek törzse pedig hajlításra ruganyos maradjon.

• Ha túl sokat vettünk belőle csavarjuk a csúcsait egy benedvesített papírtörlőbe, majd tegyük nejlonzacskóba. Hűtőszekrényben négy napig tárolható.

• Akkor tökéletes – mint minden zöldség, ha szeretnénk megtartani eredeti ásványi só, és vitamin tartalmát –, ha nincs túlfőzve, színe fényes és csillogó, állaga roppanós. Főzhetjük, párolhatjuk, de a grillrácson is nagyon gyorsan, alig hat/nyolc perc alatt elkészül. Figyeljünk arra, hogy sütés előtt locsoljuk meg egy kis olívaolajjal.

Spenót

A spenót a tavaszi zöldségek egészségbombája: két csészényiben 17 milligramm C-vitamin, 116 mikrogramm folsav, 59 milligramm kalcium, antioxidánsok, valamint 100 milligramm Omega-3 zsírsav rejtőzik.

• Részesítsük előnyben az erősen zöld, foltok nélküli és roppanós spenótleveleket.

• Ahhoz, hogy zöldségünk friss maradjon a leveleket tekerjük nedves papírtörlőbe, rakjuk őket nejlonzacskóba és tároljuk a hűtőben. Sokáig ne várjunk a felhasználásával ugyanis csak pár napig áll el, ezután a levelek gyorsan romlásnak indulnak.

• Amennyiben bő vízben főzzük a spenót akkor van készen, amikor „elindul” az edény alja felé. Párolhatjuk serpenyőben is, kevés víz, húsleves vagy bor hozzáadásával.

 

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email