C-vitamin hatásai: nemcsak megfázásra jó

C-vitamin hatásai

Kevés sokoldalúbb vitamin létezik a C-vitaminnál, ami ráadásul létfontosságú a szervezet számára. A C-vitamin hatásai messze túlmutatnak megfázás ellenes tulajdonságán, hiszen rendkívül szerteágazóak. Ezekből válogattuk össze a legfontosabbakat.


A C–vitamin (aszkorbinsav), egyike a vízben oldódó, hőre és fényére érzékeny vitaminoknak. Kívülről kell pótolni, ugyanis a szervezet nem képes előállítani, ráadásul gyorsan kiürül, így szükséges a folyamatos pótlása.

C-vitamin hatásai: kezdjük az immunrendszerrel

Közismert, hogy megfázásra, megfázás megelőzésére nagyszerű megoldás a C-vitamin megemelt bevitele. Ezért ajánlják ilyenkor a citrusfélék nagymennyiségű fogyasztását, illetve a C-vitamin tabletták szedését. Megfázás ellenes hatása valójában immunerősítő képességével függ össze. A C-vitamin hatásai közül talán ez a legfontosabb, azaz, hogy jelentősen javítja szervezetünk védekezőképességét.

Erős antioxidáns

Immunerősítő hatását, elsősorban antioxidáns tulajdonságának köszönheti. A C-vitamin ugyanis hozzájárul a túltermelődő szabad gyökök semlegesítéséhez. Ezáltal csökkenti a szervezetben kialakuló gyulladások, valamint a fertőzések, szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát, valamint óvja a DNS-t, és így lassítja a bőr öregedését.

Mire használhatjuk?

A C-vitamin hatásai az immunrendszer erősítésén kívül is sokfélék. Ezek közül a következők a legfontosabbak: elősegíti a bőr egészségéhez elengedhetetlen kollagén, az izmok fejlődéséhez, növekedéséhez szükséges karnitin, valamint a folsav és a mellékvese hormonjainak képződését. Befolyásolja a hisztaminszintet, ezzel mérsékli az allergiás panaszokat. A C-vitamin támogatja a szervezet számára szükséges energia előállítását, valamint javítja az emésztést. Különösen jó hatással van a cink, a kalcium, a magnézium és a vas felszívódására, miközben akadályozza a káros ásványi anyagok, nehézfémek beépülését. A C-vitamin további előnye, hogy mérsékli a vércukor-, a vérzsír- és a koleszterin szintjét, csökkenti a magas vérnyomás, a stroke kockázatát. Ellensúlyozza a dohányzás káros következményeit, felerősíti a B-vitaminok és az E-vitamin jótékony hatásait. Mindezek mellett a C-vitamin rák ellenes tulajdonságai is figyelemre méltóak, ezen a területen elsősorban a megelőzéskor vehetjük hasznát.

Folyamatosan pótolni kell

Ahogyan látható, a C-vitamin számos élettani folyamat kihagyhatatlan szereplője, ugyanakkor az emberi szervezet nem képes előállítani, ezért napi szinten, folyamatosan pótolni kell. Ha egészségesen táplálkozunk, az átlagos C-vitamin szükségletünket könnyen kielégíthetjük. Ehhez elegendő naponta nagyobb mennyiségben káposztát, citrusféléket, csipkebogyót, almát, kék gyümölcsöket, zöldlevelű zöldségeket, burgonyát, brokkolit, gesztenyét, paprikát, paradicsomot vagy éppen sütőtököt fogyasztani. Amennyiben már megbetegedtünk, vagy kúraszerűen van szükségünk C-vitaminra, akkor járunk el helyesen, ha a megfelelő étrend mellett külön is bevisszük a szervezetünkben. Erre szolgál a C-vitamin tabletta, amiből mindig olyat válasszunk, ami természetes összetevőket tartalmaz. A mesterségesen előállított C-vitamin hatásai sokkal gyengébbek, felszívódása sem tökéletes ellentétben az organikus kivonatokkal. Győződjünk meg arról, hogy a kiválasztott termék megfelel az elvárásainknak, tanulmányozzuk a szakmai oldalakat, és különösen azokat a portálokat, ahol a vásárlók ellenőrzött véleményei olvasatók.

Mire kell vigyázni?

Ha a mennyiségről van szó, tulajdonképpen semmire, mert nem lehet túladagolni, a felesleg a vizelettel távozik a szervezetünkből. A többek között a C-vitaminnal kapcsolatos kutatómunkája elismeréseként, Nobel-díjat kapott Szent-Györgyi Albert egészen 93 éves korában bekövetkezett haláláig minden nap 1000 mg-ot szedett belőle, ha mégis megbetegedett, az adagot 8000 mg-ra emelte. Ugyanakkor tudni kell, hogy vízben oldódik, ezért akkor hasznosul optimálisan, hogy fogyasztásakor minél több folyadékot iszunk. Figyeljünk arra, hogy hő- és fényérzékeny, ennek elsősorban akkor van jelentősége, ha a C-vitamin-tartalmú ételeket fűzzük, sütjük, fagyasztjuk, vagy amikor ezeket meghámozva és/vagy feldarabolva becsomagolatlanul hagyjuk. Ezekben az esetekben az élelmiszerek C-vitamin-tartalma jelentősen csökken. Egyes gyógyszerek (pl. aszpirin) akadályozzák a felszívódását, ezért ellenőrizzük a beszedett gyógyszerek használati útmutatóját, szükség esetén növeljük a vitamin bevitelét. Ugyanez igaz a dohányzásra, ami szintén gátolja a C-vitamin megfelelő felvételét

Mit mondanak a tudósok?

Elhízás ellen is hatásos lehet a C-vitamin, legalábbis erre jutottak a Chilei Egyetem (University of Chile) kutatói. A Journal of Nutritional Science and Vitaminology szaklapban megjelent tanulmányukban arról írnak, hogy a C-vitamin fokozza a zsírégetést, szabályozza a lerakódó zsír mennyiségét növelő glükokortikoid felszabadulását, mérsékli a kórosan magas vércukorszintet, illetve akadályozza a glükóz lebontását. Mindez hozzájárul a C-vitamin fogyókúrás hatásához. 

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email