Miért hatékonyabb az IBS kezelése probiotikumokkal?

Miért hatékonyabb az IBS kezelése probiotikumokkal? 1

Az irritábilis bél szindróma, azaz az IBS kezelése egyelőre csak a panaszok mérséklésére szorítkozik, hatékony gyógyszeres terápia egyelőre nem létezik. Kiváló eredmények érhetők el ugyanakkor a probiotikumokkal, amelyek segítségével akár a tünetmentesség is elérhető lehet.


Nem betegség, hanem a bélrendszert érintő funkcionális (működési) zavar: ez az IBS hivatalos leírása, ami azonban nem adja vissza azokat a kínokat, amiket az IBS-ben szenvedőknek sok esetben ki kell állniuk. A leggyakoribb panasz a krónikus és intenzív hasfájás, a puffadás és a rendellenes széklet, a leginkább jellemző a hasmenés és a székrekedés váltakozása. Eleinte csak kellemetlenek, később azonban állandósulhatnak a tünetek, és szó szerint megkeseríthetik a páciens életét.

Ezért nehéz az IBS kezelése

Mivel az orvostudomány jelenlegi álláspontja szerint a hátterében nincsen kimutatható szervi elváltozás, betegség, esetleg fertőzés, és nem örökletes, ezért az IBS kezelése egyelőre csak tüneti lehet.

Ezek a módszerek az IBS rizikófaktorainak mérséklésére, megszüntetésére összpontosítanak, amelyek a következők:

  • stressz,

  • egészségtelen étrend (zsírok, szénhidrát, fehér cukor túlsúlya),

  • kapkodó étkezés,

  • depresszió.

Napjainkban egyre több szó esik a bélflóra egyensúlyának felbomlása, és az IBS kialakulásának kapcsolatáról. Ennek magyarázata, hogy ha a vastagbélben élő, kolonizált, jótékony baktériumok aránya lecsökken, emésztési zavarok jelentkeznek. Romlik a felszívódás hatékonysága, sérülhet a bélnyálkahártya, székelési problémák jelentkeznek, illetve, és talán az IBS szempontjából ez a legfontosabb, a bélmozgás is abnormálissá válik. Tényszerűen kimutatható továbbá, hogy az IBS-ben szenvedők szervezetében jóval kevesebb a jótékony, probiotikus baktérium.

Életmódváltás és az IBS kezelése

Az IBS kezelése akkor a leghatékonyabb, ha több irányból történik. Mindenképpen vegyük komolyan a fent már felsorolt, lehetséges kiváltó okokat, és tegyünk ezek ellen:

  • Éljünk nyugodtabb életet, próbáljuk kerülni a stresszt.

  • Küzdjünk a depresszió ellen, ne hagyjuk elhatalmasodni a negatív gondolatokat.

  • Mozogjunk minden nap.

  • Fogyasszunk probiotikumokat.

  • Táplálkozzunk egészségesen, emeljük a napi rostbevitelt.

Utóbbi a probiotikumok fogyasztása miatt is elengedhetetlen. Ezek a jótékony baktériumok ugyanis rostokkal, pontosabban prebiotikus rostokkal táplálkoznak. Éppen ezért, figyeljünk arra, hogy étrendünkben legyen elegendő pektin, béta-glükán, inulin és más frukto-oligoszacharidok (FOS), mert ezeket hasznosítják a probiotikus baktériumok.

Hogyan segítenek a probiotikumok?

A probiotikumok (probiotikus baktériumok) megemelt bevitelével helyreállítható a bélflóra egyensúlya, ezáltal csökkennek, vagy akár teljesen meg is szűnnek a probiotikus baktériumok hiányából adódó emésztési zavarok. Javul az anyagcsere, és a bélmozgások is rendeződhetnek, utóbbi pedig különösen fontos, amikor a cél az IBS kezelése. Mindemellett a probiotikumok hatására újra egészséges bélflóra, az immunrendszer működését is nagyobb sebességre kapcsolja. Ennek hátterében az áll, hogy az immunsejtek mintegy 80 százaléka a vastagbélben található, így a bélflóra állapota közvetlenül kihat a szervezet védekezőképességére.

Probiotikumok és prebiotikumok pótlása

Probiotikumokhoz a mindennapos étkezéseink során egyszerűen hozzájuthatunk, ehhez elég, ha nagyobb mennyiségben eszünk erjesztett tejtermékeket (joghurt, sajtok), savanyú káposztát, erjesztett szóját (miso leves) vagy kovászos uborkát. Ha biztosra akarunk menni, rendelkezésre állnak a jó minőségű táplálékkiegészítők, amelyek a szükséges változatosságban tartalmaznak, az IBS kezeléséhez hozzájáruló, élő baktériumtörzseket. Ennél is könnyebb a prebiotikumok pótlása, amihez az alma, articsóka, shiitake gomba (ez különösen hasznos), mandulagomba, spárga, zab, hagyma, banán, csicsóka, dió, illetve a tej jelentik a legjobb forrást.

És íme, a favorit!                                                               

Felmerülhet a kérdés, hogy nincs egyszerűbb, és gyorsabb megoldás a probiotikus és prebiotikus ételek mindennapos fogyasztásánál? Már csak azért is, mert nem mindenki szeretne minden egyes nap a fenti élelmiszerekből több adagot megenni. Nos, szerencsére erre nincs is feltétlenül szükség, az IBS kezeléséhez ugyanis rendelkezésünkre állnak a szimbiotikumnak nevezett táplálékkiegészítők. Ezekben a probiotikumok és prebiotikumok egyaránt megtalálhatók, méghozzá a kellő mennyiségben és összetételben.  

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email