Kolosztrum, a hatékony immunerősítő – Mik a hatásai?

Kolosztrum

A kolosztrum, azaz előtej, az egyik leghatékonyabb természetes immunerősítő. Szerencsére nemcsak csecsemőként juthatunk hozzá, hiszen ma már léteznek tehéntejből kivont kolosztrumot tartalmazó táplálékkiegészítők. Ezek hatását gyűjtöttük össze.


Nyúlós, sárgás folyadék, de ez senkit se tévesszen meg, hiszen a kolosztrum (előtej) rendkívül egészséges, immunerősítő képessége pedig egészen egyedülálló. Bár emberi kolosztrumhoz a boltokban természetesen nem juthatunk hozzá, a tehéntejből készült termékek is hatásosak. Szintén magas a vitamin- és ásványianyag-tartalmuk, megtalálhatók bennük az emberi kolosztrum legfontosabb összetevői: többek között rákellenes hatóanyagok, fehérjék, az immunrendszer megfelelő működéséhez elengedhetetlen citokinek és laktoferrin, a bőr és csontok egészsége szempontjából fontos prolin, valamint növekedési faktorok.

Immunerősítő hatóanyagok

Az Ig immunglobulinok a tehén kolosztrum összetevői közül a leghatékonyabb immunerősítők. Képesek arra, hogy megsemmisítsék a nyirok-, és keringési rendszerbe kerülő vírusokat, baktériumokat és toxinokat. Ezek az immunglobulinok fehérjealapú óriásmolekulák, több száz aminosavból épülnek fel. A kolosztrumban fellelhető IgG immunglobulinok serkentik a falósejtek termelődését, ezáltal fokozzák az immunrendszer védekezőképességét.

Képes megkötni a vasat, ezen kívül erős vírusellenes, gyulladáscsökkentő, valamint antibakteriális hatásokkal bír a laktoferrin, amely megóvja a szervezetet a Candida albicans okozta megbetegedésektől, a herpeszektől (pl. ajakherpesz) és a különféle fertőzésektől. Segít a vas megkötésében, hozzájárul a krónikus fáradság elűzéséhez, ahogy a vérszegénység ellen is hasznos lehet. A laktoferrin tulajdonképpen úgy működik, hogy elvonja a vasat a baktériumoktól, amelyek így nem képesek szaporodni, másrészt a szervezet több vashoz jut, ami növeli a sejtek oxigénellátását. Ennek eredménye a gyorsabb és egészségesebb anyagcsere, a hatékonyabb méregtelenítés, illetve a korai sejtöregedés, valamint a daganatos betegségek megelőzése. A kolosztrumban lévő citokinek fő feladata a szervezet sejtjei között lévő gyors, és hatékony kommunikáció biztosítása. Vírus- és daganatellenes hatással bírnak, valamint betegség esetén felerősítik, és meghosszabbítják a megfelelő immunválaszt.  

Az interleukin a kolosztrum egyik kevésbé ismert, de annál fontosabb hatóanyaga: remek gyulladáscsökkentő, alkalmazása főként ízületi gyulladások esetén lehet áldásos. Gazdag kénben is, ennek az ásványi anyagnak egyik jellemzője, hogy elősegíti a szövetek regenerációját, és ösztönzi a kollagén szintézisét. Javítja az immunrendszer működését a benne lévő glutation, ami az egyik leghatékonyabb antioxidáns, valamint a szintén nagyobb mennyiségű pre- és probiotikumok. Utóbbiak elengedhetetlenek az immunrendszer állapotát közvetlenül befolyásoló bélflóra egyensúlyának fenntartásához.

Így védi az egészségünket

Rendszeres bevitele jelentősen javíthatja az általános egészségi állapotot, valamint nagy segítséget nyújthat különféle betegségek tüneteinek csökkentésében, vagy akár kezelésében. Külsőleg alkalmazva gyorsíthatja a hegesedést és a sebgyógyulást, belsőleg használva támogatja a bélrendszerben jelenlévő irritációk, fekélyek gyógyulását.

Vírus- és baktériumellenes hatás:

• influenza;

• megfázás, nátha;

• torokgyulladás;

• Candida okozta fertőzések;

• vírusok, baktériumok, és paraziták okozta bélproblémák;

• IBS (irritábilis bél szindróma);

• Herpes simplex;

• Helicobacter pylori okozta peptikus fekélyek.

Autoimmun betegségek:

• ízületi gyulladások;

• allergiák okozta asztma.

Általános jótékony hatások:

• fizikai és mentális teljesítmények növelése;

• izomtömeg növelése;

• szövetek és sebek gyógyulási idejének csökkenése;

• krónikus fáradság megszüntetése;

• immunerősítés.

Egyéb jótékony hatásaok

Antioxidánsai révén, jelentősen hozzájárul a rák, a szívbetegségek és a gyulladások kialakulásában részvevő szabad gyökök megkötéséhez. A kolosztrum fogyasztásával a bőr üdébbé, fiatalosabbá válik, kisimulnak a ráncok. Sőt, rendszeres fogyasztásával a felesleges kilóktól is gyorsabban megszabadulhatunk. Mivel serkenti az anyagcserét és a felhalmozódott salakanyag, illetve toxinok távozását, ennek egyenes következménye a természetes súlyvesztés. A kolosztrum ezen kívül igazi energiabomba: sokan természetes doppingszerként is emlegetik, fogyasztása után a szervezet szinte azonnal erőre kap, ezért a kolosztrum sportolóknak is kifejezetten ajánlott.

Kolosztrum és ellenjavallatok

A súlyosabb tejallergiában szenvedőknél hányingert, hányást, alhasi görcsöket, vagy puffadást válthat ki.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email