Egészségesebbé tehet a kovaföld | Mikor segíthet?

Egészségesebbé tehet a kovaföld | Mikor segíthet? 1

A kovaföld hallatán a legtöbben a tűzcsiholó kovakőre asszociálnak. Pedig, az étkezési kovaföld egészen más, magas szilíciumtartalma révén hozzájárulhat egészségünk megőrzéséhez, valamint segíthet egyes panaszok megszüntetésében.


Egyáltalán nem a modern kor találmánya a kovaföld, hiszen a népgyógyászat is számon tartja, többek között ásványi lisztként, vagy gyógyhomokként emlegeti. Utóbbi meghatározás arra utal, hogy a kovaföld többféle módon támogathatja az egészségünket, ahogyan parazitamentesítésre is nagyszerűen alkalmazható.

Mi is az a kovaföld?

A kovaföld nem más, mint mikroszkopikus, egysejtű sugárállatkák, elsősorban kovaalgák, diatomaceák, illetve kovamoszatok, kovaszivacsok vázmaradványa. Ezek az élőlények a vázuk felépítéséhez szükséges kovasavat sós- vagy édesvízből vonják ki, ezért elsősorban vulkánok közelében éltek. Kovapáncéljuk emészthetetlen, az az oka annak, hogy évmilliók során az iszapban felhalmozódik, és vastag, krétás, mész-szerű kovaüledéket képez. A maradványok a kiszáradt tavak, folyómedrek alatt találhatok.

Változatos kovaföld

Először is, fontos leszögezni, hogy többféle kovaföld létezik. Némelyik fajtája, összetevői, szennyezettsége révén, kizárólag ipari célokra, például az építőiparban, vagy a medencék tisztántartására használatos. Ezek emberi fogyasztása szigorúan tilos. A legértékesebb az ehető, édesvizekből kinyert, kovaföld, jótékony hatásait főként a magas szilíciumtartalmának köszönheti. A szilícium a csontok, a porcok, de a bőr, a haj és a körmök egyik nélkülözhetetlen összetevője, ahogy a fogak épségének megőrzésében is fontos szerepet játszik. Bár a szilíciumra szervezetünknek csak minimális mennyiségben van szüksége, hiányától az egész szervezetünk szenvedhet.

Az emésztőrendszert is támogatja

Nem csupán a csontok és a haj barátja a kovaföld, hanem a sérült bélflóra regenerálódását, egyensúlyának helyreállítását is támogathatja. Ez azért fontos, mert a bélflóra közvetlenül befolyásolja az immunrendszer működését, így a kovaföld a szervezet védekezőképességét is javítja. Szintén ehhez járul hozzá, hogy a szilícium-dioxid stimulálja az immunglobulinok (ellenanyagok) szaporodását. A szilícium a nyirokrendszerben is kifejti jótékony hatását, mivel fokozza a kórokozókat, elhalt sejteket bekebelező (fagocitózis) nyiroksejtek termelődését. Mindemellett a bélflóra jótékony baktériumai részt vesznek egyes emésztőenzimek, a K-vitamin, a B7- és B12-vitamin, valamint a bélnyálkahártyát védő vajsav termelődésében. Gyengéden és irritációktól mentesen stimulálja a bélmozgásokat, kifejezetten ajánlott irritábilis bél szindróma (IBS) vagy gyomorfekély esetén, ahogyan a krónikus, vagy akut hasmenés kezelésében is segíthet.

Megszabadíthat a káros anyagoktól

Áthaladva a bélrendszeren, a kovaföld eltávolítja a parazitákat, megtisztítja a bélfalat a káros lerakódásoktól, mérgektől. Ennek köszönhetően javul az anyagcsere, a tápanyagok hasznosulása optimalizálódik.

Még több jótékony hatás

Tanulmányok szerint a kovaföld rendszeres bevitele csökkenti az LDL (rossz) koleszterin mennyiségét, ezáltal hozzájárulhat a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzéséhez, kezeléséhez. Lassíthatja a bőr öregedését, mivel ösztönzi a kollagén termelődést. Erre a célra, főként időskorban ajánlott, amikor a szervezet hormonháztartása megváltozik.

Ellenjavallatok

Mérsékelt mennyiségben fogyasztva, a kovaföldnek nincsenek ismert mellékhatásai, fogyasztható kortól, és nemtől függetlenül. Fontos azonban, hogy ne lélegezzük be a port, mert köhögést, orrnyálkahártya irritációt okozhat.

Mit mondanak a tudósok?

Tizenkilenc egészséges, mérsékelten magas koleszterinszinttel élő páciens részvételével vizsgálták a kovaföld hatásait az Innsbrucki Egyetemen. Az alanyoknak 8 héten át, naponta háromszor, 250 mg kovaföldet adtak és rendszeresen mérték a koleszterin értékeket. Ebből kiderült, hogy a kúra szignifikánsan csökkentette a káros LDL koleszterin és a triglicerid mennyiségét, míg a jótékony HDL koleszterin szintjét megemelte, valamint javította a zsíranyagcserét. A kutatók szerint az eredmények további igazolásához placebo csoportos vizsgálatra is szükség lehet.

Tudtad?

A kovaföld egyik változatát előszeretettel alkalmazzák az állatok parazitamentesítésére. Az újszülött állatok szőrére szórva a kovaföld védelmet nyújthat az élősködők, bolhák ellen.

Források:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9533930
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1036054
Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email