Melyik a legjobb C-vitamin?

Legjobb C-vitamin

Senki sem vitatja, hogy a C-vitamin elengedhetetlen egészségünk megőrzéséhez, ahogyan azzal is mindenki tisztában van, mikor érdemes megnövelni a bevitelét. De, az már kevésbé közismert, hogy melyik a legjobb C-vitamin, és hogyan juthatunk hozzá.


Különösen a megfázás- és influenza időszakban nő meg a C-vitamin fogyasztás, holott a betegségek kialakulását valószínűleg nem fogja megakadályozni, az viszont igaz, hogy a tüneteket jelentősen enyhíti, sőt, a gyógyulást is felgyorsíthatja. A C-vitaminnak azonban rengeteg más előnye van, mivel erős antioxidáns, segít semlegesíteni a rák, gyulladások, érrendszeri betegségek kockázatát növelő, a bőr öregedéséhez, és a DNS károsodásához hozzájáruló szabad gyököket. Védi a csontokat, a fogakat, a porcokat, az izomzatot, kedvezően befolyásolja a sebgyógyulást, elengedhetetlen szereplője egyes anyagcsere-folyamatoknak, részt vesz hormonok képződésében, csökkenti a koleszterinszintet, enyhe hashajtó és méregtelenítő. És ez még nem minden, így nyugodtan kijelenthető, hogy a C-vitamin valóban nélkülözhetetlen szervezetünk megfelelő működésének szempontjából.

Mennyi, az annyi?

Bár a fel nem szívódó C-vitamin a vizelettel távozik, ezért elvileg bármekkora mennyiség szedhető belőle, egyes megközelítések szerint, ez még sincs teljesen így. Még akkor sem, ha a C-vitaminnal kapcsolatos kutatásaiért Nobel-díjat kapott Szent-Györgyi Albert például egészen 93 éves korában bekövetkezett haláláig napi 1000mg-ot fogyasztott, amikor pedig beteg volt, az adagot 8-9000 mg-ra emelte. Szakemberek szerint, körülbelül 100 mg fedezi a napi szükségletet, persze akkor, ha egészségesek vagyunk, de a napi szinten bevitt 500 – 1000 mg sem jelent felesleges megterhelést. Rövid távon, kúraszerűen, pedig nyugodtan lehet 2000 mg a mennyiség, amennyiben egészségesen táplálkozunk. Ezzel szemben, elvileg egy kiló, azaz 1 millió mg lehet a halálos adag. Ennyi C-vitamint „véletlenül” biztosan nem tudunk elfogyasztani, de, ha megtennénk, akkor sem biztos, hogy végzetes lenne – ettől függetlenül, ne próbálkozzunk meg vele! Vannak ugyanakkor egészségi állapotok, amikor még a legjobb C-vitamin készítmény fogyasztása előtt is egyeztetnünk kell az orvosunkkal. Ide tartoznak a krónikus emésztési problémák, vesebetegségek. Káros következményei között említik (bár ezekről sincsenek végleges tudományos bizonyítékok), hogy az éveken át, mega dózisban szedett C-vitamin növelheti a vesekő és a szürkehályog kockázatát.

Miért a természetes a legjobb C-vitamin?

Teljesen természetes, hogy a legjobb C-vitamint keressük, hiszen egészségünk megőrzéséről, visszaszerzéséről van szó. Hogy megtaláljuk, érdemes tisztában lenni azzal, hogy a zöldségekben, gyümölcsökben, zöldalgákban természetes formában megtalálható C-vitamin, mert ez szívódik fel a leghatékonyabban, a legkisebb veszteséggel. Ennek oka, hogy ebben az esetben a vitamin hasznosulásához elengedhetetlen faktorokat (pl, bioflavonoidok, ásványi anyagok) is beviszünk a szervezetünkbe. Ha viszont a boltokban elérhető C-vitamin fajtái közül a szintetikusat, azaz csak az aszkorbinsavat fogyasztjuk, ezek a segítő komponensek hiányozni fognak. A legjobb C-vitamin utánpótlást tehát a természet biztosítja számunkra, azonban van egy kis bökkenő. Méghozzá az, hogy meglehetősen sokat kellene ennünk/innunk ezekből a növényekből, illetve algákból.

A legjobb C-vitamin-források

Csak felsorolásszerűen, nézzük meg, miben van a legtöbb C-vitamin (100 grammra vetítve):

  • csipkebogyó 400 mg (szárítva már csak 40 mg),

  • erős színű paprika 185 mg,

  • petrezselyem 130 mg,

  • kivi 100 mg,

  • citrom, narancs, káposzta kb. 50 mg,

  • ribizli 35 mg,

  • grapefruit 30 mg.

Arra figyeljünk, hogy a C-vitamin erősen hő- és fényérzékeny, azaz, ha a zöldségeket, gyümölcsöket főzzük vagy fagyasztjuk, de akár csak felvágjuk, máris veszítenek C-vitamin-tartalmukból.

Mi akkor a megoldás?

Egyrészt együnk minél több, nyers, kezeletlen, C-vitaminban gazdag zöldséget és gyümölcsöt. Ha erre nincs módunk, olyan táplálék-kiegészítőt fogyasszunk, amiben természetes, növényi kivonat található. A legjobb C-vitamin készítmények, késleltetett felszívódású kapszulákban érhetők el, így nem kell tartani a gyors kiürüléstől. Ugyanez igaz a legtöbb természetes C-vitamin tabletta esetében is. Ennek ellenére, ha 500 mg-nál több a napi adagunk, érdemes két, vagy több részletben beszedni.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email