Probiotikumok megfázás ellen: mit mond erről a tudomány?

Probiotikumok megfázás ellen: mit mond erről a tudomány? 1

Egyelőre nincsen hatékony módszer a megfázás megelőzésére, ahogyan a kezelés is elsősorban a tünetek mérséklésére szorítkozik. Egy tudományos kutatás azonban bebizonyította, hogy a probiotikumok megfázás ellen is hatásosak lehetnek.


Bár egyáltalán nem súlyos betegség, mégis az egyszerű megfázás a leggyakoribb oka az iskolai és munkahelyi hiányzásoknak. Ezért is lényeges a megelőzése, amire egyelőre nincsen megnyugtató megoldás, ahogyan a gyógyítása is elsősorban a tünetek enyhítését jelenti. Ezen változtathat a thaiföldi Srinakharinwirot Egyetem kutatása, amely a probiotikumok megfázás elleni alkalmazását vizsgálta.

Bifidobacterium és lactobacillus

A téli időszakban, három hónapon át, naponta kétszer, Lactobacillus acidophilus és Bifidobacterium bifidum keverékét, illetve placebót adtak 8-13 éves diákoknak. Arra voltak kíváncsiak, hogyan befolyásolják a probiotikumok a megfázás tüneteinek kialakulását, a hányás, a hasmenés megjelenését, valamint az iskolai hiányzásokat, a betegség időtartamát és az antibiotikumok használatát.  

Bíztató eredmények

Negyven gyerekből, a kétféle probiotikumot kapók között harmincegyen, míg a placebo csoportban harmincnyolcan produkáltak legalább egy, megfázásra utaló tünetet. A probiotikumok hatására, mérsékeltebben jelentkezett a láz, a köhögés, és az orrfolyás, valamint kevesebben hiányoztak az iskolából, mint a placebóval kezelt diákok. A probiotikus kezelés ugyanakkor nem csökkentette a hányás és a hasmenés kockázatát. Mindez a kutatók szerint azt mutatja, hogy a két probiotikus baktériumtörzs alkalmazása a megfázás megelőzéséhez és kezeléséhez egyaránt hozzájárulhat.

Forrás:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22507276

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email