Vércsoport diéta: őseink így táplálkoztak

Vércsoport diéta: őseink így táplálkoztak 1

Az élelmiszerek számos gyógyító tulajdonsággal rendelkeznek, nem véletlen, hogy a megfelelő táplálkozás a hosszú távú egészségmegőrzés egyik feltétele. A rendkívül hatékony vércsoport diéta alapelve, hogy az étrendet a vércsoportnak megfelelően kell összeállítani.


A vércsoport diétát dr. Peter D’Adamo alkotta meg, és publikálta az „Eat Right for Your Type” című könyvében. Szerinte, ha a szervezet a számára megfelelő táplálékkal van ellátva, nagyobb az esély a betegségek megelőzésére, illetve a gyógyulásra. Elképzelése azon az elven alapul, hogy minden vércsoport az őskorban egy bizonyos fajta életmódot folytató embercsoporthoz volt köthető, táplálkozási szokásaink pedig azóta sem változtak, ugyanis ezek genetikailag továbböröklődnek.

Minden vércsoporthoz tartoznak „ajánlott” és „tilos” ételek

A legtöbb belgyógyász, illetve diabetológus általában valamilyen állapot megszüntetésére – magas LDL (rossz) koleszterin, nem megfelelő vércukorszint, túl sok vérzsír– ír elő diétát, tilt meg vagy engedélyez élelmiszereket. Ezzel szemben, a vércsoport diéta hívei szerint, minden vércsoportnak vannak ajánlott –melyeket minél gyakrabban fogyasszunk− és „tiltott” táplálékai. Ha pedig betartjuk a szabályokat, a vércsoportnak megfelelő étrenddel számtalan betegséget megelőzhetünk.

Van, ami mindenkinek árthat

A vércsoport diéta meghatároz olyan élelmiszereket, amelyeket vércsoporttól függetlenül senkinek sem ajánlott fogyasztani. Kerüljük –vagy csak nagyon ritkán vegyük magunkhoz− a tejtermékeket, amelyek hozzájárulhatnak az ízületi fájdalmak és gyulladások kialakulásához. Szintén ne vigyünk be a szervezetünkbe glutént tartalmazó élelmiszereket, ezek ugyanis irritálhatják az emésztőrendszert, gyulladást és fekélyt okozhatnak.

A citromos víz független a vércsoporttól

Dr. Peter D’Adamo mindenkinek azt javasolja, hogy közvetlenül ébredés után fogyasszon el egy pohár, lehetőleg langyos, citromos vizet. Beállítja a bélrendszer helyes pH-értékét, segíti a szervezet méregtelenítését, valamint C-vitamin-tartalmának köszönhetően kiváló antioxidáns, immunerősítő és gyulladáscsökkentő.

Mit szabad, és mit nem?

0 (nullás) vércsoport: a vadászok. A 0 vércsoport képviselőinek legnagyobb ellenségei a szénhidrátok, a glutén, a kukorica és a burgonya. Kerülendő a lencse és a bab –minden fajtája−, a földimogyoró és a fekete olajbogyó, viszont a dió és a tökmag kifejezetten ajánlott. A zöldségek közül a tök és káposztafélék, valamint a tengeri halak és a tenger gyümölcsei is alapvető táplálékok a nullás vércsoportú emberek számára. Ez a vércsoport hasznosítja a leghatékonyabban a húsféléket –beleértve a belsőségeket is−, azonban jobb, ha a sertéshústól és a belőle készült felvágottaktól inkább távol tartjuk magunkat. Az italok közül elsősorban a kávét és a koffein tartalmú italok árthatnak a nullás vércsoportúaknak.

A vércsoport: a földművesek. Az A vércsoportba tartozók lehetőleg tartsák távol magukat a tejtől és a tejtermékektől, beleértve a tej alapú édességeket is, mint amilyen a fagylalt. Nem tesz jót a burgonya, a paradicsom és a padlizsán sem, a húsok közül a vörös húsokat csak mértékkel szabad fogyasztani, ezek helyett a csirke, pulyka és egyéb madárfélék, valamint a nyúl, a bárány, és főleg a hal fogyasztása javasolt. Az A vércsoportúak számára a salátafélék, a szója és a hüvelyesek, illetve a vörösbor és a zöld tea a legegészségesebb élelmiszerek.

B vércsoport: az állattenyésztők. A B vércsoportúak mondjanak le a tengeri ínyencségekről, és a szilveszteri lencséről, valamint jelentősen csökkentsék a gabonafélék bevitelét. Részesítsék előnyben a rizst, a zöldségeket és a tojást. Bár a B vércsoportba tartozók szervezete emészti meg legjobban a tejtermékeket, elsősorban birka- vagy kecskesajtot fogyasszanak. Tilos számukra a retek az articsóka, a szárnyasok, valamint a bab és az összes káposztaféle, a répafélék, a padlizsán és a burgonya. 

AB vércsoport: a „modern kor gyermekei”. Szinte mérték nélkül megengedettek a vörös és fehér húsok, valamint a halak. Szintén ajánlott a rizs, az összes gyümölcs, kivéve az aszalt gyümölcsök. Az AB vércsoportúaknak a zöldségek közül csak az articsókától és a kukoricától kell tartózkodniuk.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email