A vérerek képződésének titka segíthet a rák legyőzésében

A vérerek képződésének titka segíthet a rák legyőzésében 1

A Leeds-i egyetem kutatói felfedeztek egy gént, amely fontos szerepet játszik a vérerek képződésében, ezáltal az élet kialakulásában. A remények szerint a felfedezéssel egy újabb lépéssel közelebb kerülhet a tudomány a kardiovaszkuláris betegségek és a rák gyógyításához.

David Beech professzor, a Leeds-i egyetem keretében működő School of Medicine kutatás vezetője bejelentette, hogy sikerült kimutatniuk azt a gént, amely a véráramlás mennyiségét érzékelve utasítást ad újabb vérerek létrehozására. Beech professzor szerint, a Piezo1-nek elnevezett gén felfedezése hozzájárulhat az élet kialakulásának jobb megértéséhez, valamint a daganatos betegségek, illetve a szívbetegségek kezeléséhez, hiszen mindkét kórkép a normális véráramlás megváltozásával jár. A rák esetében a daganatban megnő a vér mennyisége, míg egyes szívbetegségeknél – ilyen az atherosclerosis -, a plakkosodás fizikailag akadályozza a véráramot.

Jeremy Pearson professzor, a kutatásokat támogató British Heart Foundation orvos igazgatója az eredményekkel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a véráram hatással van az egészségre. Az artériák az endothel sejtek válaszreakciója miatt nagyobb eséllyel betegszenek meg azokon a területeken, ahol a véráramlásban valamilyen zavar jelentkezik. Ezeken a részeken az artéria átmérője csökken, ami szívinfarktushoz vezethet. A Piezi1 gén és az endothel sejtek viselkedésének tanulmányozása a kutatók szerint újabb távlatokat nyit az érrendszerrel kapcsolatba hozható betegségek kezelésében.

 

Forrás: www.medicalnewstoday.com

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email