Alzheimer-kór kezelése | Hogyan segíthet a génterápia?

Alzheimer-kór kezelése | Hogyan segíthet a génterápia? 1

Az Alzheimer-kór egyelőre gyógyíthatatlan betegség, egy új kutatás szerint azonban az időben megkezdett kezeléssel a teljes szellemi leépüléssel járó folyamat megelőzhető, illetve visszafordítható lehet a génterápia segítségével. Ehhez egy vírus segítségével egy speciális gént juttatnak közvetlenül az agyba.


Jelentős felfedezést tettek a londoni Imperial College és az MRC Clinical Sciences Centre kutatói, akiknek egy gén alkalmazásával sikerült laboratóriumi egerekben meggátolni a ma még gyógyíthatatlan Alzheimer-kór kialakulását – derült ki a Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) tudományos szaklapban megjelent kutatási eredményekből. A gént egy módosított lentivírus vektor segítségével fecskendezték az agyba, a módszer a megelőzés mellett a korai stádiumú Alzheimer-kór gyógyítására is alkalmas lehet. Bár a kísérletek csak most kezdődtek, új távlatot nyithatnak a betegség kezelésében.

Egy fehérje a bűnös

Az Alzheimer-kór egy neurodegeneratív betegség, ami eleinte memória kieséssel jár, később személyiség- és viselkedési zavarok alakulnak ki, majd a teljes szellemi leépüléssel az önellátás képessége is megszűnik. Mindez közvetlen kapcsolatba hozható a béta-amiloid fehérje túltermelődésével, ami az első számú összetevője az Alzheimer-kórban szenvedők agyában jelentős mennyiségben kimutatható amiloid plakkoknak. Ezt a folyamatot, azaz a kóros lerakódást, akadályozhatja meg a béta-amolid fehérje termelődést blokkoló PGC–1 alfa gén, amivel a tudósok szerint megelőzhető, illetve kezelhető az időben kimutatott Alzheimer-kór. A PGC-1 alfa gén további hatása, hogy befolyásolja a sejtek anyagcseréjét, valamint szerepet játszik az elhízás és a cukorbetegség kialakulásában.

Bíztatóak a kísérletek

Mivel a plakkosodás általában először az előagyban – itt dől el a rövid távú memória – és az agykéregben – ez a hosszú távú memória központja – jelenik meg, a PGC–1 alfa gént ezekbe az agyi régiókba juttatták. Azokat az egereket kezelték, amelyeket fogékonnyá tettek a betegségre, így már megjelentek náluk az Alzheimer-kór korai tünetei, azonban a plakkok még nem rakódtak le. A négy hónappal később elvégzett kontrollon kiderült, hogy a génnel kezelt állatok agyában lényegesen kisebb volt az amiloid plakkok felhalmozódása, sőt, az Alzheimer-kórban nem szenvedő állatokhoz képest sem csökkent az idegsejtjeik száma az előagyban. Ezt igazolták az emlékezetvizsgálatok is – pl. hogyan különböztetik meg az ismerős és az új tárgyakat –, amelyeken a génterápiát kapott egerek teljesítménye gyakorlatilag megegyezett az egészséges egyedekével. A PGC-1 alfa gén egy nem várt, ám örvendetes hatását is sikerült kimutatni. Kiderült, hogy csökkenti az idegsejteket és az agyi ereket károsító gyulladásokat kiváló, ezáltal az Alzheimer-kór kockázatát is növelő gliasejtek számát.

Segíthet a rezveratrol

Mivel a vörös szőlő héjában, a földimogyoróban és az erdei bogyós gyümölcsökben nagy mennyiségben megtalálható rezveratrol hatékony PGC–1 alfa gén aktivátor, valamint csökkenti amiloid plakkok mennyiségét, az emberek esetében is segíthet az Alzheimer-kór kezelésében.

Forrás:

https://alzheimersnewstoday.com/2016/10/13/preliminary-gene-therapy-mice-study-scientists-closer-preventing-alzheimers-disease/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5087021/

 

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email