Antibiotikum szedése terhesség alatt | Ezért veszélyes

Antibiotikum szedése terhesség alatt | Ezért veszélyes 1

Egy amerikai kutatás szerint az antibiotikum szedése terhesség alatt veszélyeztetheti az újszülött egészségét. Ennek hatására ugyanis megváltozhat a csecsemő bélflórája és immunrendszere, ezért megnőhet a bélgyulladás kockázata.


Általában az állapotos nők – nagyon helyesen – különös figyelmet fordítanak a betegségmegelőzésre. Ennek következménye, hogy gyakran, egyébként jelentéktelen betegségek esetében, mint amilyen a megfázás, rögtön antibiotikumokhoz nyúlnak. Ez azonban egyáltalán nem jó ötlet, legalábbis erre figyelmeztet a Chicagói Orvosi Egyetem (University of Chicago Medicine) kutatása, ami a terhesség végén szedett antibiotikumok egészségügyi következményeit vizsgálja. A kísérletből kiderült, hogy a gyógyszer hatására, a genetikailag erre érzékeny utódok esetében, nőtt a gyulladásos bélbetegség (IBD) kialakulásának kockázata, valamint felborult a bélflórájuk egyensúlya, és megváltozott az immunrendszerük működése.

Megváltozik a bélflóra

A kísérlet során megfigyelték, hogy mi történik, ha a bélgyulladásra fogékony nőstény egereket a vemhesség végén és közvetlenül a szülés előtt és után, antibiotikummal (cefoperazone) kezelik. A kúra többféle következménnyel járt: egyrészt csökkent a nőstények bélflórájának sokszínűsége, valamint a Bacteroidetes baktériumok mennyisége csökkent, míg a Firmicutes és a Verrucomicrobia baktériumoké relatíve nőtt. Ezek a változások az antibiotikum kúra befejezését követő 4-8 hétben is fennálltak.

Nő a gyulladásos bélbetegség kockázata

Úgy tűnik, hogy a bélflóra összetételének megváltozása az anyaállatok esetében nem befolyásolja a bélgyulladásra való hajlamot, azonban hatással van az utódokra. Az antibiotikum kúra után született egyedek bélflórája kiegyensúlyozatlan, a gyulladásokat megszüntető immunsejtjeik száma alacsonyabb, ezért az életkoruk előrehaladtával, nagyobb eséllyel jelentkezik náluk bélgyulladás. Ennek oka a tudósok szerint az, hogy az antibiotikummal életük korai szakaszában kerültek kapcsolatba, akkor, amikor elkezdődött a bélflórájuk és az immunrendszerük kialakulása.

Embereknél is hasonló lehet az antibiotikumok hatása

Egyelőre nem bizonyított, hogy a fenti megállapítások tökéletesen megfeleltethetők az emberre, vagy sem. Annyi bizonyos, hogy számos humán vizsgálat kimutatta a kapcsolatot a szülés idején szedett antibiotikum, és a gyermekkori bélgyulladás kockázatának növekedése között. Ezek a tanulmányok arra jutnak, hogy az antibiotikum kitettség és az IBD kéz a kézben járnak. Éppen ezért riasztó, hogy egy friss kutatás szerint, a dán nők negyven százaléka esik át egy, vagy több antibiotikum kezelésen a terhessége alatt.

Hallgassunk az orvosunkra

A tanulmányukban leírtak ellenére, a chicagói kutatók egyáltalán nem állítják, hogy az antibiotikum szedése terhesség alatt tilos lenne. Senkit sem akarnak lebeszélni ezeknek a gyógyszereknek a használatáról. Arra viszont nyomatékosan felhívják a figyelmet, hogy az antibiotikumokat a terhes nők (és mások sem) ne szedjék feleslegesen, csak a „biztonság kedvéért”. Kizárólag akkor, ha erre valóban szükség van, és az orvosuk javasolja.

Ilyenkor is segíthetnek a probiotikumok

Számos vizsgálat bizonyítja, hogy a probiotikumok (probiotikus baktériumok, illetve az ezeket tartalmazó élelmiszerek) jótékonyan befolyásolják az anya és a magzat egészségét, ellensúlyozhatják a terhesség alatt szedett antibiotikum káros hatásait. Egy spanyol felmérés szerint ezzel csökkenthető az atópiás dermatitisz (krónikus bőrgyulladás, ekcéma) és a bélbetegségek kockázata, míg a Kanadai Családorvosok Kollégiuma (College of Family Physicians of Canada) megállapítja, hogy a probiotikumok veszélytelenek a terhességre. A bélflórát felépítő probiotikus baktériumokat többek között a fermentált tejtermékekkel, illetve savanyú káposztával, kovászos uborkával pótolhatjuk. Ennél is egyszerűbb és hatékonyabb módszer a jó minőségű, probiotikus táplálékkiegészítők fogyasztása. Ezek ugyanis tartalmazzák a szervezet számára legfontosabb valamennyi baktériumtörzset, míg az élelmiszerekben általában csak néhány fajta található meg.  

 

Forrás:

http://www.cell.com/cell-reports/fulltext/S2211-1247%2817%2930891-4

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/1471-0528.12806/abstract

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3056676/

http://ajcn.nutrition.org/content/94/6_Suppl/2000S.full

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email