Áttörés a foltos hajhullás kezelésében

Áttörés a foltos hajhullás kezelésében 1

A Columbia Egyetem kutatóinak sikerült azonosítania fejbőr foltos kopaszodásakor (alopecia areata) a hajhagymák pusztulását okozó immunsejteket. Már tesztelik azt a gyógyszert, amely képes megszüntetni a káros immunsejtek működését.  A kezdeti eredmények rendkívül biztatóak, a klinikai vizsgálatba bevont betegek haja öt hónap alatt teljesen visszanőtt.

 

Sokak számára jelent leküzdhetetlen problémát az alopecia areata, egy jelenleg is zajló vizsgálat azonban megoldást nyújthat a foltos hajhullás kezelésére. A Columbia Egyetem kutatói elkülönítették azokat az immunsejteket, amelyek kiölik az autoimmun betegségben szenvedők fejbőrében a hajhagymákat. Három közepesen súlyos vagy súlyos alopecia areata betegen már kipróbáltak egy új gyógyszert, az eredmények minden várakozást felülmúltak, hiszen öt hónapon belül valamennyiük haja teljesen regenerálódott. A kutatásokat irányító dr. Raphael Clynes szerint, amennyiben a gyógyszer a továbbiakban is sikeresnek és biztonságosnak bizonyul, remény van arra, hogy látványosan javítsák a betegek életminőségét.

A foltos hajhullással járó alopecia areata egy gyakori autoimmun betegség, amely bármely életkorban és mindkét nemnél előfordulhat. Bár legtöbbször a hajas fejbőrt érinti, a betegek egy részénél az arc-és testszőrzet hiánya is megfigyelhető. Jelenleg nem létezik tökéletes eredményt biztosító kezelés, ráadásul a foltos hajhullás sok esetben komoly pszichés stresszt, valamint érzelmi problémákat is okoz. A kutatók már régóta tudták, hogy a foltos hajhullás akkor jelentkezik, amikor az immunsejtek megtámadják a szőrtüszőket, majd meggátolják a haj ismételt kinövését. Egészen mostanáig nem tudták pontosan elhatárolni ezeket a sejteket, az egereken és embereken végzett vizsgálatok során azonban sikerült megérteni, hogyan működnek a hajhagymákat megtámadó T-sejtek, valamint meghatároztak számos olyan útvonalat, amelyeken keresztül a JAK-gátlóként ismert új gyógyszercsoport hatékony lehet. Két JAK-gátló készítmény is létezik – ruxolitinib és tofacitinib -, ezek az egérkísérletek során visszanövesztették az állatok szőrét, amely a kezelést követően hónapokig megmaradt. A gyógyszerek közül, az egyébként vérképzőszervi betegségek kezelésére engedélyezett ruxolitinib az emberek esetében is hatásosnak bizonyult.  

Dr. David Bickers, a Columbia Egyetem bőrgyógyász professzora a kutatások kapcsán kijelentette: a foltos hajhullás esetében nagyon kevés terápia létezik, ezért is számít jelentős előrelépésnek a mostani felfedezés.

Forrás: www.medicalxpress.com

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email