Bélflóra egészsége: hogyan segítenek a tejtermékek?

Bélflóra egészsége: hogyan segítenek a tejtermékek? 1

Kutatások szerint az erjesztett tejtermékekben lévő zsírsavak rendkívül fontosak a bélflóra egészsége szempontjából. Sőt, nem csupán a bélflóra egyensúlyának fenntartásában, hanem visszaállításában is segítségünkre lehetnek.


Számos tudományos bizonyíték áll rendelkezésre arról, hogy a bélflóra állapota –pontosabban a bélflóra összetétele– közvetlenül befolyásolja a különböző betegségek és működési zavarok, például az allergiák, az asztma, a vastagbélrák, a Parkinson-kór, az Alzheimer-kór, valamint az elhízás kialakulását. Ezen kívül kulcsszerepet játszik a megfelelő immunműködés és emésztés fenntartásában, illetve ezeknek az élettani folyamatoknak a javításában. Mindehhez az kell, hogy a bélflóra változatos összetételű, jótékony mikroorganizmusokban gazdag és ezért kiegyensúlyozott legyen, amit a megfelelő étkezésen keresztül mi magunk is elősegíthetünk.

Ennek oka, hogy az étrendünk drasztikusan megváltoztathatja a bélben élő, jótékony (probiotikus) baktériumok számát: élelmiszerekkel ösztönözhetjük ezeknek a mikroorganizmusoknak a szaporodását, illetve bevihetünk elő baktériumokat a szervezetünkbe. Ha viszont egészségtelenül táplálkozunk, állati zsírokban, fehér cukorban, és különösen adalékanyagokban bővelkedő ételeket, italokat fogyasztunk, könnyen elpusztíthatjuk a jótékony bélbaktériumokat, ami együtt jár a káros mikroorganizmusok elszaporodásával, ez pedig a bélflóra egyensúlyának felbomlását (diszbiózis) eredményezi.

Erjesztett tejtermékek: jót tesznek a bélflórának

A Università di Foggia, Dipartimento di Scienze Agrarie, degli Alimenti e dell’Ambiente szakemberei Mariangela Caroprese vezetésével megvizsgálták, hogyan változtatja meg a tejtermékek fogyasztása a bélflóra összetételét, illetve egyensúlyát.  Arra a megállapításra jutottak, hogy a bélflóra egyfajta biomarkerként, azaz biológiai jelzőrendszerként is felfogható, hiszen egyértelműen reagál az egészséges és egészségtelen élelmiszerek fogyasztására. A tejben és egyes erjesztett tejtermékekben sikerült azonosítani néhány zsírsavat, amelyek bioaktív összetevőként működhetnek, és jótékony hatást fejthetnek ki a gyulladások megszüntetésében –elkerülésében– közreműködő bélbaktériumokra.

A Journal of Nutritional Sciences szaklapban megjelent tanulmányban Mariangela Caroprese arra hívja fel a figyelmet, hogy néhány, élelmiszerekben megtalálható vegyület jelentősen befolyásolja a bélflóra összetételét, és ezen keresztül valószínűleg a szervezet egészének működését is megváltoztathatja. Természetesen a bioaktív élelmiszer összetevők és egyes probiotikus bélbaktériumok közötti kapcsolatok még nincsenek tökéletesen feltárva, ezért a kutatók hangsúlyozzák, hogy mindenképpen szükség van ezek további vizsgálatára.

Gyulladásellenes hatások

Az egészséges bélflórát felépítő baktériumok, köztük a tejsavbaktérium, nagy mennyiségben termelnek biológiailag aktív, rövid láncú zsírsavakat. Ezek a zsírsavak a gyulladások megelőzésében és megszüntetésében is közreműködhetnek. Ilyen a vasjav, amely immunerősítőkén járul hozzá szervezetünk védelméhez. A tejtermékek tartalmaznak olyan többszörösen telítetlen zsírsavakat is –ezek közé tartoznak a omega-6 és omega-3 zsírsavak–, amelyek pozitív hatással vannak a testünk egészséges működését támogató  Lactobacillus törzsekre. Bár még további bizonyítékokra van szükség, de a kutatók úgy gondolják, hogy a többszörösen telítetlen zsírsavak a gyulladásos bélbetegségek, azaz a Crohn-betegség és a Colitis ulcerosa (fekélyes vastagbélgyulladás) esetén is segítségünkre lehetnek. Mindezeken kívül több tanulmányos elemzés bizonyítja, hogy a többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag étrend pozitívan javítja az immunrendszer működését, a vérnyomást, a triglicerid- és a koleszterinszintet, valamint a szívműködést az emberekben és az állatokban egyaránt. A kutatók arra is rámutattak, hogy amikor nyers tejet használnak sajtkészítéshez, a sajtban lévő zsírsavak minőségét a tejben eredetileg megtalálható zsírsavak is befolyásolják.

Forrás:

http://www.gutmicrobiotaforhealth.com/en/fatty-acids-fermented-dairy-products-may-positively-influence-gut-microbiota

Mancino R, Albenzio M and Caroprese M. Dairy Products: Influence on Gut Microbiota. Int J Nutr Sci. 2016; 1(1): 1005.

 

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email