Cukorbeteg étrend, segít a vegán táplálkozás

Cukorbeteg étrend

A II-es típusú cukorbetegség kialakulása  első körben a helytelen táplálkozásnak tudható be. Az elhízás a nem megfelelő étrend következménye, amely mozgásszegény életmódhoz vezet. Az elmúlt évek kutatási eredményei alapján úgy tűnik, hogy a vegán táplálkozás – az állati eredetű ételek teljes megvonása – akár teljes javulást hozhat a cukorbetegek állapotában.


A bizonyítékok arra utalnak, hogy a vegán cukorbeteg étrend megközelítés hatékonyabb lehet a cukorbetegség kezelésében, és könnyebb követni. Tudósok egy új megközelítéssel vizsgálták a cukorbeteg étrend típusokat, összehasonlították a különböző populációkat világszerte. Azok, akiknél a táplálék alapja főleg növényi eredetű élelmiszer volt, vagyis rizs, tészta, bab, és zöldség, – kevésbé volt valószínű a cukorbetegség kialakulása, mint azoknál az embereknél, akik étrendjében zsírosabb ételek fordultak elő. Például a hagyományos japán étrenden élők körében a cukorbetegség sokkal ritkább volt. Tanulmányok azt mutatják, hogy például a Japánból az USA-ba költöző egyedeknél – akik elfogadták a nyugati étrendet – sokkal nagyobb valószínűséggel alakult ki cukorbetegség – írja a „Physicians Committee for Responsible Medicine egyik orvosa.

A kutatási eredmények ismeretében az orvosok megállapították, hogy a húsos, zsíros étrend hatására a szervezet jobban ellenáll az inzulinra. A kutató orvosok ezért erősen javasolják a cukorbetegnek a vegán étrendet. Alkalmazzanak zsírszegény, növényi eredetű étrendet, ami valóban javítja az inzulinérzékenységet, mindemellett segít a fogyásban, és csökkenti a vércukorszintet és a koleszterinszintet. A cukorbeteg étrend része az alacsony zsírtartalmú, növényi alapú étrend, amelyben nagyon alacsony a telített zsír, vagyis az a fajta zsír, amely megtalálható a húsokban, tejtermékekben, és a trópusi olajokban (kókuszdió, pálma, vagy pálmamag olaj).

Állati termékek is tartalmaznak zsírt, ahogyan a növényi eredetű ételek is, viszont az állati eredetűek különösen telített zsírokban gazdagok, amely szívbetegségekhez, inzulin rezisztenciához és a rák bizonyos formáinak kialakulásához vezethet. Ezek a termékek szintén tartalmaznak koleszterint, amely a vegán táplálkozásban előforduló élelmiszerekben nem található meg. Természetesen az állati termékek állati fehérjét tartalmaznak. Talán nem meglepő a cukorbetegeknek, hogy az állati fehérjedús étrend súlyosbíthatja a vesebetegségeket. A cukorbeteg étrend akkor fejti a legjobb hatását, ha a táplálkozás növényi eredetű. Az állati termékek nem nyújtanak a szervezetnek elég rostot, és nem tartalmaznak egészséges komplex szénhidrátot.

Első lépés – cukorbeteg étrend

Első lépés a cukorbeteg étrendjében az állati eredetű termékek elkerülése, ami a vegán táplálkozás egyik legfontosabb része. Mondanom sem kell, hogy a cukorbeteg étrend újabb természetes módjával – vegán táplálkozás – az állati fehérjék megvonásával a vesekárosodás is kizárható. Érdemes megjegyezni, hogy az állati fehérjék felgyorsítják a vesék károsodását, ami vesefunkció-zavarhoz vezet. Továbbá növeli a kalcium veszteséget a testben ( a veséken keresztül és a vizeletben) , potenciálisan növeli a csontritkulás kockázatát. Növényi fehérjeforrások – vegán táplálkozás – esetén nem jelentkeznek ezek a problémák.

Második lépés – Cukorbeteg étrend

Második lépés elkerülni a túlzott növényi olajok használatát, így csak mértékkel fogyasszuk. Bár a növényi olajok egészségesebbek, mint az állati zsírok, ennek ellenére a cukorbeteg étrend fő szabálya a magas kalória elkerülése. A legegészségesebb a cukorbeteg étrend kialakításában a hozzáadott növényi olaj mennyiségének optimális felhasználása.

Miért nem tanácsos felhasználni sem halat sem csirkét a cukorbeteg étrendben?

A vegán táplálkozók etikai döntésből nem fogyasztanak húst, mindemellett természetesen egészségügyi  okok miatt sem. A cukorbeteg étrend nem tartalmazhat túlzott mennyiségben húst, de az újabb kutatásoknak köszönhetően már kijelenthető, hogy a vegán táplálkozás a cukorbetegség mentőöve. Sokan azt gondolják, hogy a csirke zsírszegény, pedig a tényleges számokat nézve, a marhahús mintegy 29%-a zsír, a csirke ( bőrét eltávolítva ) nem sokkal kevesebb, körülbelül 23% – a telített zsír.

Miért etikai döntés a hús fogyasztásának elhagyása?

A vegán táplálkozás ökológiai döntés is, nem csak egészségügyi életmódváltás.  A húsipar, és a tejipar környezetszennyező hatása jelenti a legnagyobb problémát jelenleg a földön, a klímaváltozást okozó emissziós gázok kibocsátásának mintegy 40 százalékát okozza e két gyártási folyamat, amelyet a legegyszerűbb módon, csak vegán táplálkozással és vegán életmóddal lehet csökkenteni.

Utószó

A cukorbetegség igen súlyos betegség, az orvosok azt javasolják, hogy a cukorbeteg étrend legyen tudatos, és azt se felejtsük el, hogy ha felelős és tudatos emberként éljük az életünket, nem pedig „rákos sejtként”, akkor sokat tehetünk az egészségi állapotunk megőrzésében. Cikkem, a „The Vegan Diet – How to Guide for Diabetes” amerikai kutató orvosok által publikált kutatási eredményeikre épül, a veganizmus bevezetésére pedig az „Earthlings” című filmet javaslom, -Ács Bea.

Forrás:

The Vegan Diet How-To Guide for Diabetes http://www.pcrm.org/health/diabetes-resources/the-vegan-diet-how-to-guide-for-diabetes

The Vegan Diet How-To Guide for Diabetes  http://www.pcrm.org/health/diabetes-resources/the-vegan-diet-how-to-guide-for-diabetes-step-1

Andrew Nicholson, M. D.: Diabetes: Can a Vegan Diet Reverse Diabetes?

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email